Κόμβος - Αττική Οδός
Κόμβος - Αττική Οδός
Κόμβος - Αττική Οδός
Κόμβος - Αττική Οδός

Στις συνθήκες του κορονοϊού προσαρμόζει το επιχειρησιακό του πρόγραμμα το ΤΑΙΠΕΔ, διαμορφώνοντας νέο χρονοδιάγραμμα των διαγωνισμών σε κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας.

Ως το πετράδι των παραχωρήσεων χαρακτηρίζεται η Αττική οδός. Ο χρόνος εκδήλωσης   ενδιαφέροντος αναμένεται αποτυπωθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2021.

Η υφιστάμενη παραχώρηση ελέγχεται από την Άκτωρ Παραχωρήσεις και η τρέχουσα σύμβαση ολοκληρώνεται στα τέλη του 2024. Η Αττική οδός έχει μήκος 70 χιλιόμετρα και αποτελεί μια προσοδοφόρος εκμετάλλευση για τον νυν διαχειριστή, όπως και για το νέο ανάδοχο.

Στις 11 Δεκεμβρίου το ΤΑΙΠΕΔ θα ζητήσει την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για τη σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού.

«Θερμός» αναμένεται ο Δεκέμβριος καθώς θα κατατεθούν προσφορές για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας και για τη ΔΕΠΑ Υποδομών  ο χρόνος  υποβολής  είναι  ο  Ιανουάριος του 2021. Πάντως το ΤΑΙΠΕΔ κράτησε κλειστά τα χαρτιά του για τα ΕΛΠΕ καθώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν έχει λάβει τις οριστικές αποφάσεις του.

Με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο τα επόμενα βήματα για τα ΕΛΠΕ αξιολογούνται εναλλακτικά σενάρια αξιοποίησης , όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 35,5%  των μετοχών  και σε συνεργασία  με τον στρατηγικό  μέτοχο των ΕΛΠΕ , Paneuropean Oil and Industrial Holdings του Σπύρου Λάτση είχε  προγραμματιστεί η πώληση  του 50,1%  των μετοχών τον Απρίλιο του 2019 αλλά δεν   εκδηλώθηκε ενδιαφέρον με αποτέλεσμα η διαγωνιστική διαδικασία να σταματήσει.

Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ επιδιώκει φέτος να ολοκληρώσει τη διαγωνιστική διαδικασία για  την παραχώρηση  έκτασης 345.567 τ.μ. στις Γούρνες Ηρακλείου.

Πρόκειται για έκταση της πρώην αμερικανικής βάσης η οποία να σημειωθεί έχει εξασφαλίσει άδεια καζίνο και χαρακτηρίζεται ως το «μικρό Ελληνικό».

Για το εμβληματικό έργο του Ελληνικού αναφέρονται τα επόμενα βήματα που πρέπει να  υλοποιηθούν  όπως είναι η διανομή δικαιωμάτων πλήρους κυριότητας  της έκτασης, η   μεταβίβαση εμπράγματων από το ΤΑΙΠΕΔ στην εταιρεία  Ελληνικό ΑΕ.

Η κύρωση της σύμβασης εισφοράς των εμπράγματων δικαιωμάτων προς το Ελληνικό ΑΕ  από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Στο επιχειρησιακό σχέδιο δεν προβλέπεται φέτος  η  καταβολή των 300 εκατ. ευρώ από την ανάδοχο εταιρεία  προς το Δημόσιο

Για τα περιφερειακά λιμάνια είναι σε εκκρεμότητα η έναρξη της διαδικασίας απαλλοτρίωσης ιδιωτικών εκτάσεων 200 στρεμμάτων, εντός της Χερσαίας Ζώνης του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης (Ο.Λ.Α.). Ως ημερομηνία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τους τρεις διαγωνισμούς (Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Ηγουμενίτσα) έχει οριστεί η 2η Οκτωβρίου. Επίσης σχεδιάζεται η δυνατότητα αξιοποίησης κάποιων από τους μικρούς λιμένες και μαρίνες του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας.

Για την πώληση του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», αναγνωρίζεται πως η εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης επηρεάζει τον χρονικό σχεδιασμό του διαγωνισμού.

Ακόμη το ΤΑΙΠΕΔ αναζητεί τρόπους αξιοποίησης του πακέτου μετοχών του 24,02% που κατέχει στην ΕΥΑΘ το 11,33% της ΕΥΔΑΠ και το 17% της ΔΕΗ. Αναμένεται να προχωρήσει στην πρόσληψη συμβούλου με την προοπτική να λάβει προτάσεις  για την αξιοποίηση των μετοχών.