Μάτι, ένας μήνα μετά
Μάτι, ένας μήνα μετά
Μάτι, ένας μήνα μετά
Μάτι, ένας μήνα μετά
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δυσαρεστημένοι φαίνεται πως είναι οι κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών, καθώς 1μιση χρόνο μετά την φονική πυρκαγιά που στοίχησε την ζωή σε 102 ανθρώπους, ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί τα ζητήματα που τους  δυσχεραίνουν σημαντικά την καθημερινότητα τους.

Όπως αναφέρει το Παρατηρητήριο για το Μάτι σχετικά με τις ενέργειες αποκατάστασης στην περιοχή, μέχρι και σήμερα υπάρχουν καπνισμένα από τις φλόγες ή ολοσχερώς κατεστραμμένα κτίρια και καμένα δέντρα διάσπαρτα στους δρόμους των πληγέντων οικισμών. Περισσότεροι από 350 άνθρωποι παραμένουν φιλοξενούμενοι στις κατασκηνώσεις, αρκετοί είναι αυτοί που εγκατέλειψαν εντελώς την περιοχή και τις ιδιοκτησίες τους, λίγοι (μόλις 12) είναι εκείνοι που έχουν πάρει στα χέρια τους άδεια ανακατασκευής, ενώ άλλοι βρίσκονται ακόμη στο στάδιο των επισκευών των σπιτιών τους.

Ειδικότερα:

  • Μόλις το 37% των κτιρίων που έχουν κριθεί κατεδαφιστέα, έχει γκρεμιστεί. Η κατεδάφιση από το υπουργείο Υποδομών (μέσω εργολαβιών) είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να προχωρήσουν όσοι ιδιοκτήτες το επιθυμούν στα επόμενα βήματα της διαδικασίας ανακατασκευής του σπιτιού τους.

  • Ωστόσο, σχεδόν ένας στους τρεις ιδιοκτήτες κατεδαφιστέων κόκκινων κτιρίων (το 30% του συνόλου), δεν έχει θελήσει να προβεί σε οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια. Δηλαδή δεν έχει υποβάλει καν αίτηση για να του βεβαιωθεί το ποσό που δικαιούται να λάβει για να ξαναφτιάξει το σπίτι του ή να αγοράσει άλλο.

  • Οι οικοδομικές άδειες ανακατασκευής που έχουν εκδοθεί είναι μόνο 12 (όσες δηλαδή και οι ελάχιστες αιτήσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής) ή αλλιώς αντιστοιχούν μόνο στο 2,5% των κόκκινων κτιρίων.

  • Οι διαδικασίες αποκατάστασης (ανακατασκευής ή επισκευής) έχουν κολλήσει πλήρως για 267 κτίρια, τα οποία βρίσκονται εντός δασικής περιοχής. Ήτοι, για το 17,2% των κτιρίων για τα οποία έχουν υποβληθεί αιτήσεις Στεγαστικής Συνδρομής από τους ιδιοκτήτες τους.

  • Από το σύνολο των αιτήσεων για αποκατάσταση (κίτρινα και κόκκινα κτίρια), σχεδόν μία στις τέσσερις, ή αλλιώς το 23%, έχει ελλείψεις στους φακέλους των δικαιολογητικών που έχουν υποβληθεί (π.χ. τίτλοι ιδιοκτησίας).

Όσον αφορά τις ανακατασκεύες, το ΥΠΟΜΕ διενήργησε 4.691 αυτοψίες σε κτίρια των Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου και Μαραθώνα, από τις οποίες προέκυψαν: 2.478 πράσινα, 1.731 κίτρινα και 482 κόκκινα κτίρια.

Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί από το Τμήμα Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Ανατολικής Αττικής (ΤΑΕΦΚ-Α.Α.) 482 Πρωτόκολλα Αυτοψίας Επικινδύνως Ετοιμόρροπου Κτιρίου (ΠΑΕΕΚ – πρωτόκολλα κατεδάφισης). Από αυτά, έχουν υποβληθεί 336 αιτήσεις για έκδοση βεβαίωσης καθορισμού δικαιούχου Στεγαστικής Συνδρομής Ανακατασκευής. Από τις 336 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί, οι 208 έχουν βεβαιωθεί.

Μάτι: Το ΕΧΣ φέρνει κατεδαφίσεις – διχασμένη η κυβέρνηση, ανησυχούν οι κάτοικοι

Σχετικά με τις κατεδαφίσεις, έως τώρα έχουν γίνει 176 (συμπεριλαμβανομένων των κατεδαφίσεων που έγιναν από ιδιωτικές εταιρείες δωρεάν).

Στο κομμάτι των επισκευών, οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στο ΤΑΕΦΚ-Α.Α. για έκδοση άδειας επισκευής αφορούν σε 1.214 κτίρια. Έχουν εκδοθεί 535 άδειες επισκευής και έχουν απορριφθεί 15 αιτήσεις. Από τις υπόλοιπες 664 αιτήσεις για έκδοση άδειας επισκευής: οι 180 δεν μπορούν να προχωρήσουν καθώς βρίσκονται σε δασικές περιοχές, οι 316 έχουν ελλείψεις στα δικαιολογητικά του φακέλου (π.χ. τίτλοι ιδιοκτησίας), ενώ 168 είναι σε διαδικασία ελέγχου από το ΤΑΕΦΚ-Α.Α.

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω στοιχεία, ο συνολικός αριθμός των υποβληθέντων αιτήσεων για αποκατάσταση (ανακατασκευή και επισκευή) είναι 1.550 (336 συν 1.214 αντίστοιχα). Το υπουργείο Υποδομών –που είναι αρμόδιο για την αποκατάσταση του συνόλου των εγκεκριμένων προς αποκατάσταση κατοικιών– μέχρι στιγμής έχει εγκρίνει εντολές πληρωμής συνολικού ύψους 6.497.241,86 ευρώ, οι οποίες αφορούν σε χρηματοδοτική συμβολή για 769 επισκευές (Α΄ ή/και Β΄ δόση) και 14 ανακατασκευές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Παρατηρητηρίου για το Μάτι, περίπου 160-180 οικογένειες έχουν λάβει επίδομα ενοικίου. Με βάση τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Υποδομών, μέχρι σήμερα έχουν επιδοτηθεί 787 τρίμηνα ενοικίου, συνολικού ύψους 824.374 ευρώ.

Στο μεταξύ, μέχρι τις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου παρέμεναν στις κατασκηνώσεις 358 άτομα. Ειδικότερα, στις κατασκηνώσεις του Στρατού στον Άγιο Ανδρέα από τον Ιούλιο του 2018 φιλοξενούνται 159 άτομα και στις κατασκηνώσεις της Αεροπορίας στο Ζούμπερι φιλοξενούνται 199 άτομα, εκ των οποίων τα 47 είναι ανήλικα.