Τέλος και οι σιωπηρές παρατάσεις του Κτηματολογίου
Τέλος και οι σιωπηρές παρατάσεις του Κτηματολογίου
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παράταση για την ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων σε επτά περιοχές της χώρας ανακοίνωσε το Ελληνικό Κτημνατολόγιο. Υπενθυμίζεται πως η διαδικασία μπορεί να γίνει εξολοκλήρου ψηφιακά πλέον.

Ειδικότερα, η παράταση αφορά τις περιοχές του Κιλκίς, Εύβοιας, Βοιωτίας, Κορινθίας, Κοζάνης, Πιερίας και Λάρισας.

Δείτε ημερομηνίες

Κιλκίς: Παρατείνεται η ανάρτηση μέχρι τις 14 Οκτωβρίου 2020

Εύβοια: Παρατείνεται η ανάρτηση μέχρι τις 22 Οκτωβρίου 2020

Βοιωτία: Παρατείνεται η ανάρτηση μέχρι τις 22 Οκτωβρίου 2020

Κορινθία: Παρατείνεται η ανάρτηση μέχρι τις 22 Οκτωβρίου 2020

Κοζάνη: Παρατείνεται η ανάρτηση μέχρι τις 22 Οκτωβρίου 2020

Πιερία: Παρατείνεται η ανάρτηση μέχρι τις 22 Οκτωβρίου 2020

Λάρισα: Παρατείνεται η ανάρτηση μέχρι τις 22 Οκτωβρίου 2020

Πρώτη φορά, όλα ψηφιακά

Η διαδικασία της Ανάρτησης  πραγματοποιείται, για πρώτη φορά, πλήρως ψηφιακά, χωρίς την υποχρέωση του πολίτη για αυτοπρόσωπη παρουσία στα γραφεία Κτηματογράφησης.

Οι ιδιοκτήτες, αφού επικαιροποιήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους, στην ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr, μπορούν να ελέγξουν και να επιβεβαιώσουν ή να διορθώσουν την καταγραφή της ιδιοκτησίας τους, αποφεύγοντας έτσι δικαστικές επιλύσεις που κοστίζουν σε χρόνο, χρήμα και ταλαιπωρία, όπως επισημαίνεται από το Κτηματολόγιο.

Τι να προσέχετε

• Την  περιγραφή και τη νομική πληροφορία των ακινήτων σας (Κτηματολογικός Πίνακας)

• Τα όρια των γεωτεμαχίων σας (Κτηματολογικό Διάγραμμα)

Στην περίπτωση που συμφωνείτε με τα παραπάνω στοιχεία της Ανάρτησης, δεν χρειάζεται να προβείτε σε άλλη ενέργεια.

Τι κάνετε αν τα στοιχεία είναι λάθος

Εάν δεν συμφωνείτε με κάποια από τα στοιχεία, μπορείτε να υποβάλλετε αίτηση διόρθωσης (μέχρι την αντίστοιχη ημερομηνία λήξης), ηλεκτρονικά στο www.ktimatologio.gr ή στο γραφείο κτηματογράφησης, κατόπιν ραντεβού.

Ειδικότερα, έχετε δικαίωμα εντός 2 μηνών από την έναρξη της Ανάρτησης (και 4 εάν είστε κάτοικος εξωτερικού) – να υποβάλλετε Αίτηση διόρθωσης κτηματολογικών στοιχείων,  ηλεκτρονικά μέσω του «E- ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ/Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες» στο www.ktimatologio.gr ή στο γραφείο κτηματογράφησης κατόπιν ραντεβού.

Σε περίπτωση που δεν έχετε δηλώσει στο Κτηματολόγιο την ακίνητη περιουσία, υπάρχει ακόμα περιθώριο να γίνει ψηφιακά στο www.ktimatologio.gr ή στο γραφείο κτηματογράφησης με ραντεβού.

Τι είναι η ανάρτηση

Πρόκειται συγκεκριμένα για την τελευταία φάση της κτηματογράφησης, κατά την οποία οι πολίτες ελέγχουν για την ορθότητα των στοιχείων της ατομικής τους ιδιοκτησίας.

Σημειώνεται, τέλος, πως η συμμετοχή των ιδιοκτητών είναι κομβικής σημασίας καθώς είναι το τελευταίο στάδιο πριν καταγραφεί οριστικά η ατομική τους ιδιοκτησία στο Κτηματολόγιο.