Τζέφρι Πάιατ
Τζέφρι Πάιατ
Τζέφρι Πάιατ
Τζέφρι Πάιατ
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τη διπλωματική υποστήριξή τους σε όλα τα επίπεδα φαίνεται να προσφέρουν στην Ελλάδα οι Ηνωμένες Πολιτείες σε ό,τι αφορά τον τομέα της ενέργειας.

Τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν στα Βαλκάνια ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB) για την προμήθεια φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία καθώς και ο αγωγός TAP αλλά και ο διασυνδετήριος αγωγός με τη Βόρεια Μακεδονία. Ακόμη, στη Βόρεια Ελλάδα οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν την κατασκευή της πλωτής μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη, την υπόγεια αποθήκη (ΥΑΦΑ) στην Καβάλα καθώς και μια σειρά έργων που αποσκοπούν να καταστήσουν την Ελλάδα πυλώνα σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή.

Στην προσπάθεια που καταβάλει η Αθήνα για να καταστεί η χώρα κόμβος ενεργειακής ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή, οι ΗΠΑ συνεισφέρουν και στην Ανατολική Μεσόγειο. Αφενός η συμμετοχή τους στη συνεργασία «3+1» μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ για την κατασκευή του αγωγού East Med και αφετέρου η παρουσία τους με ρόλο παρατηρητή στο East Med Gas Forum (EMGF) για την προώθηση των ενεργειακών συμφερόντων των κρατών στην περιοχή μαρτυρά τη στάση που τηρεί η Ουάσιγκτον απέναντι στην Αθήνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τα φώτα της δημοσιότητας στραμμένα στο τουρκολιβυκό μνημόνιο και τις εξαγγελίες της τουρκικής κυβέρνησης περί ερευνών και γεωτρήσεων νότια της Κρήτης, οι ΗΠΑ έχουν αφενός καταδικάσει το Μνημόνιο Κατανόησης (Memorandum of Understanding) μεταξύ των δύο κρατών και αφετέρου έχουν δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι «όλα τα ελληνικά νησιά, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν δικαίωμα στην οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας».

Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί ότι συνεισφέρει, εκτός από τη στάση που διατηρεί το State Department απέναντι στην Ελλάδα ως πυλώνα για τη σταθερότητα στην περιοχή, και η φυσιογνωμία του αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, που κατά κοινή ομολογία είναι από τους πιο δραστήριους πρεσβευτές που έχουν περάσει από την Ελλάδα. Χαρακτηριστική των αμερικανικών προθέσεων ήταν και η συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Καθημερινή όπου, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως η Διεθνής Επιχείρηση Οικονομικής Ανάπτυξης (DFC) των ΗΠΑ έχει θέσει πολλά projects υπό την εποπτεία της.

Η Διεθνής Επιχείρηση Οικονομικής Ανάπτυξης (DFC) παρακολουθεί και υποστηρίζει τις ελληνικές προσπάθειες που συνδέονται με τα στρατηγικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή και προάγουν, εκτός από τη συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών, την ειρήνη και την ευημερία μέσω των διμερών και πολυμερών σχημάτων συνεργασίας.

«Η DFC έχει σαφή εντολή να εργαστεί και στα δυτικά Βαλκάνια και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Αλεξανδρούπολη είναι τόσο σημαντική. Επειδή τα έργα εκεί συνδέονται με πράγματα όπως η διασύνδεση φυσικού αερίου με τη Βόρεια Μακεδονία, η προοπτική μεταφοράς φυσικού αερίου στη Σερβία» τόνισε ο κ. Πάιατ ενώ συμπλήρωσε πως οι ΗΠΑ έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τα Ναυπηγεία της Ελευσίνας και πρόσθεσε ότι «η DFC έχει επίσης προτεραιότητα σε ολόκληρο το πλέγμα έργων γύρω από την Αλεξανδρούπολη, την ιδιωτικοποίηση λιμένων, το FSRU, τον υπόγειο αποθηκευτικό χώρο της Καβάλας, την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας. Όλα αυτά αποτελούν μέρος αυτού του κόμβου εφοδιασμού και μεταφοράς γύρω από την Αλεξανδρούπολη».