Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την επόμενη εβδομάδα (15 και 16/07), ξεκινά το 3rd InvestGR Forum 2020: Greece in the Pole Position, το οποίο θα πραγματοποιηθεί εφέτος διαδικτυακά, συμπληρώνοντας τρία χρόνια επιτυχούς και συνεχόμενης διοργάνωσης και έχοντας καθιερωθεί ως το μοναδικό forum στην Ελλάδα, το οποίο πραγματεύεται αποκλειστικά και μόνον τις ξένες επενδύσεις στη χώρα.

Ο κ.Ανδρέας Γιαννόπουλος, Ιδρυτής InvestGR Forum, μιλά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για αυτήν την διοργάνωση.

Ερ. Δικαιώθηκαν έως τώρα οι επιλογές σας αναφορικά με την συγκεκριμένη διοργάνωση;

ΑΠ.: Απολύτως. Οι ξένες επενδύσεις ήταν και είναι σήμερα, περισσότερο από ποτέ ίσως, ένας από τους πιο κρίσιμους οικονομικούς παράγοντες για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη. Και θα είναι, είμαι βέβαιος, και στο ορατό μέλλον, λόγω ακριβώς του μεγάλου επενδυτικού κενού που έχει επισωρευθεί τα τελευταία αρκετά χρόνια στη χώρα. Συνεπώς, νομίζω ότι είναι ιδιαιτέρως χρήσιμο να υπάρχει ένα σταθερό βήμα διαλόγου ανάμεσα σε όλους τους εμπλεκόμενους εταίρους, στο πλαίσιο του οποίου θα μπορεί να εξελιχθεί ένα είδος γόνιμου μπολιάσματος ένθεν κακείθεν, σε ετήσια βάση, ώστε να καταστεί η Ελλάδα ελκυστικός επενδυτικός προορισμός. Αυτή, ακριβώς, είναι η στόχευση και η φιλοδοξία του InvestGR Forum.

ΕΡ. : Γιατί ο τίτλος «Greece in the Pole Position»;

ΑΠ.: Ο τίτλος ακούγεται, ενδεχομένως, υπέρ το δέον φιλόδοξος. Πιθανώς, μιας και είναι αλήθεια ότι η οικονομία θα κινηθεί με όρους ύφεσης και, κυρίως, σε αχαρτογράφητα νερά λόγω των εξωγενών αιτίων της. Ωστόσο, η επιλογή μας για αυτόν τον, πράγματι, φιλόδοξο τίτλο εδράζεται στην αίσθησή μας ότι η Ελλάδα μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να εκκινήσει με καλύτερους όρους τον μαραθώνιο της επόμενης ημέρας, χάρη κυρίως στο απόθεμα άυλου θετικού κεφαλαίου που σχημάτισε τους τελευταίους μήνες και το εξαιρετικά φιλοεπενδυτικό περιβάλλον που έχει επικρατήσει στη χώρα.

ΕΡ. : Σε ποιο βαθμό πιστεύετε ότι επηρεάστηκαν οι επενδυτικές αποφάσεις λόγω της κρίσης του κορωνοϊού;

ΑΠ.: Δεν έχω αντιληφθεί αναβολή ή ακύρωση προγραμματισμένων επενδύσεων. Κι αυτό είναι λογικό. Όπως χρειάζεται αρκετός χρόνος για τη λήψη μιας επενδυτικής απόφασης, ομοίως οι αναβολές ή οι ακυρώσεις δεν αποφασίζονται εν θερμώ. Οι επενδυτές μελετούν τις μακροπρόθεσμες προοπτικές μιας οικονομίας. Και οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας δεν έχουν αλλάξει.

ΕΡ. : Ποιες θα είναι οι θεματικές της πρώτης φάσης του 3rd InvestGR Forum, στο διήμερο 15 – 16/07;

ΑΠ.: Στα τέσσερα πάνελ συζήτησης του Ιουλίου, θα συμμετάσχουν πολιτικοί, CEOs εταιρειών, πανεπιστημιακοί και ειδικοί, οι οποίοι θα συζητήσουν θέματα, όπως η ελκυστικότητα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού, το ψηφιακό άλμα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η ελληνική καινοτομία και η έννοια του Σκοπού (Purpose) για το κράτος και τις εταιρείες.
 

ΕΡ. 5: Από φέτος εγκαινιάζετε δύο σημαντικές Στρατηγικές Συνεργασίες με δύο κορυφαίες πολυεθνικές εταιρείες, την EY και την JTI. Σε τι συνίστανται αυτές οι στρατηγικές συνεργασίες;

ΑΠ.: Πράγματι, είμαστε ενθουσιασμένοι από τη εξέλιξη αυτή, να έχουμε δηλαδή κοντά μας στο InvestGR Forum, ως Στρατηγικούς Συνεργάτες, δύο πολύ σημαντικές διεθνείς εταιρείες, με πολυετή και σταθερή παρουσία στην Ελλάδα. Χάρη στη συνεργασία αυτή, θα έχουμε τη δυνατότητα εμπλουτισμού του InvestGR Forum με θεματικές και περιεχόμενο για τα επόμενα τρία χρόνια, όπως π.χ. η παρουσίαση, κατ’ αποκλειστικότητα και σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση, των ευρημάτων της έρευνας που διεξάγει η ΕΥ σε παγκόσμια κλίμακα, με τίτλο: “ Attractiveness Survey”, κατά το InvestGR Forum και για τα επόμενα τρία χρόνια.

ΕΡ. : Πώς μπορεί να παρακολουθήσει κανείς τις εργασίες του 3rd InvestGR Forum;

ΑΠ.: Αρκεί να μπει στο σάιτ μας www.investgr.eu, και να μας ζητήσει να του στείλουμε τη σχετική πρόσκληση. Ήδη, διαπιστώνουμε μεγάλο ενδιαφέρον και αυτό μας δίνει τη βεβαιότητα ότι θα έχουμε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον 3rd InvestGR Forum, με σημαντικές παρεμβάσεις και, ίσως, ειδήσεις.