Στάσιμη, ως τμήμα της αγοράς ακινήτων που είναι «παγωμένη» παραμένει η αντιπαροχή, έχοντας καταγράψει σημαντική κινητικότητα και αρκετές συναλλαγές πριν ξεσπάσει η πανδημία. Όπως αναφέρει, πρόσφατη έρευνα της εταιρίας συμβούλων ακινήτων Geoaxis, η αντιπαροχή, παραμένει καθηλωμένη και θα αναθερμανθεί  μόνο όταν οι τάσεις αύξησης των αξιών διαμερισμάτων παγιοποιηθούν, σε καμία περίπτωση σε διάστημα μικρότερο των 12 μηνών από σήμερα.

Τι αναμένεται

Το δείγμα της μελέτης αφορά σε χέρσα, αδόμητα οικόπεδα με καθαρά οικιστικές αναπτυξιακές προοπτικές. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με επί τόπου συλλογή στοιχείων καθώς και μέσω αγγελιών που δημοσιεύθηκαν σε εφημερίδες και στο διαδίκτυο, για πέντε ενδεικτικές περιοχές (Αμπελοκήπων, Αμαρουσίου, Π.Φαλήρου, Περιστέρι και Χολαργού), στο διάστημα του δεύτερου τριμήνου 2020 αγγελιών που δημοσιεύθηκαν σε εφημερίδες και στο διαδίκτυο, για πέντε ενδεικτικές περιοχές, στο διάστημα του 2ου τριμήνου 2019.

Σύμφωνα με τις βασικότερες τάσεις που καταγράφει η έρευνα προτού ξεσπάσει ο κορονοϊός, κατασκευαστές-εργολάβοι αρχίζαν σιγά σιγά να διαθέτουν κεφάλαια και να επενδύουν και οι δικαιοπραξίες και η οικοδομική δραστηριότητα παρουσίαζαν μικρή αύξηση. Οι τράπεζες ήταν περισσότερο διατεθειμένες να χρηματοδοτήσουν νέες αναπτύξεις, με την εικόνα στα Νότια προάστια να είναι σαφώς πιο ενθαρρυντική από ότι στα Βόρεια προάστια τα οποία πιθανά να καταγράψουν σημαντική άνοδο το επόμενο διάστημα. Κι αυτό επειδή δειλά έχουν αρχίσει από το τις αρχές του 2018 να ξανασηκώνονται οικοδομές οι οποίες κατά κύριο λόγο βρίσκονται σε μεσαίου προφίλ περιοχές (Αγία Παρασκευή, Παλαιό Φάληρο κλπ.) όπου οικόπεδα αγοράστηκαν φθηνά μέσα στην κρίση και ο ΕΝΦΙΑ δεν είναι απαγορευτικός, όπως στις ακριβές περιοχές. Οι νέες αυτές οικοδομές σε μεγάλο ποσοστό αυτοχρηματοδοτούνται και δεν φαίνεται να είναι προϊόν αντιπαροχής, σύμφωνα με την έρευνα η οποία δεν ποσοτικοποιεί την επίδραση του κορονοϊού.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο της Geoaxis, μεταξύ του 2ου τριμήνου 2020 και του 2ου τριμήνου 2019 καταγράφεται συγκρατημένη μεν, σαφής δε, αύξηση των ζητούμενων τιμών πώλησης οικοπέδων σε ένα μέσο όρο της τάξης του 1,41% και για τις πέντε τοπικές αγορές που παρακολουθούμε. Αναλυτικότερα, Την μεγαλύτερη αύξηση (2,66%) καταγράφουν τα οικόπεδα με Σ.Δ. 3,6 στο Δήμο Αθηναίων, στην περιοχή Αμπελοκήπων, με τη μέση πιθανή τιμή πώλησης το 2ο τρίμηνο του 2020 να είναι στα 1.853 ευρώ/τ.μ., ενώ η αντίστοιχη το 2ο τρίμηνο του 2019 ήταν στα 1.805 ευρώ /τ.μ.

Ακολουθεί η περιοχή του Χολαργού όπου οικόπεδα με Σ.Δ. 1,2 καταγράφουν αύξηση 1,82% (μέση πιθανή τιμή πώλησης το 2ο τρίμηνο του 2020 να είναι στα 951 ευρώ /τ.μ. από 934 ευρώ /τ.μ). Έπονται η περιοχή του Π. Φαλήρου όπου οικόπεδα με Σ.Δ. 1,4 καταγράφουν αύξηση 1,01% (μέση πιθανή τιμή πώλησης το 2ο τρίμηνο του 2020 στα 1.204 ευρώ /τ.μ. από1.192 ευρώ /τ.μ.) και η περιοχή του Περιστερίου με τα οικόπεδα με Σ.Δ. 1,8 να καταγράφουν επίσης αύξηση 0,98% (μέση πιθανή τιμή πώλησης το 2ο τρίμηνο του 2020 στα 722 ευρώ /τ.μ., από 715 ευρώ /τ.μ.).

Σταθερές αξίες φαίνεται να καταγράφει η περιοχή του Αμαρουσίου με οικόπεδα με Σ.Δ. 0,8 να αυξάνονται κατά μόλις 0,60% (μέση πιθανή τιμή πώλησης το 2ο τρίμηνο του 2020 να είναι στα 666 euro/τμ από 662 ευρώ /τ.μ).

Εν γένει στην Αττική, η έλλειψη οποιασδήποτε δραστηριότητας στον κατασκευαστικό κλάδο στα χρόνια της κρίσης έχει οδηγήσει στην απαξίωση/συρρίκνωση του θεσμού της αντιπαροχής. Οι ιδιοκτήτες αδυνατούν να πετύχουν τα επιθυμητά ποσοστά και οι κατασκευαστές δεν εκδηλώνουν έντονο ενδιαφέρον για αντιπαροχές, γνωρίζοντας εκ των προτέρων την μεγάλη δυσκολία διάθεσης των ακινήτων.