Ρέμα Καναπίτσας
Οι βασικές χρήσεις που αναπτύσσονται γύρω από το ρέμα της Καναπίτσας
Ρέμα Καναπίτσας
Οι βασικές χρήσεις που αναπτύσσονται γύρω από το ρέμα της Καναπίτσας
Πηγή Εικόνας: GoogleMaps, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Στην εταιρία ΖΙΤΑΚΑΤ, που προσέφερε το μεγαλύτερο ποσοστό έκπτωσης που ανήλθε στο 52,64%, ανατέθηκε το έργο της διευθέτησης του ρέματος Καναπίτσα. Το αντιπλημμυρικό έργο, που έχει προϋπολογισμό 23,5 εκατ. ευρώ και θα πραγματοποιηθεί στους Δήμους Αχαρνών και Αγίων Αναργύρων – Καματερού, είχε δημοπρατηθεί τέλη του 2019 και ως φαίνεται η διαδικασία προχώρησε σχετικά γρήγορα.

Πλήθος υποψηφίων

Αυτό όμως, που είναι αξιοσημείωτο στο συγκεκριμένο διαγωνισμό σχετίζεται με το γεγονός ότι συμμετείχαν 14 εταιρείες, αριθμός ιδιαίτερα μεγάλος για έργα τέτοιου είδους. Εκτός λοιπόν, από τη ΖΙΤΑΚΑΤ στο διαγωνισμό πήραν μέρος με έκπτωση 42,26% η Θεμέλη, 40,27 η Intrakat, 39,8% η Άκτωρ, 39,55% η Δάμων-Τεχνική Έργων, 38,08% η P&C Development, 37,19% η Λατομική ΑΤΕ, 37,06% η Άβαξ, 35,04% η Ελληνική Υδροκατασκευή, 35% η Εργώ ΑΤΕ, 32,87% η Ερέτβο, 23,69% η  ΕΡΤΕΚΑ και 1% η 3Κ Τεχνική. Οι προσφορές των εν λόγω μειοδοτών έγιναν αποδεκτές εκτός από αυτή της ΕΚ Τεχνική, η οποία δεν κατέθεσε εγγυητική επιστολή συμμετοχής στο διαγωνισμό. Είχε ακόμη προηγηθεί ο έλεγχος της εφαρμογής του Ν4412/2016 για την εφαρμογή των μέτρων αυτοκάθαρσης που επικαλούνται ότι έλαβαν ορισμένες από τις 14 μειοδότριες εταιρείες.

Ωστόσο, η Γενική Γραμματεία Υποδομών ενέκρινε την προσφορά της ΖΙΤΑΚΑΤ της οποίας η πρόταση είναι ύψους 8,9 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ 24%). Το ποσοστό έκπτωσης της ΖΙΤΑΚΑΤ υπήρξε ασυνήθιστα υψηλό, όπως αναφέρεται στην απόφαση του Υποδομών και γι’αυτό η εταιρεία κλήθηκε να υποβάλλει εξηγήσεις – αιτιολόγηση, η οποία έγινε αποδεκτή, με την τεχνική εταιρεία να ανακηρύσσεται μειοδότης. Τώρα μένει να φανεί θα υπάρξει προδικαστική προσφυγή κατά της απόφασης του Υποδομών, η οποία υπογράφηκε στις 24 Μαρτίου.

Όσον αφορά τη ΖΙΤΑΚΑΤ ιδρύθηκε το 2002 και διαθέτει εργοληπτικό πτυχίο τέταρτης τάξης.

Το έργο

Η διευθέτηση του ρέματος Αχαρνών (ρέμα Καναπίτσας) αφορά τη διευθέτηση του ρέματος Αχαρνών (ρέμα Καναπίτσας) για μήκος 12,6 χλμ. από την εκβολή του στον ποταμό Κηφισό έως την περιοχή των Θρακομακεδόνων στις νότιες παρυφές της Πάρνηθας. Από τα 12.586 χλμ. του συνολικού μήκους του ρέματος, επεμβάσεις προβλέπονται σε μήκος 7,5 χλμ. Σε μήκος 1,6 χλμ. προτείνεται κλειστή διατομή, χωρίς να συνυπολογίζονται τα τεχνικά γεφύρωσης των διασταυρούμενων οδών, ενώ για τα υπόλοιπα 5,9 χλμ. προτείνεται ανοιχτή διατομή, με συρματοκιβώτια. Σε 3,7 χλμ. διατηρείται η φυσική διατομή. Στα προτεινόμενα έργα εντάσσονται 2 υφιστάμενα τεχνικά έργα, το τεχνικό διέλευσης τής Αττικής Οδού και ο οχετός στην οδό Σκρα, συνολικού μήκους 1,5 χλμ.. Περιλαμβάνεται επίσης και και το χωμάτινο φράγμα ανάσχεσης, που προτείνεται να κατασκευαστεί περί τη Χ.Θ. 10+600, περίπου 2,0 χλμ. κατάντη από το όριο τού Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, για την απομείωση των πλημμυρικών απορροών της ορεινής λεκάνης.

Για την ιστορία, ας σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η Καναπίτσα πηγάζει από την Πάρνηθα και εκβάλλει στον Κηφισό στο ύψος της Νέας Φιλαδέλφειας, παραλαμβάνοντας τα όμβρια ύδατα της περιοχής του Κεντρικού Μενιδίου. Πιθανότατα πήρε το όνομά της από το είδος των φυτών που φύτρωναν στις όχθες της, καθώς καναπίτσα είναι μια δεύτερη ονομασία για το φυτό Λυγαριά (Vitex agnus castus).

Σο ρέμα της Καναπίτσας έχει κατεύθυνση από Βορρά προς Νότο και χωροθετικά βρίσκεται σε πολύ κεντρική θέση μέσα στον οικιστικό ιστό. Διέρχεται από τα ανατολικά του ‘‘Πετάλου’’ του Μενιδίου, με αποτέλεσμα να γειτνιάζει τόσο με το κεντρικό Μενίδι, όσο και με το προβλεπόμενο, από το ΓΠΣ του Δήμου Αχαρνών, Πολεοδομικό Κέντρο. Η θέση του, λοιπόν, του  προσδίδει ξεχωριστή σημασία, καθώς, και τη δυνατότητα να αποτελέσει σημείο αναφοράς της  πόλης. Μορφολογικά έχει υποστεί διάφορες παρεμβάσεις με αποτέλεσμα να παρουσιάζει ποικιλομορφία ως προς την εικόνα, το χαρακτήρα και τη σχέση του με τον αστικό ιστό.