Το παλαιό αναβατόριο της Ακρόπολης και οι εργασίες για τη συντήρηση του Βράχου και την εγκατάσταση ανελκυστήρα πλαγιάς για ΑμΕΑ στο Μνημείο Παγκόσμιας πολιτιστικής Κληρονομιάς
Το παλαιό αναβατόριο της Ακρόπολης και οι εργασίες για τη συντήρηση του Βράχου και την εγκατάσταση ανελκυστήρα πλαγιάς για ΑμΕΑ στο Μνημείο Παγκόσμιας πολιτιστικής Κληρονομιάς
Πηγή Εικόνας: Υπουργείο Πολιτισμού - Γραφείο Τύπου

Η εξέλιξη των έργων εγκατάστασης του νέου ανελκυστήρα πλαγιάς στην Ακρόπολη, που έχει αναδείξει το economix.gr, προκαλεί εκ νέου αντιπαραθέσεις

Διαβάστε περισσότερα:

Να σταματήσει να χρησιμοποιεί την Ακρόπολη ως πεδίο στείρας κομματικής αντιπαράθεσης, κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη απαντώντας στην Ολομέλεια σε επίκαιρη ερώτηση για την λειτουργία ανελκυστήρα στον αρχαιολογικό χώρο σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

Την επίκαιρη ερώτηση απηύθυνε στην υπουργό ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Σκουρολιάκος που κατηγόρησε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού για αδράνεια και ανικανότητα που είχε ως αποτέλεσμα για δεύτερο καλοκαίρι να μην μπορούν να προσεγγίσουν τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης άτομα με κινητικά προβλήματα.

 “Ο ανελκυστήρας πλαγιάς στην Ακρόπολη είναι ένα πρωτοποριακό και καινοτόμο έργο το οποίο θα παραδοθεί με την ασφάλεια που πρέπει να έχει για εκείνους που θα το χρησιμοποιούν”, ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη που επισήμανε ότι το έργο βαίνει προς ολοκλήρωση παρά τις καθυστερήσεις λόγω πανδημίας αφού το εργοστάσιο που είχε αναλάβει την κατασκευή της καμπίνας και του μηχανολογικού εξοπλισμού, στην Ιταλία, παρέμεινε 72 ημέρες κλειστό λόγω κορονοϊού. Πρόκειται, όπως είπε η υπουργός, για ένα σύνθετο και πολύπλοκο έργο για το οποίο απαιτήθηκαν καινοτόμες κατασκευαστικές λύσεις. “Δεν πρόκειται για απλή αντικατάσταση του εργοταξιακού αναβατορίου, που λειτουργούσε από το 2004 έως το 2018, όταν διεκόπη η λειτουργία του λόγω κατολισθήσεων από το τείχος της Ακρόπολης” είπε η κ. Μενδώνη και υπενθύμισε ότι με τη σύμπραξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ωνάση εξασφαλίστηκαν οι απαραίτητοι πόροι για την υλοποίηση του έργου.

Όπως εξάλλου ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία η υπουργός Πολιτισμού, η καμπίνα του ανελκυστήρα, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα ανελκυστήρας πλαγιάς, καθώς και όλος ο μηχανολογικός εξοπλισμός που ετοιμάστηκε στην Ιταλία βρίσκονται ήδη στην Αθήνα. Για λόγους ασφαλείας των επιβαινόντων στον ανελκυστήρα στην τοποθέτηση του εξοπλισμού πρέπει να μετέχουν ειδικευμένοι τεχνίτες της κατασκευάστριας εταιρείας, οι οποίοι από σήμερα βρίσκονται στην Αθήνα. “Το έργο του ανελκυστήρα πλαγιάς θα αποδοθεί στο κοινό βελτιώνοντας την ασφαλή πρόσβαση όλων ανεξαιρέτως στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, ένα μνημείο-σύμβολο για όλη την ανθρωπότητα, που δεν προσφέρεται για μικροπολιτική εκμετάλλευση”, είπε η υπουργός η οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι είχε καθυστερήσει δραματικά να προχωρήσει στην αντικατάσταση του αναβατόριου στην Ακρόπολη.

“Θέλετε δεν θέλετε είστε η υπουργός που άφησε για δύο καλοκαίρια απροσπέλαστη την Ακρόπολη για τα ΑΜΕΑ. Είστε η Υπουργός που άφησε εν μέσω πανδημίας ανυπεράσπιστους και παίνοντες τους καλλιτέχνες και η υπουργός που επί της θητείας της κάηκαν οι Μυκήνες. Ας ελπίσουμε ότι θα τελειώσουν εδώ οι καταστροφές», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρολιάκος.

“Αφού σηκώσατε όλον αυτόν τον κουρνιαχτό προεκλογικά, είχατε δύο καλοκαίρια και έναν χειμώνα και δεν προχωρήσατε το έργο”, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και καταλόγισε ευθύνες για αδράνεια στην κ. Μενδώνη επισημαίνοντας ότι έχει θητεύσει και Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού στο παρελθόν.