Tο τουρκικό πλοίο γεωτρήσεων «Γιαβούζ»
Tο τουρκικό πλοίο γεωτρήσεων «Γιαβούζ»
Tο τουρκικό πλοίο γεωτρήσεων «Γιαβούζ»
Tο τουρκικό πλοίο γεωτρήσεων «Γιαβούζ»
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παραγωγικό ρόλο στις σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας επιχειρεί να παίξει, όλο το τελευταίο διάστημα, το Βερολίνο προωθώντας ένα πλαίσιο διπλωματικών πρωτοβουλιών και δράσεων για τη συζήτηση και διευθέτηση των επιμέρους πολιτικών ζητημάτων, υπό τον φόβο ότι τα ενεργειακά θα αποτελέσουν το επόμενο και πιο ισχυρό πεδίο σύγκρουσης ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Τα βλέμματα όλων στο Βερολίνο είναι στραμμένα στις διαφαινόμενες έρευνες για γεωτρήσεις που αναμένεται να πραγματοποιήσει τον Σεπτέμβριο η κρατική τουρκική πετρελαϊκή εταιρεία ΤΡΑΟ, στα νότια της Κρήτης, με βάση και το μνημόνιο με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης. Κι αυτό γιατί αντιλαμβάνονται ότι ενδεχόμενη επιδείνωση των διμερών ελληνοτουρκικών σχέσεων στο προσεχές διάστημα θα μπορούσε να σκάσει ως «βόμβα» στα χέρια της γερμανικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. και, υπό αυτό το πρίσμα, επιχειρούν να καταλαγιάσει η κρίση προτού οξυνθούν τα πνεύματα και δυσκολέψουν οι συνθήκες ανάμεσα στις δύο χώρες.

Οι πολιτικές αποφάσεις της Άγκυρας, ωστόσο, φαίνεται ότι δημιουργούν σε επίπεδο ρητορικής τουλάχιστον δυσαρέσκεια στο Βερολίνο για την άκαμπτη στάση της. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ, Κρίστοφερ Μπούργκερ, η Ε.Ε. έχει ξεκάθαρες προσδοκίες από την Τουρκία και διευκρίνισε πως «αναμένουμε θετικά βήματα για την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο ενώ οι αναγγελίες της Τουρκίας για συνέχιση γεωτρήσεων στην Κύπρο, αποτελούν το λάθος μήνυμα». Σ’ αυτό το πλαίσιο ενδέχεται, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, να υπάρξει πενταμερής συνάντηση για την Τουρκία, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, την Παρασκευή, όπου θα συμμετέχουν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Οι προσπάθειες του Βερολίνου να περιορίσει την παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας εις βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου τίθενται τόσο σε επίπεδο δημόσιας διπλωματίας όσο και μυστικών επαφών. Στο μεν πρώτο επίπεδο εντάσσεται η προ εβδομάδων συνάντηση των ΥΠΕΞ των δύο κρατών, Χάικο Μάας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπου τέθηκε το ζήτημα της διευθέτησης των τουρκικών γεωτρήσεων στην ανατολική Μεσόγειο, ανοιχτά της Κύπρου και δυνάμει και στην Κρήτη, αλλά και η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε περίπου το ίδιο διάστημα η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν.

Το δεύτερο επίπεδο περιστρέφεται κυρίως γύρω από τη μυστική συνάντηση Ελλάδας – Τουρκίας – Γερμανίας στο Βερολίνο όπου μετείχαν ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, η υπεύθυνη Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Μεγάρου Μαξίμου, Ελένη Σουρανή και ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής της Ανγκελα Μέρκελ, Γιαν Χέκερ. Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η συνάντηση Καλίν με στενούς συνεργάτες της Μέρκελ στα τέλη του προηγούμενου μήνα. Στο Βερολίνο επικρατεί εκνευρισμός για τη στάση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που δημοσιοποίησε τη γερμανική πρωτοβουλία για εξεύρεση λύσης σε μια προσπάθεια να περιορίσει την αντιπαράθεση με την Αθήνα σε διμερές επίπεδο απορρίπτοντας τον διαμεσολαβητικό ρόλο του Βερολίνου σε μία περίοδο όπου η Αθήνα επιχειρεί να αναγάγει σε ευρωτουρκικό πλαίσιο όλα τα διμερή ζητήματά της με την Άγκυρα.

Όπως έγραφε το economix.gr (δείτε εδώ) ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, το σενάριο της επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας δημιουργεί έντονα προβλήματα στις σχέσεις Βερολίνου – Άγκυρας, δεδομένης και της οικονομικής συνεργασίας που υπάρχει ανάμεσα στις δύο πλευρές. Άλλωστε η Γερμανία απέτρεπε, όλο το προηγούμενο διάστημα, και την επιβολή ισχυρών κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας. Το ερώτημα, ωστόσο, που παραμένει για όλες τις πλευρές είναι σε πιο βαθμό το Βερολίνο είναι διατεθειμένο, αν τραβήξει έτι περαιτέρω το σκοινί απέναντι στη Δύση η Τουρκία, να προβεί στις απαραίτητες κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας αγνοώντας τη διμερή οικονομική συνεργασία και θέτοντας στο επίκεντρο των αποφάσεών του το κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον και την απειλή εις βάρος των στρατηγικών συμφερόντων κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τέλος, παρά και την ένταση που υπάρχει ήδη στην Ανατολική Μεσόγειο, δημοσίευμα της Κίπρις Ποστασί, θέλει την Τουρκία να εκδίδει Navtex για το διάστημα 18 Ιουλίου με 28 Αυγούστου προκειμένου να πραγματοποιήσει νέα γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ. Το ίδιο δημοσίευμα επικαλείται πληροφορίες που σημειώνουν πως η γεώτρηση θα γίνει από το «Γιαβούζ» και τα σκάφη «Ερτουγρούλ μπέη», «Οσμάν μπέη» και «Ορχάν μπέη». Η οδηγία είναι πρακτικά μια ανανέωση της Navtex για το Yavuz που βρίσκεται στο οικόπεδο 6 της Κύπρου.