Πηγή Εικόνας: pikist.com

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών, θέτοντας ψηλά στην ατζέντα τη βιωσιμότητα του κλάδου εξαιτίας της πανδημίας κατά τη διάρκεια της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης, με τα μέλη της να ζητούν άμεσες κυβερνητικές παρεμβάσεις, όπως είναι η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ζυθοποιών κος Σοφοκλής Παναγιώτου δήλωσε ότι ο COVID-19 χτύπησε την πιο δημιουργική περίοδο, καθώς από τον Μάρτιο αρχίζουν οι παραγγελίες στη βιομηχανία και ο κύκλος των προμηθειών κλείνει ουσιαστικά τον Ιούλιο. Προσθέτει ότι πεντάμηνο Μαρτίου – Ιουλίου πραγματοποιείται το 60% έως 70% του συνολικού τζίρου.

Ο κλάδος της εστίασης απορροφά το 70% της ετήσιας παραγωγής, ο οποίος άνοιξε μόλις χθες και σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων.

Τα μέλη της Ένωσης Ζυθοποιών ζητούν ο κλάδος να ενταχθεί  στους πληττόμενους κλάδους της οικονομίας και τα μέτρα στήριξης που αυτό συνεπάγεται.

Η ραγδαία μείωση του κύκλου εργασιών που παρατηρήθηκε σε όλο τον κλάδο, συνέπεια του lockdown της εστίασης, η μικρή μετατόπιση της on trade αγοράς προς το retail και η σταδιακή αργή επανεκκίνηση της τουριστικής αγοράς, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στη βιομηχανία.

Ζητούν την άμεση μείωση ΕΦΚ στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, καθώς μετά τον διπλασιασμό του 2016, πλέον είναι ο 5ος υψηλότερος στην Ευρώπη, μετά από τις Σκανδιναβικές χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Παράταση αναστολής καταβολής  ΦΠΑ και ΕΦΚ μετά τις 25/06/2020 για όλες τις επιχειρήσεις ζύθου και όχι μόνο για τις φορολογικές αποθήκες, στα πλαίσια της ισότιμης φορολογικής αντιμετώπισης ομοειδών επιχειρήσεων.

Η έκπτωση 25% για τον ΦΠΑ που καταβάλλεται εμπρόθεσμα και ισχύει για τις υπόλοιπες  επιχειρήσεις, να εφαρμοστεί και για τις ζυθοποιίες, στα πλαίσια της ισότιμης μεταχείρισης φορολογουμένων από την Ελληνική κυβέρνηση.

Δυνατότητα ρύθμισης πληρωμών του ΕΦΚ και ΦΠΑ στα τελωνεία σε δόσεις, όπως ισχύει και στις λοιπές επιχειρήσεις ως προς τις υποχρεώσεις τους προς την Εφορία.

Συμψηφισμός ΕΦΚ επιστροφών και καταστροφών ληγμένων προϊόντων, καθώς λόγω του lock down στην επιτόπια αγορά θα προκύψουν σημαντικές ποσότητες προϊόντων, που θα έχουν λήξει στα καταστήματα εστίασης.

Μείωση προκαταβολής Φόρου Εισοδήματος Πληγεισών Επιχειρήσεων

Άμεση εφαρμογή της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών του κράτους προς τις ζυθοποιίες, απαραίτητη για την μείωση της γραφειοκρατίας που έρχεται αντιμέτωπος ο κλάδος σε καθημερινή βάση.