Σε πλήρη ετοιμότητα για τις επικείμενες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ φαίνεται πως βρίσκεται η κοινοπραξία των εταιρειών TOTAL-ENI
Σε πλήρη ετοιμότητα για τις επικείμενες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ φαίνεται πως βρίσκεται η κοινοπραξία των εταιρειών TOTAL-ENI
Πηγή Εικόνας: YouTube

Νέα σενάρια αναφορικά με καθυστερήσεις στις γεωτρήσεις που έχουν προγραμματιστεί από την Κύπρο στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της εξαιτίας του κορωναϊού αναπτύσσεται από την αρχή της εβδομάδας. Πηγές του κυπριακού υπουργείου Ενέργειας διαψεύδουν τα σενάρια που, όμως, αν παραταθεί η υφιστάμενη συγκυρία δεν παύουν να θεωρούνται πιθανά.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η Κύπρος θα επεδίωκε ακόμη και να επισπεύσει τις διαδικασίες προκειμένου να ερευνήσει και να προασπίσει τα κυριαρχικά δικαιώματά της και να βάλει τέλος στις τουρκικές παραβιάσεις, σφίγγοντας έτι περαιτέρω τον διπλωματικό κλοιό γύρω από την Άγκυρα. Ωστόσο, η στάση που θα διατηρήσουν οι ξένες εται ρείες ENI – Total, Qatar Petroleum – ExxonMobil αναφορικά με τις απαραίτητες διαδικασίες αναμένεται να διαμορφώσουν και το οριστικό χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών.

Η μέθοδος που αξιοποιούν οι εταιρείες, στην παρούσα φάση, είναι αυτή της τηλεργασίας καθώς θα έπρεπε ήδη να βρίσκεται ομάδα της ExxonMobil στην Κύπρο προκειμένου να ασχοληθεί με τις απαραίτητες λεπτομέρειες που προηγούνται των γεωτρήσεων. Εξάλλου, η αρμόδια ομάδα της εταιρείας που έχει αναλάβει τις γεωτρήσεις στη Λευκωσία βρίσκεται υπό περιορισμό εξαιτίας ταξιδιών που πραγματοποίησε πρόσφατα στο εξωτερικό, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φιλελεύθερου» της Κύπρου και του δημοσιογράφου Πέτρου Θεοχαρίδη.

ΤΑ ΓΕΩΤΡΥΠΑΝΑ

Ο προγραμματισμός που υπάρχει για το Tungsten Explorer προβλέπει ότι το γεωτρύπανο θα βρίσκεται για λογαριασμό των εταιρειών ENI – Total στην κυπριακή ΑΟΖ περί τα τέλη Απριλίου για να επιχειρήσει στο τεμάχιο 6. Το γεωτρύπανο βρίσκεται, ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, στο τεμάχιο 4 της ΑΟΖ του Λιβάνου (Total – Novatek). Όπως έχει γράψει το economix.gr (δείτε εδώ) το Tungsten Explorer κατασκευάστηκε το 2013 και φιλοξενεί πλήρωμα 200 ατόμων, έχει ολικό μήκος 238 μ. και πλάτος 42 μ. και πλέει με σημαία από τις Μπαχάμες. Το γεωτρύπανο έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις σε θαλάσσιο βάθος 12.000 πόδια ενώ φτάνει στόχους με συνολικό βάθος έως 40.000 πόδια. Σημειώνεται ότι το κόστος για τη μίσθωσή του από την κοινοπραξία αγγίζει τις μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Τέλος, κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, το γεωτρύπανο Stena Drillmax θα βρεθεί για λογαριασμό των ExxonMobil – Qatar Petroleum στην κυπριακή ΑΟΖ για τουλάχιστον δύο γεωτρήσεις. Το γεωτρύπανο βρίσκεται στο Ισραήλ για λογαριασμό της Energean. Σημειώνεται ότι το πλοίο κατασκευάστηκε το 2007, έχει ολικό μήκος 227,8μ. και πλάτος 42 μ. και πλέει με σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου.