Έργα αποχέτευσης στην Μελίκη Αλεξάνδρειαςμ Ημαθίας
Έργα αποχέτευσης στην Μελίκη Αλεξάνδρειαςμ Ημαθίας
Πηγή Εικόνας: Εφημερίδα Ο ΠΟΛΙΤΗΣ

Η Προστασία της Δημόσιας Υγείας και του Περιβάλλοντος είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες της Πολιτικής Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κονδυλίων από τα προγράμματα ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2021.

Στην Δημοτική ενότητα Μελίκης του Δήμου Αλεξάνδρειας ξεκίνησε ήδη από τον Aύγουστο του 2018 και ολοκληρώνεται σύντομα το μεγάλο έργο της Αποχέτευσης της Μελίκης που θα δώσει τέλος στον εφιάλτη των βόθρων, που αποτελεί σημαντικό επιβαρυντικό παράγοντα τόσο για την δημόσια Υγεία όσο και για για το Περιβάλλον αφού η ύπαρξη των βόθρων είχε ως αποτέλεσμα τη ρύπανση του υπόγειου ορίζοντα και κατόπιν την ρύπανση του ποταμού Αλιάκμονα που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.

Το μεγάλο αυτό έργο, έχει συνολικό προϋπολογισμό 7.304.272,12 ευρώ και περιλαμβάνει την κατασκευή ενός πλήρους συστήματος αποχέτευσης, το οποίο βρίσκεται στη φάση υλοποίησης και σύντομα θα ολοκληρωθεί ενώ θα ακολουθήσει η κατασκευή μιας πλήρως λειτουργικής μονάδας επεξεργασίας λυμάτων δυναμικότητας 4.006 ισοδύναμων κατοίκων και οι απαραίτητες ανασκαφικές εργασίες.

Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης του Δήμου Αλεξάνδρειας κ. Σωτήρης Τόκας σε δήλωσή του στον ΠΟΛΙΤΗ δήλωσε ότι πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα του Δήμου, το οποίο θα αναβαθμίσει την δημοτική ενότητα της Μελίκης. Ταυτόχρονα τόνισε την σημαντικότητα της ύπαρξης της Πολιτικής Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κονδυλίων του ΕΣΠΑ που αποτελούν μία από τις σημαντικότερες πηγές χρηματοδότησης μεγάλων έργων για τους Δήμους της Ελλάδας. Ο κ. Τόκας πρόσθεσε ότι ο Δήμαρχος της Αλεξάνδρειας κ. Παναγιώτης Γκυρίνης εργάζεται συστηματικά για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απορρόφηση Ευρωπαϊκών κονδυλίων ενώ προανήγγειλε ότι σύντομα θα υπάρξουν κι άλλες εντάξεις έργων, οι οποίες θα βοηθήσουν τον τόπο μας να προχωρήσει πολλά βήματα μπροστά.

Ταυτότητα του Έργου 

Το έργο αφορά στην κατασκευή συστήματος συλλογής και μεταφοράς λυμάτων, του οικισμού της Μελίκης του Δήμου Αλεξάνδρειας, έως τη θέση Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων. Το εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης του οικισμού της Μελίκης θα οδηγεί τα λύματα με βαρύτητα προς τον χώρο του βιολογικού καθαρισμού.

Η κατασκευή του βαρυτικού εσωτερικού δικτύου περιλαμβάνει εκσκαφές, εγκατάσταση σωλήνων από PVC διαμέτρων Φ200, Φ250, Φ315, συνολικού μήκους περίπου 18.700 μέτρων και την κατασκευή 380 φρεατίων ακαθάρτων, από οπλισμένο σκυρόδεμα. Η κατασκευή του εσωτερικού δικτύου των περιμετρικών περιοχών με χαμηλό υψόμετρο περιλαμβάνει εκσκαφές, εγκατάσταση σωλήνων διαμέτρων Φ200 (PVC) και Φ110 (HDPE), συνολικού μήκους περίπου 4.600 μέτρων και την κατασκευή 96 φρεατίων ακαθάρτων από οπλισμένο σκυρόδεμα (3 από αυτά θα λειτουργούν σαν φρεάτια ανύψωσης).

Επιπρόσθετα, προβλέπεται η κατασκευή βαρυτικού αγωγού μεταφοράς λυμάτων διαμέτρου Φ400 (PVC), συνολικού μήκους περίπου 3.500 μέτρων και 68 φρεατίων ακαθάρτων από οπλισμένο σκυρόδεμα.

 

[το άρθρο πρωτπδημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Ο ΠΟΛΙΤΗΣ και στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας», ενώ αναδημοσιεύεται στο economix.gr στο πλαίσιο της συνεργασίας περιεχομένου των δύο ΜΜΕ]