ΔΕΗ
ΔΕΗ
ΔΕΗ
ΔΕΗ
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κυρίαρχος παίκτης παραμένει η ΔΕΗ στους καταναλωτές, παρότι προχώρησε σε γενναία αύξηση των τιμολογίων ρεύματος τον περασμένο Σεπτέμβριο, το οποίο ανήλθε σε 0,11059 ευρώ ανά Kwh. Επιπλέον, περιορίσθηκε η έκπτωση συνέπειας στο 5% από 15%, που ήταν πριν το Σεπτέμβριο, με αποτέλεσμα να καθιστά την επιχείρηση πιο ακριβή σε σχέση με τους ιδιώτες παρόχους.

Τα στοιχεία του Ιανουαρίου 2020 από το Χρηματιστήριο Ενέργειας αποκαλύπτουν μία σχετική άνοδο στο μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ, καθώς ανήλθε στο 71,48% στα τέλη του μήνα, έναντι 69,75% που ήταν στα τέλη Νοεμβρίου.

Στέλεχος της ΔΕΗ υποστηρίζει ότι το μερίδιο αγοράς συνδέεται με την κατανάλωση ρεύματος των πελατών της και αφορά, κυρίως, τα νοικοκυριά. Το Νοέμβριο, η ζήτηση για ενέργεια ήταν χαμηλή λόγω καιρού, ενώ τον Ιανουάριο λόγω πτώσης της θερμοκρασίας αυξήθηκε η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς σημαντικός αριθμός νοικοκυριών χρησιμοποιεί το ρεύμα για θέρμανση.

Πάντως, η προσέγγιση από στέλεχος ιδιωτικής εταιρείας παροχής ενέργειας υποστηρίζει ότι η παραμονή της ΔΕΗ πάνω από το 70% της αγοράς συνδέεται με την πολιτική που εφαρμόζει η διοίκηση της επιχείρησης σχετικά με τις διακοπές ρεύματος, που ακόμη παραμένει ελαστική έναντι των οφειλετών. .

Ωστόσο, οι καταναλωτές της ΔΕΗ που παραλαμβάνουν τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς ρεύματος, είναι αρκετά «φουσκωμένοι», λόγω των υψηλών καταναλώσεων που πραγματοποίησαν από το Νοέμβριο έως το Φεβρουάριο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι με το νέο τιμολόγιο της ΔΕΗ η αξία του ρεύματος για κατανάλωση έως 2000 kwh διαμορφώνεται σε 221,16 ευρώ έναντι 186 ευρώ που ήταν πέρυσι. Στην  περίπτωση που η κατανάλωση ρεύματος ξεπεράσει τις 2000 kwh το τετράμηνο η χρέωση ανά kwh  διαμορφώνεται σε 0,11936 ευρώ. Για κατανάλωση ρεύματος με 2020 kwh στο τετράμηνο ο λογαριασμός ρεύματος θα ανέλθει σε 240 ευρώ. Ωστόσο, οι ιδιώτες πάροχοι, παρότι «βομβάρδισαν» με διαφημιστικές  καμπάνιες για φθηνότερα τιμολόγια, δεν έπεισαν τους  καταναλωτές να εγκαταλείψουν τη ΔΕΗ.