Σε εννιά περιοχές της χώρας «τρέχει» για πρώτη φορά ψηφιακά η ανάρτηση κτηματολογικών στοιχείων, με την  Ημαθία να ξεκινάει από σήμερα την διαδικασία. Πρόκειται για τις: Αθήνα, Κιλκίς, Εύβοια, Βοιωτία, Κόρινθος, Κοζάνη, Πιερία και Λάρισα.

Οι ιδιοκτήτες, αφού επικαιροποιήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους, στην ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr, μπορούν να ελέγξουν και να επιβεβαιώσουν ή να διορθώσουν την καταγραφή της ιδιοκτησίας τους, αποφεύγοντας έτσι δικαστικές επιλύσεις που κοστίζουν σε χρόνο, χρήμα και ταλαιπωρία. Η ανάρτηση έχει διάρκεια 2 μήνες για όσους ζουν στην Ελλάδα και 4 για όσους μένουν στο εξωτερικό 

Συγκεκριμένα, οι πολίτες θα πρέπει να δουν και να ελέγξουν:

  • Την περιγραφή και τη νομική πληροφορία των ακινήτων τους (Κτηματολογικός πίνακας)
  • Τα όρια των γεωτεμαχίων τους (Κτηματολογικό διάγραμμα)

Στην  Αθήνα η ανάρτηση ξεκίνησε την 1η Ιουνίου, στο Κιλκίς στις 29 Ιουνίου, σε Εύβοια, Βοιωτία, Κόρινθο, Κοζάνη, Πιερία και Λάρισα στις 6 Ιουλίου, ενώ στην Ημαθία ξεκινάει σήμερα 22 Ιουλίου.  

Τι είναι η ανάρτηση

Πρόκειται συγκεκριμένα για την τελευταία φάση της κτηματογράφησης, κατά την οποία οι πολίτες ελέγχουν για την ορθότητα των στοιχείων της ατομικής τους ιδιοκτησίας. 

Η συμμετοχή των ιδιοκτητών είναι κομβικής σημασίας καθώς είναι το τελευταίο στάδιο πριν καταγραφεί οριστικά η ατομική τους ιδιοκτησία στο Κτηματολόγιο. 

Έτσι, με λίγα… κλικ και μέσα σε ελάχιστα λεπτά αποφεύγεται μια άσκοπη ταλαιπωρία και ολοκληρώνεται με επιτυχία η δήλωση της ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο χωρίς άλλες καθυστερήσεις. Σε διαφορετική περίπτωση, τυχόν διορθώσεις σφαλμάτων μελλοντικά θα μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο μέσα από δικαστικές περιπέτειες που κοστίζουν χρόνο, χρήμα και ταλαιπωρία. 

Στο διαδικαστικό κομμάτι, για να συμμετέχουν οι ιδιοκτήτες στη διαδικασία της ανάρτησης είναι απαραίτητο πρώτα να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr. Αφού γίνει αυτό, θα πρέπει να επισκεφθούν το σύνδεσμό: http://www.ktimanet.gr/CitizenWebApp/InfoAnartisi_Page.aspx

όπου:

  • Θα δουν  το απόσπασμα του Κτηματολογικού Πίνακα και του Κτηματολογικού Διαγράμματος με τις καταχωρημένες πληροφορίες που αφορούν τις ιδιοκτησίες τους 
  • Θα ελέγξουν την ορθότητά τους 
  • Εάν συμφωνούν, δεν κάνουν καμία ενέργεια, αφού η καταγραφή είναι σωστή.
  • Εφόσον δεν συμφωνούν με κάποια από τα στοιχεία αυτά, έχουν δικαίωμα εντός δύο μηνών από την έναρξη της Ανάρτησης (και τεσσάρων εάν είστε κάτοικος εξωτερικού) – να υποβάλουν Αίτηση διόρθωσης κτηματολογικών στοιχείων,  ηλεκτρονικά μέσω του «E- ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ/Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες» στο www.ktimatologio.gr ή στο γραφείο κτηματογράφησης κατόπιν ραντεβού.