Ρέτσος-ΣΕΤΕ: Ο τουρισμός να γίνει στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης αφού αποδίδει έσοδα
Ρέτσος-ΣΕΤΕ: Ο τουρισμός να γίνει στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης αφού αποδίδει έσοδα
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συντονισμένες πρωτοβουλίες για την άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις αναμένεται να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα στο Μάιο σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννη Ρέτσο. 

Ο επικεφαλής του ΣΕΤΕ ανέφερε ότι η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων που έχουν τεθεί σε εφαρμογή για τον περιορισμό του κορωνοϊού θα αποτελέσει συλλογική προσπάθεια σε πανευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να τεθεί σε τροχιά επανεκκίνησης η οικονομία. 

Μιλώντας σε δημοσιογράφους τόνισε ότι εξετάζονται παρεμβάσεις οι οποίες θα επιτρέψουν και πάλι τις μετακινήσεις, όπως η διενέργεια ανιχνευτικών ελέγχων σε μεγάλη κλίμακα (massive testing) και η προσκόμιση πιστοποιητικών υγείας.

Αρκετά κράτη όπως η Γερμανία εξετάζουν σοβαρά αυτές τις δύο προτάσεις, ενώ παρόμοιο μέτρο έχει θέσει σε ισχύ η Γαλλία από τις 6 Απριλίου, σύμφωνα με το οποίο οι ταξιδιώτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στη χώρα θα πρέπει να προσκομίσουν πιστοποιητικό με τα στοιχεία τους και με τον σκοπό του ταξιδιού. 

Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο της Αθήνας έχει ήδη προθυμοποιηθεί να διαθέσει εγκαταστάσεις οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη διενέργεια ελέγχων σε ταξιδιώτες οι οποίοι φτάνουν στην Ελλάδα. 

Πάντως, ο Γιάννης Ρέτσος επισήμανε ότι η σφοδρότητα της υγειονομικής κρίσης του Covid – 19 στον τουρισμό ξεπερνάει κάθε προηγούμενη κρίση των τελευταίων 20 ετών (SARS, H1N1, χρηματοπιστωτική κρίση 2008 και κρίση χρέους Ευρωζώνης), δεδομένου ότι δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη και προετοιμασία. 

Οι εκτιμήσεις για την τουριστική περίοδο

Με τις αγορές οι οποίες διαχρονικά τροφοδοτούν την Ελλάδα με τουρισμό (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και ΗΠΑ) να έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα από την υγειονομική κρίση του Covid – 19, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ εκτίμησε ότι οι τουριστικές επιχειρήσεις πρέπει να στραφούν και σε άλλες χώρες. 

Μεταξύ αυτών είναι το Ισραήλ, η Κύπρος, τα αραβικά κράτη και οι χώρες των Βαλκανίων. Ειδικότερα οι τελευταίες μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην τόνωση του εγχώριου τουριστικού προϊόντος δεδομένου ότι κάθε χρόνο περίπου 10 εκατομμύρια επισκέπτες φτάνουν στην Ελλάδα οδικώς, με τους περισσότερους από αυτούς να προέρχονται από χώρες των Βαλκανίων. 

Οι καλές διμερείς σχέσεις που διατηρεί η Ελλάδα με τις χώρες αυτές αναμένεται να επιδράσει θετικά στην προσπάθεια προσέλκυσης επισκεπτών, όπως και η εκστρατεία προβολής η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη τις επόμενες εβδομάδες. 

Η εγχώρια ζήτηση θα μπορούσε να στηριχθεί – έστω βραχυπρόθεσμα – και από την εσωτερική αγορά, η οποία ωστόσο αντιπροσωπεύει το 10% της συνολικής αγοράς τουρισμού και δεν έχει ουσιαστική επίδραση στο ΑΕΠ.  

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γιάννη Ρέτσου, ο στόχος είναι η επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας το τρίτο τρίμηνο του 2020 – κυρίως από τον Αύγουστο και μετά – και η ανάκτηση μέρους των απωλειών από την κρίση του κορωνοϊού το τελευταίο τρίμηνο του έτους με την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου έως το Νοέμβριο. 

 

Μέτρα για την στήριξη των επιχειρήσεων

Σε ό,τι αφορά τη στήριξη των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ ανέφερε ότι λαμβάνονται μέτρα σε δύο άξονες οι οποίοι αφορούν στην ενίσχυση της ρευστότητας και της ανταγωνιστικότητας. 

Εκτός από την εκστρατεία προβολής του ελληνικού τουρισμού, υπό εξέταση από την κυβέρνηση είναι και το ενδεχόμενο προσωρινής μείωσης του ΦΠΑ στη διαμονή, την εστίαση και τις μεταφορές για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού κλάδου.  

Μιλώντας για τα μέτρα στήριξης της ρευστότητας, ο Γιάννης Ρέτσος ανέφερε ότι έως την Πέμπτη θα κατατεθεί η νομοθετική  ρύθμιση για το voucher αντί επιστροφής προκαταβολής σε πελάτες που έχουν κάνει κρατήσεις για την προσεχή τουριστική περίοδο. 

Με το voucher, το οποίο θα έχει διάρκεια 18 μηνών, θα έχουν τη δυνατότητα οι τουριστικές επιχειρήσεις να μεταθέτουν την κράτηση των πελατών τους για το μέλλον δίχως να χρειαστεί να τους αποζημιώνουν. Σε περίπτωση παρέλευσης του 18μηνου δίχως να έχει γίνει χρήση του voucher τα χρήματα της προκαταβολής θα επιστρέφονται στον καταναλωτή.

Σε ό,τι αφορά τις ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης των τουριστικών επιχειρήσεων, ο κ. Ρέτσος εκτίμησε ότι είναι πιθανό να ανέλθουν σε περίπου 1,8 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει το 10% του συνόλου των ταξιδιωτικών εισπράξεων το 2019, οι οποίες έφτασαν τα 18,15 δισ. ευρώ το 2019.

Οι επιχειρήσεις στον κλάδο του τουρισμού θα έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν ρευστότητα μέσω του προγράμματος που ετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης με το οποίο θα προσφέρει εγγυήσεις για τη χορήγηση τραπεζικών δανείων. 

Ο δανεισμός, ο οποίος θα είναι εγγυημένος σε ποσοστό 80% από το Δημόσιο, θα χορηγείται σε επιχειρήσεις με ενήμερα δάνεια ενώ το επιτόκιο θα κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με εκείνο που προσφέρουν οι τράπεζες με μία μικρή επιβάρυνση λόγω της εγγύησης του Δημοσίου.  

Για τις ανάγκες του προγράμματος έχει ήδη δεσμευθεί 1 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και την Αναπτυξιακή Τράπεζα το οποίο σε πρώτη φάση αναμένεται να μοχλευθεί κατά περίπου 3,5 φορές. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, το πρόγραμμα εγγυοδοσίας που θα υλοποιηθεί μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας αναμένεται να ενισχυθεί με 1 δισ. ευρώ επιπλέον.