ΕΛΤΑ - Ελληνικά Ταχυδρομεία - Hellenic Post - κατάστημα στο Λουτράκι
ΕΛΤΑ - Ελληνικά Ταχυδρομεία - Hellenic Post - κατάστημα στο Λουτράκι
Πηγή Εικόνας: Stolbovsky - Wikimedia Commons

Με «ηλεκτροσόκ» παρομοιάζουν τα νέα τιμολόγια των ΕΛΤΑ αρκετοί επιχειρηματίες που έφτιαξαν μία επιχειρηματική δραστηριότητα  που συντηρείται με την αποστολή προϊόντων στο εξωτερικό μέσω δεμάτων αξιοποιώντας τη νέα τάση της αγοράς όπως είναι το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Το θέμα που δημοσίευσε πριν λίγες ημέρες το economix.gr έχει προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον και πολλές αντιδράσεις.

Αναγνώστες του economix.gr και πελάτες των ΕΛΤΑ διατυπώνουν, προφορικών αλλά και εγγράφως, διαδικτυακά ή μη, την έντονη δυσαρέσκεια τους με τα νέα τιμολόγια, καθώς τα θεωρούν εξωπραγματικά, αφού αυξήθηκαν έως 220 % για την αποστολή δεμάτων.

Η διοίκηση των ΕΛΤΑ διαμόρφωσε μία ενιαία κατηγορία έως τα 500 γραμμάρια ενώ μέχρι πρότινος είχε τις ενδιάμεσες κατηγορίες γραμμαρίων και το κόστος διαμορφώνονταν από 2,65 ευρώ για τα 100 γραμμάρια έως τα 8,40 ευρώ για τα 500 γραμμάρια.

Το νέο τιμολόγιο καταργεί όλες τις υποκατηγορίες κάτω των 500 γραμμαρίων, που ήταν και ο βασικός όγκος των αποστολών προς το εξωτερικό.

Το economix.gr ήρθε σε επικοινωνία με εκπρόσωπο των ΕΛΤΑ, ο οποίος τόνισε ότι οι διαμαρτυρίες προήλθαν κυρίως από επιχειρήσεις που έκαναν αποστολές ως ιδιώτες, χωρίς να διαθέτουν ΑΦΜ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αρκετές μικρές «επιχειρήσεις» είχαν έσοδα  χωρίς να δηλώνονται στην εφορία.

Διαβάστε την επίσημη ανακοίνωση των ΕΛΤΑ για τη νέα τιμολογιακή πολιτική εδώ.

Το επιχείρημα των ΕΛΤΑ όμως καταρρίπτεται με βάση τα μηνύματα που έλαβε το economix.gr καθώς δήλωσαν ότι διαθέτουν ΑΦΜ. Η στρατηγική της διοίκησης των ΕΛΤΑ  διαμόρφωσε τα νέα τιμολόγια έχοντας ως βάση ότι οι πελάτες των ΕΛΤΑ οι οποίοι θα δηλώνουν ΑΦΜ θα έχουν έκπτωση έως 55% στο τιμολόγιο όταν ο ετήσιος τζίρος τους ξεπερνά τα 600 ευρώ.

Οι πελάτες των ΕΛΤΑ με ΑΦΜ υποστηρίζουν ότι η έκπτωση δεν θα ξεπεράσει το 5%  για το κατώφλι των αποστολών που έχουν και τα οφέλη από τις εκπτώσεις θα προκύψουν για την κατηγορία των πελατών που ο τζίρος τους φθάνει σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Αξίζει  να αναφερθεί ότι στο νέο τιμολόγιο των ΕΛΤΑ για την αλληλογραφία και τα δέματα προς το εξωτερικό, η έκπτωση διαμορφώνεται από 5% έως 25%  για την κατηγορία των 600 ευρώ. Όσοι επικοινώνησαν  με το economix.gr διατύπωσαν την άποψη ότι η νέα τιμολογιακή πολιτική καθιστά οικονομικά ασύμφορη τη δραστηριότητά τους, αφού η αποστολή προϊόντων γίνεται κυρίως σε πελάτες του εξωτερικού οι οποίοι κάνουν τη  παραγγελία τους από ιστοσελίδα.

Οι  ίδιοι  θεωρούν ότι  τα νέα τιμολόγια είναι ταφόπλακα για  αντίστοιχες  δραστηριότητες ηλεκτρονικού εμπορίου καθώς το κόστος αποστολής είναι σχεδόν διπλάσιο – ακόμη και τριπλάσιο – σε σχέση με την αξία του προϊόντος. Τα ΕΛΤΑ αιφνιδίασαν την πελατειακή τους βάση καθώς εφάρμοσαν αμέσως το νέο τιμολόγιο χωρίς να δοθεί χρόνος προσαρμογής και  οι περισσότερες επιχειρήσεις είχαν φτιάξει το κοστολόγιο με το προηγούμενο τιμολόγιο  με συνέπεια  οι αποστολές μετά την Τρίτη 3 Μαρτίου να δημιουργούν επιπλέον κόστη και να βγάζουν πολλούς εκτός  προϋπολογισμού.

Αξίζει να αναφερθεί ότι νέα τιμολόγια  έχουν εγκριθεί από την  Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, ενώ παράλληλα, το αρμόδιο Υπουργείο παρακολουθεί απλά τις εξελίξεις καθώς τα νέα τιμολόγια εμπλέκονται με τον σχεδιασμό διάσωσης των ΕΛΤΑ. Για όσους ενδιαφέρονται πάντως, τα online forums για τέτοιες αγορές έχουν πάρει φωτιά εδώ και ημέρες. Μια απλή αναζήτηση στο google θα πείσει και τον πλέον δύσπιστο…

Το economicxgr παρουσιάζει και email αναγνώστη. Και τα υπόλοιπα μηνύματα που έλαβε  στην ηλεκτρονική θυρίδα είχαν αντίστοιχο περιεχόμενο. Οι πελάτες των ΕΛΤΑ διατύπωσαν   τα  παράπονα τους και το τηλεφωνικό κέντρο πήρε φωτιά, αναφέροντας για τα πολλαπλά προβλήματα που δημιουργούν τα νέα τιμολόγια που χαρακτηρίστηκαν ως ηλεκτροσόκ.

Το email αναγνώστη μας αναφέρει:

ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ   ΑΠΟ ΕΛΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟ – ΑΥΞΗΣΕΙΣ 250%
Η αύξηση  των νέων τελών ανέρχεται μέχρι 220% .
Πιο συγκεκριμένα διαμορφώνεται ως εξής
Πακέτο 100γρ  από  2.65 ευρώ  σε 8.5 ευρώ . Αύξηση 220%
Πακέτο 200γρ  από  3.55 ευρώ  σε 8.5 ευρώ . Αύξηση 140%
Πακέτο 500- 1000γρ  από  8.40 ευρω  σε 13 ευρω . Αύξηση 55%
Οι εκπτώσεις που παρέχονται είναι και πολύ μικρές και παραπλανητικές