Παρότι η επικράτεια του Αγίου Όρους δεν ελέγχεται στην πράξη (επί τη εφαρμογής της νομοθεσίας) από το Ελληνικό Κράτος, ο ΥΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης φαίνεται ότι χρειάζεται τη βοήθεια του κυρίου με τις εκκρεμότητες με τις οποίες έχει μπλέξει.
Δεν εξηγείται αλλιώς η, στα καλά του καθουμένου, πρωτοβουλία για να συζητηθεί η καθιέρωση περιοχής Natura (!) στο Άγιο Όρος (να δω πως θα αποκλείσουν τις γυναίκες από την παρακολούθηση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας….) αλλά και οι επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά. Καλά, στο τελευταίο δεν υπάρχει έκπληξη, καθώς είναι γνωστή η παραγωγική δραστηριότητα των μονών….
Θα είχε ενδιαφέρον, βέβαια, να δούμε αν οι μονές του Αγίου Όρους είναι διατεθιμένες να συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας από τον κτιριακό τομέα, καθώς η ενεργειακή αναβάθμιση μνημείων (όπως είναι τα μοναστήρια) είναι η πιο δύσκολη άσκηση…

Πιο συγκεκριμένα το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε επισήμως ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, είχε την Πέμπτη συνάντηση με εκπροσώπους της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους, παρουσία του Διοικητή του Αγίου Όρους, κ. Αθανάσιου Μαρτίνου.

Στη συνάντηση συμμετείχαν η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, κα Αλεξάνδρα Σδούκου και ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η παροχή υποστήριξης του ελληνικού κράτους προς το Άγιο Όρος, για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μονάδων, προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες των Μονών. Ακόμη, τέθηκαν τα ζητήματα των βιολογικών καθαρισμών, των αντιπυρικών σχεδίων των δασών του Αγίου Όρους, καθώς επίσης και η υπαγωγή του στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura, για την προστασία του οικοσυστήματος.