Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την ικανοποίησή της εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), χαιρετίζοντας την «ιστορική», όπως τη χαρακτηρίζει, απόφαση του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη και του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να υιοθετηθούν τα 21 μ. ως ανώτατο ύψος για τις περιοχές Μακρυγιάννη-Κουκάκι που πλαισιώνουν την Ακρόπολη, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

«Σε μια ιστορική μέρα για την Αθήνα, δίνεται τέλος στην καθυστέρηση της Διοίκησης να προστατεύσει με σαφή και οριστικό τρόπο το μνημείο της Ακρόπολης, παρότι έχουν παρέλθει 16 χρόνια (2004) μετά την κήρυξη της περιοχής Μακρυγιάννη γύρω από την Ακρόπολη ως αρχαιολογικό χώρο και 52 χρόνια (1968) από το πρώτο πόρισμα-καταπέλτη της UNESCO», αναφέρει η ΕΛΛΕΤ, η οποία είχε διαχρονικά τεθεί επικεφαλής στις προσπάθειες για την προστασία του περιβάλλοντος χώρου της Ακρόπολης.

Συμπληρώνει δε, ότι «η σημαντική αυτή απόφαση αποτελεί έμπρακτη απόδειξη σεβασμού στις αποφάσεις του ΣτΕ, που ορίζουν στην περιοχή Μακρυγιάννη, ανώτατο ύψος 21 μέτρα».

Η πρόεδρος της ΕΛΛΕΤ Λυδία Καρρά δήλωσε σχετικά: «Θεωρούμε τον περιβάλλοντα χώρο της Ακρόπολης, θέμα εθνικής και μάλιστα διεθνούς σημασίας. Η προστασία του πρέπει να είναι άμεση, ουσιαστική και οριστική, δυναμώνοντας έτσι τον δίκαιο αγώνα της χώρας μας για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα».

Επιπλέον, η ΕΛΛΕΤ θεωρεί απαραίτητες περαιτέρω ενέργειες για την πλήρη προστασία του περιβάλλοντος χώρου του μνημείου, που σχετίζονται με τις χρήσεις γης, τους συντελεστές δόμησης και το επιτρεπόμενο ποσοστό κάλυψης.

Τέλος, η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού ευχαριστεί, μεταξύ άλλων, την υπουργό Πολιτισμού και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), τον Δήμο Αθηναίων, τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, τον Σύλλογο των Αθηναίων, τους Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους, τους περισσότερους από 49.250 πολίτες που υπέγραψαν έως σήμερα στο ψήφισμα AVAAZ για την προστασία του περιβάλλοντος της Ακρόπολης, καθώς επίσης και τους κατοίκους της περιοχής Μακρυγιάννη – Κουκάκι για την κινητοποίησή τους, καθώς και όλους όσοι εργάστηκαν για τον κοινό σκοπό.