Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στη διάψευση των φημών που ήθελαν τον Ελλάκτωρ να μην είναι σε θέση να προχωρησει στην κάλυψη των εγγυητικών επιστολών και να ταράσσεται από εμφύλια διαμάχη μεταξύ των επικεφαλής τους προχώρησε χθες η διοίκηση του κατασκευαστικού ομίλου στο πλαίσιο conference call. Ειδικότερα, οι αδελφοί Δημήτρης και Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, επικεφαλής της Ελλάκτωρ, απαντώντας σε σχετιξη ερώτηση, επιχείρησαν να εμφανιστούν ενωμένοι με στόχο την επίτευξη των στόχων της εταιρείας.

“Καμία απο τις φήμες δεν είναι αληθής” τονισε ο διευθύνων σύμβουλος Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, απαντώντας σε ερώτηση αναλυτή. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ομίλου Δημήτρης Καλλιντσάντσης είπε ότι στηρίζει σθεναρά τις αποφάσεις της εταιρείας. “Είμαστε ενωμένοι και με κοινό σκοπό να πετύχουμε τους στόχους της εταιρείας. Οποιαδήποτε στιγμή να επικοινωνήσετε μαζί για περαιτέρω διευκρινίσεις” ανέφερε.

Οι αναλυτές δεν παρέλειψαν να ρωτήσουν τους εκπροσωπους της εταιρείας και για την παραίτηση του Αιβαζη, την οποία μερίδα της αγοράς απέδωσε σε δυσαρέσκεια του ίδιου με τις επιλογές της εταιρείας. Ωστόσο, σύμφωνα με όσα είπαν οι επικεφαλής της Ελλακτωρ, η παραίτηση έγινε για προσωπικούς λόγους.

Τα ζημιογόνα έργα 

Όσον αφορά τη δραστηριότητα της Ελλακτωρ, οι επικεφαλής της έδωσαν ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με έργα που παρήγαγαν ζημιές, αλλά και το είδος των projects που ο όμιλος ετοιμάζεται να διεκδικήσει. Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Άκτωρ Αλέξανδρος Εξάρχου, η εταιρεία εστιάζει περισσότερο στην εγχώρια αγορά, ενώ είναι επιφυλακτική με τη διεθνή παρουσία της, δίνοντας έμφαση σε χώρες όπου έχει ήδη εδραιώσει την παρουσία της και γνωρίζει την τοπική αγορά σε βαθμό που ο κίνδυνος είναι αρκετά διαχειρίσιμος. Έτσι, η εταιρεία περιορίζει τη διεθνή της παρουσία κατά βάση στη Ρουμανία, που έχει, σε μεγάλο βαθμό, ομοιότητες ως ευρωπαϊκή χώρα με την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο του «νοικοκυρέματος» των έργων εκτός Ελλάδας, ο όμιλος έχει ολοκλήρώσει 3 από τα 4 φωτοβολταϊκά έργα στην Αυστραλία που επιβάρυναν με απροσδόκητες ζημιές τη χρήση του 2019, ενώ μέσα στο δεύτερο τρίμηνο θα ολοκληρώσει και το τέταρτο χωρίς να προκύπτει από αυτό οποιαδήποτε επιβάρυνση για τη χρήση του 2020.

Στρατηγικά, όπως ανέφερε ο κ. Εξάρχου, η Ελλάκτωρ δεν κυνηγά «ανεκτέλεστα και έσοδα με οποιοδήποτε κόστος».  «Έχουμε δηλώσει ότι θεωρούμε έσοδα της τάξης τους 1 δις ευρώ ως μια σχετικά ασφαλή ζώνη για την ΑΚΤΩΡ και προσεγγίζουμε τον στόχο αυτό με μετριοπάθεια όσον αφορά στα έργα που στοχεύουμε και κυρίως στις προσφορές που υποβάλλουμε» πρόσθεσε. Όπως ακόμη είπε, οι απολύσεις, που έγιναν με στοχευμένο τρόπο, είχαν το σκοπό αυτό, δηλαδή να ευθυγραμμιστεί το επίπεδο των εσόδων κατά 1 δις ευρώ έναντι 1,5 δις ευρώ προηγουμένως.

Σχετικά με τα νέα έργα, σε πρώτη προτεραιότητα βρίσκεται αυτό της παραχώρησης της μαρίνας Αλίμου για το οποίο, όπως ειπώθηκε, η χρηματοδότηση έχει εξασφαλιστεί τόσο μέσω της δεύτερης έκδοσης του ομολόγου όσο και μέσω τραπεζικού δανεισμού, ο οποίος είναι σε τελικό στάδιο κλεισίματος. Σύμφωνα με τους επικεφαλής της Ελλάκτωρ, η υπογραφή της παραχώρησης έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Μαρτίου.

Για τα φερόμενα, σύμφωνα με τη φημολογία, χρηματοδοτικά προβλήματα του ομίλου, οι επικεφαλής του είπαν ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα εξασφάλισης εγγυητικών επιστολών ούτε κατάπτωσης εγγυητικών που έχει ήδη εκδώσει. Από τις δυο εκδόσεις ομολόγων έχουν διασφαλιστεί σημαντικά κεφάλαια τα οποία σύμφωνα με τους όρους της έκδοσης μπορούν να διατεθούν, εφόσον κι αν κριθεί επιθυμητό, στον κλάδο της κατασκευής, ενώ 86 εκατ. ευρώ από την πρώτη έκδοση του ομολόγου κατευθύνθηκαν για αποπληρωμή του συνόλου των δανείων της Άκτωρ στις ελληνικές τράπεζες, όπως έχει, ήδη, ανακοινωθεί.