Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αν και η ταχεία ανταπόκριση της κυβέρνησης με την εφαρμογή του lockdown ήταν κρίσιμη, σε μια χώρα που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό και με σημαντικό ποσοστό μικρών και μεσαίων εταιρειών, οι επιπτώσεις της πανδημίας είναι ισχυρές στην οικονομία.

Η κυβέρνηση προσπαθώντας να μετριάσει αυτόν τον αντίκτυπο, θέσπισε το μέτρο της μείωσης 40% του εμπορικού μισθώματος του Μαρτίου και Απριλίου 2020 σε όλες τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία, μεταξύ άλλων μέτρων ενίσχυσης των ταμειακών ροών. Σχέδια ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση   για σταδιακή επιστροφή στην ομαλότητα από τις 10 Μαΐου υπό τον όρο ότι η καμπύλη του κοροναϊού θα συνεχίσει να γίνεται ποιο επίπεδη. Ο αντίκτυπος της πανδημίας στην αγορά ακινήτων είναι εμφανής.

Αν και οι συναλλαγές σε προχωρημένο στάδιο διαπραγματεύσεων προχωρούν με καθυστερήσεις στο στάδιο των ελέγχων του αγοραστή, οι περισσότεροι διεθνείς παίκτες υιοθετούν βραχυρπόθεσμα θέση αναμονής όσον αφορά στις νέες επενδύσεις. Ωστόσο, πολλοί κυρίως εγχώριοι επενδυτές συνεχίζουν να αναζητούν ευκαιρίες σε ακίνητα μια τάση που αυξάνεται προοδευτικά κάθε εβδομάδα.

Η κατασκευαστική δραστηριότητα έχει επιβραδυνθεί, γεγονός πού αναμένεται να προκαλέσει καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση νέων γραφείων, βιομηχανικών και οικιστικών κτιρίων, καθώς και σε ανακαινίσεις.

Οι χρήστες γραφείων έχουν αναβάλει βραχυπρόθεσμα ως επί το πλείστον σχέδια μετακινήσεων, ενώ εξετάζουν περισσότερο μικρότερης διάρκειας μισθώσεις με ευέλικτους όρους. 

Οι τομείς λιανικής και φιλοξενίας είναι οι τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο, όπως και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές. Ο τομέας της εφοδιαστικής αλυσίδας, αφενός, αντιμετωπίζει δυσκολίες λόγω της αναστολής παραδόσεων αγαθών από το εξωτερικό και, αφετέρου, η αυξανόμενη ζήτηση στο ηλεκτρονικό εμπόριο βοηθά τον τομέα. Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020, όλες οι κατηγορίες ακινήτων παρουσίασαν σταθερή ετήσια μισθωτική δραστηριότητα σε σύγκριση με την αντίστοιχη δραστηριότητα της περσινης περιόδου λόγω της αυξημένης δραστηριότητας κατά τους δύο πρώτους μήνες του έτουςΜεταξύ των θετικών αποτελεσμάτων της κρίσης αυτης, παρατηρήσαμε ότι το lockdown έχει επιταχύνει την εφαρμογή των ψηφιακών τεχνολογιών σε πολλές πτυχές της επιχειρηματικότητας, ενώ οι πολιτικές «Ευημερίας» και η μεγαλύτερη χρήση της τεχνολογίας προσελκύει το ενδιαφέρον των χρηστών γραφείων.

Τα τριμηνιαία προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν μειωμένους όγκους επενδύσεων ακινήτων σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2019, ενώ η ολοκλήρωση της πώλησης του Porto Carras στα μέσα Απριλίου που είχε ωστόσο συμφωνηθεί πριν από το COVID-19 θα βοηθήσει στην αύξηση του όγκου συναλλαγών στο 2ο τρίμηνο. Περιμένουμε ένα αρκετά χαμηλό ωστόσο 2ο και 3ο τρίμηνο  και ελπίζουμε για ένα 4ο τρίμηνο του 2020 με περισσότερο έντονη δραστηριότητα. Σε σχέση με τη χρηματοδότηση ακινήτων είναι πολύ νωρίς για να καταγραφεί οποιαδήποτε αλλαγή στους όρους χρηματοδότησης στην Ελλάδα εφόσον υπαρξει τελικά καποια επίδραση.