«Απόλυτα επιτυχημένη» χαρακτηρίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τη δεύτερη εικονική συνεδρίαση της Αγοράς Παραγώγων του Χρηματιστηρίου Ενέργειας (ΕΧΕ), που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 15 Μαρτίου, κατά την οποία έγινε γενική δοκιμή του Συστήματος Διαπραγμάτευσης της Αγοράς

Ειδικότερα, στην εικονική συνεδρίαση –στην οποία συμμετείχε η ΔΕΗ ως Μέλος και ως Ειδικός Διαπραγματευτής (market maker)- έδωσαν το παρόν 8 μέλη του ΕΧΕ που εισήγαγαν 532 εντολές και πραγματοποίησαν 125 συναλλαγές. Σκοπός ήταν η σύνδεση των Χρηστών του ΕΧΕ στα παραγωγικά συστήματα διαπραγμάτευσης και η εξοικείωσή τους με τη νέα αγορά. Σημειώνεται ότι η εικονική συνεδρίαση έγινε με τηλεδιασκέψεις και μεθόδους απομακρυσμένης επικοινωνίας, στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης του κορωνοϊού.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, δήλωσε σχετικά: «Θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που έφεραν σε πέρας μια απαιτητική άσκηση σε αυτή την δύσκολη –λόγω Covid 19- συγκυρία. Η επιτυχία της δοκιμής δείχνει όχι μόνο ότι τα πράγματα προχωρούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, αλλά και ότι η κρίση του κορωνοϊού μπορεί να αξιοποιηθεί ως ευκαιρία για ταχύτερο ψηφιακό μετασχηματισμό του κλάδου ενέργειας».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Ενέργειας κ. Γιώργος Ιωάννου υπογράμμισε ότι: «Η επιτυχία της δεύτερης δοκιμής πιστοποιεί την ετοιμότητα του Συστήματος Διαπραγμάτευσης και την επιχειρησιακή ετοιμότητα των μελών του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, ώστε να αρχίσει η λειτουργία της Αγοράς Παραγώγων του ΕΧΕ».

Τέλος, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης είπε ότι «Είμαι πολύ ικανοποιημένος που η ΔΕΗ κατόρθωσε να ανταποκριθεί –μεταξύ άλλων- και στο φιλόδοξο σχέδιο της κυβέρνησης για εκσυγχρονισμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, επιδεικνύοντας αφενός την απαραίτητη επιχειρησιακή ετοιμότητα για τον ρόλο της ως market maker, αφετέρου την προσήλωσή της στην επιτυχημένη υλοποίηση του target model, που αποτελεί μονόδρομο για την ενίσχυση του ανταγωνισμού και της διαφάνειας στη χονδρεμπορική αγορά».