Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η ρευστότητα, η μείωση των πωλήσεων, η αύξηση του λειτουργικού κόστους και η μείωση των επενδύσεων είναι τα καυτά θέματα που απασχολούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο στάδιο επανεκκίνησης της Οικονομίας.

Αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων, από έρευνα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος με τους συμμετέχοντες να αξιολογούν θετικά τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση κατά της πανδημίας του κορονοϊου, ενώ ρίχνουν μαύρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τις παρεμβάσεις στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Πιο αναλυτικά, τα μέτρα αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης επιδοκιμάστηκαν από τους 9 στους 10 με το ποσοστό να ανέρχεται στο 89%. Το 8% κράτησε ουδέτερη στάση και σε ποσοστό 3% είχε αρνητική άποψη για τα μέτρα.

Τα μέτρα στήριξης της οικονομίας επιβραβεύτηκαν από τους 6 στους 10 ερωτηθέντες.

Το 24% κράτησε ουδέτερη στάση και το 14% διατύπωσε αρνητική άποψη.

Το 62% είπε ναι στη στήριξη της οικονομίας, το 24% δεν πήρε θέση και το 14% δεν έμειναν ικανοποιημένοι.

Στο ερώτημα πως αξιολογούν τη συνεισφορά των θεσμικών φορέων κατά την περίοδο της πανδημίας:

  • Οι 9 στους 10 επικρότησαν τους χειρισμούς της κυβέρνησης, η Δημόσια Διοίκηση συμμετείχε στην αντιμετώπιση της πανδημίας σε ποσοστό 75%.
  • Αντίθετα το 53% πιστεύει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είχε την αναμενόμενη συνεισφορά στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Μόλις ο ένας στους τρεις αποδέχεται το ρόλο της Ε.Ε κατά της πανδημίας.

Πάντως το εγχώριο τραπεζικό σύστημα έλαβε χαμηλή βαθμολογία. Στο 48% ανήλθε το ποσοστό των ερωτηθέντων που αποτιμά θετικά το ρόλο του κατά της πανδημίας του COVID 19. Το 40% έχει αρνητική εικόνα για τη στάση των τραπεζών.

Τα προβλήματα που προέκυψαν από το lockdown της οικονομίας ήταν η ηλεκτρονική γραφειοκρατία του συστήματος «Εργάνη». Ο οριζόντιος χαρακτήρας των μέτρων και η αδυναμία επιλογής σύμφωνα με τις ανάγκες τους η απουσία ειδικών μέτρων στήριξης για μεγάλες επιχειρήσεις, τα τραπεζικά κριτήρια στα εγγυημένα δάνεια και οι επιταγές.

Οι επιχειρηματίες που συμμετείχαν στην έρευνα θεωρούν ότι η επόμενη ημέρα πρέπει να τους προσφέρει μείωση της φορολογίας και του εργατικού κόστους . Περιμένουν ανταπόκριση και προσαρμογή του τραπεζικού συστήματος στις νέες συνθήκες. Επιθυμούν την εμβάθυνση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και τον εκσυγχρονισμό και την προσαρμογή της αγοράς εργασίας.

Η έρευνα έγινε από το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος και συμμετείχαν 189 μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις και πραγματοποιήθηκε από τις 11 έως τις 15 Μαΐου.