Τη συμβολή των προγραμματισμένων έργων του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) για την ενίσχυση της Ελλάδας ως ενεργειακό κόμβο, καθώς και στην αναβάθμιση της ενεργειακής ασφάλειας της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου ανέλυσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Nicola Battilana κατά την ομιλία του στην 24η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση του Economist, με θέμα “Europe: Reinforcing cohesion in turbulent times”.

Ο κ. Battilana αναφέρθηκε στο δεκαετές πλάνο 2021- 2030 ανάπτυξης ΕΣΦΑ, στο οποίο ο ΔΕΣΦΑ έχει συμπεριλάβει έργα ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ και όπου μέσα από αυτό τίθενται οι βάσεις για νέες ευκαιρίες ανάπτυξης στην ελληνική επικράτεια. Ταυτόχρονα, σημειώθηκε ότι στόχος του προγράμματος είναι μέσω της προμήθειας εναλλακτικών πηγών φυσικού αερίου και ΥΦΑ να καταστεί η Ελλάδα σταυροδρόμι εισόδου για τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη.

Αναφερόμενος στην ένταξη του ΔΕΣΦΑ στο έργο του Σταθμού Επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (FSRU) της Αλεξανδρούπολης, τόνισε το έντονο ενδιαφέρον της εταιρείας σε αυτό το πολλά υποσχόμενο έργο, αποδεικνύοντας τη δέσμευση του ΔΕΣΦΑ για αναζήτηση δυνατοτήτων που διαφοροποιούν τις πηγές ενέργειας στην περιοχή, επεκτείνοντας τα όριά του σε διεθνή έργα και ευκαιρίες.

Τέλος, ο κ. Battilana αναφέρθηκε στο νέο αναπτυξιακό έργο του αγωγού Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, το οποίο έχει ωριμάσει για περισσότερο από έναν χρόνο, φέρνοντας τον ΔΕΣΦΑ πιο κοντά στη λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης, μετά τη χορήγηση όλων των σχετικών περιβαλλοντικών αδειών και το επιτυχημένο αποτέλεσμα του market test.