Το πλωτό γεωτρύπανο SERTAO που αγόρασε η Τουρκία
Το πλωτό γεωτρύπανο SERTAO που αγόρασε η Τουρκία
Πηγή Εικόνας: MarineTraffic.gr

Σε πλήρη επιβεβαίωση του ρεπορτάζ του economix.gr που ήθελε την κοινοπραξία ENI – Total να ακολουθεί τον δρόμο της ExxonMobil και να καθυστερεί τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ προχωρούν τα τελευταία 24ωρα κυπριακά ΜΜΕ που κάνουν λόγο για σχετική επιστολή της κοινοπραξίας στην κυπριακή κυβέρνηση.

Ειδικότερα, ο «Φιλελεύθερος της Κύπρου» και το Sigmalive.com επισημαίνουν πως η κοινοπραξία έστειλε εντός της προηγούμενης εβδομάδας επιστολή που εξηγεί ότι, εξαιτίας των χαμηλών τιμών του πετρελαίου μέσα στην πανδημία που αναγκάζει αναστολή γεωτρήσεων της πετρελαϊκές εταιρείες αλλά και τις δυσκολίες που προκαλεί η υγειονομική κρίση, θα πρέπει να μεταθέσει για τον Μάρτιο – Απρίλιο του 2021 τις γεωτρήσεις που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν στο επόμενο διάστημα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η γαλλοϊταλική κοινοπραξία κάνει ακόμη λόγο στην επιστολή της για ανατροπή των αρχικών σχεδιασμών και δεσμεύεται ότι οι γεωτρήσεις στον «Κρόνο», δηλαδή στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, αναμένεται να ξεκινήσουν το επόμενο έτος. Σημειώνεται πως η κοινοπραξία είχε αναλάβει και δύο ακόμη γεωτρήσεις σε παραχωρηθέντα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ εντός του 2020.

Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί ότι τα οικονομικά δεδομένα για τις εταιρείες, εξαιτίας και της τρέχουσας κρίσης, δεν είναι καθόλου ευνοϊκά. Η ΕΝΙ ανακοίνωσε πτώση 94% στα κέρδη της για το α’ τρίμηνο του 2020. Αυτό σημαίνει ότι τα κέρδη της περιορίστηκαν σε 59 εκατ. ευρώ από 992 εκατ. ευρώ που είχε για το ίδιο διάστημα το 2019. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία είχε ανακοινώσει, ήδη από τον Μάρτιο, ότι θα προβεί σε ακύρωση επαναγοράς μετοχών ύψους 400 εκατ. ευρώ.

Τον κύκλο των προσωρινών αποχωρήσεων από την κυπριακή ΑΟΖ είχε ανοίξει η αμερικανική εταιρεία ExxonMobil που «πάγωσε» τη δραστηριότητά της μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021. Η εταιρεία έχει προχωρήσει σε μείωση ύψους 30% στις λειτουργικές της δαπάνες, με αποτέλεσμα τον περιορισμό των κεφαλαιουχικών επενδύσεων στα 23 δισ. ευρώ από 33 δισ. Η μείωση αυτή, όπως έχει γράψει το economix.gr, θα εστιάσει στην Permian Basin (Τέξας, ΗΠΑ) ενώ στους κόλπους της εταιρείας επικρατεί αισιοδοξία ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για προβλεπόμενες επενδύσεις ύψους 20 δισ. δολάρια που τέθηκε προ τριετίας.

Τι έγραφε το Economix.gr

Το economix.gr έγραφε, ήδη από τις 14 Απριλίου στο θέμα με τίτλο «Παγώνουν οι γεωτρήσεις στην Κύπρο» (δείτε εδώ) τα εξής:

Σύμφωνα με πηγές, το πιο πιθανό σενάριο είναι και οι υπόλοιπες εταιρείες να ακολουθήσουν αντίστοιχη στάση με την ExxonMobil. Κι αυτό γιατί αφενός οι συνθήκες που επικρατούν με την απαγόρευση στις μετακινήσεις δεν επιτρέπουν στις εταιρείες να προχωρήσουν το πρόγραμμα βάση χρονοδιαγράμματος και, αφετέρου, διότι η πτώση στην τιμή του πετρελαίου δημιουργεί ένα ασφυκτικό πλαίσιο γύρω από τον κλάδο ακόμη και για τους ξένους κολοσσούς.

Σε ό, τι αφορά την κοινοπραξία ΕΝΙ – Total, ο προβληματισμός κινείται και γύρω από το γεωτρύπανο Tungsten Explorer (δείτε εδώ) που θα αξιοποιηθεί για τη γεώτρηση. Το γεωτρύπανο βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες στην ΑΟΖ του Λιβάνου (τεμάχιο 4, Total – Novatek) όπου και πραγματοποιεί γεωτρήσεις αλλά, όπως όλα δείχνουν, θα υπάρξουν καθυστερήσεις στις γεωτρήσεις λόγω κορωναϊού.

Αυτή η εξέλιξη όχι μόνο δημιουργεί καθυστερήσεις στον σχεδιασμό για την κυπριακή ΑΟΖ αλλά σημαίνει ακόμη ότι θα χρειαστεί να μισθώσει η κοινοπραξία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα το γεωτρύπανο και άρα να επιβαρυνθεί περισσότερο οικονομικά. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, το γεωτρύπανο θα έπρεπε να βρίσκεται για λογαριασμό των εταιρειών ENI – Total στην κυπριακή ΑΟΖ περί τα τέλη Απριλίου για να επιχειρήσει στο τεμάχιο 6.

Σημειώνεται ότι αντίστοιχη αναμένεται να είναι η στάση που θα κρατήσουν και οι υπόλοιπες εταιρείες που επρόκειτο να επιχειρήσουν στην κυπριακή ΑΟΖ.

ΑΠΤΟΗΤΗ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

Οι αρνητικές εξελίξεις για τη Λευκωσία δεν αφορούν μόνο την καθυστέρηση στη διενέργεια των δικών της γεωτρήσεων στην ΑΟΖ αλλά και στο πρόγραμμα παράνομων γεωτρήσεων της Άγκυρας, που παραμένει απτόητη από τις καταγγελίες ΗΠΑ, Ρωσίας και Ε.Ε. καθώς και την επιβολή -συμβολικών, έστω- κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του τουρκικού πρακτορείου Anadolu, η Άγκυρα αναμένεται να εντατικοποιήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα το πρόγραμμα γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, αψηφώντας τόσο τις τεχνικές δυσκολίες όσο και την εσωτερική κρίση με τα χιλιάδες κρούσματα του κορωναϊού. Το σχετικό δημοσίευμα του πρακτορείου αναφέρεται και στο Κανουνί, το τρίτο γεωτρύπανο που αγόρασε η Άκγυρα, ενώ σχολιάζει πως το Fatih θα ξεκινήσει ερευνητικές διαδικασίες εντός Ιουλίου στη Μαύρη Θάλασσα. Τονίζει δε, πως γεωτρύπανα και ερευνητικά πραγματοποιούν έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, παρά και τις ιδιαίτερες συνθήκες που δημιουργεί ο κορωναϊός.

Υπενθυμίζεται ότι, την προηγούμενη εβδομάδα, ο υπουργός Ενέργειας της γειτονικής χώρας είχε ανασκευάσει τις δηλώσεις του περί αναστολής των τουρκικών γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.