Απόσπασμα κυρωμένου δασικού χάρτη στην Αττική
Απόσπασμα κυρωμένου δασικού χάρτη στην Αττική
Πηγή Εικόνας: Ελληνικό Κτηματολόγιο

Με ενίσχυση των Επιτροπών Αντιρρήσεων, επιδιώκει το υπουργείο Περιβάλλοντος να ξεμπλοκάρει το αλαλούμ των δασικών χαρτών. Όπως τονίζουν πηγές του ΥΠΕΝ στο economix.gr, το ζήτημα συγκεκριμένα θα λυθεί με τον διπλασιασμό τους (από 140 που είναι σήμερα θα φτάσουν τις 300), ώστε οι περισσότερες από 170.000 ενστάσεις, να μπουν σε τροχιά εξέτασης έως το τέλος του 2020.

Για να ξεμπλοκάρει όμως όλο αυτό, θα δοθούν κίνητρα στις τριμελής Επιτροπές, οι οποίες θα αποτελούνται από τον πρόεδρο που θα είναι δασολόγος, το δεύτερο μέλος που είναι νομικός και το τρίτο που θα είναι γεωπόνος ή μηχανικός ή τοπογράφος. Ειδικότερα, θα υπάρχει πλαφόν ελάχιστου αριθμού αντιρρήσεων ανά μήνα σε κάθε επιτροπή και τα χρήματα που θα παίρνουν θα είναι αντίστοιχα με τις ενστάσεις που εξετάζουν.

Ο αντίλογος πάντως, από πλευράς Επιτροπών για το αργό της διαδικασίας είναι ότι τα μέλη έχουν παράλληλες υποχρεώσεις που προέρχονται από την διοίκηση στις υπηρεσίες τους, με δεδομένη την υποστελέχωση αυτών – μη προτεραιοποίηση των εργασιών εξέτασης των αντιρρήσεων χαμηλή ροή τροφοδοσίας με αντιρρήσεις των ΕΠ.Ε.Α. από τις Διευθύνσεις Δασών, λόγω του μεγάλου αριθμού υποβληθεισών αντιρρήσεων και την αναγκαιότητα επεξεργασίας τους και σύνταξης σχετικών εισηγήσεων, σε συνδυασμό με τον χαμηλό αριθμό στελεχιακού δυναμικού το παραπάνω εντείνεται στις περιοχές που παράλληλα το ίδιο προσωπικό και στον ίδιο χρόνο έχει να υλοποιήσει ενέργειες προβολής και προάσπισης των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων του Ελληνικού Δημοσίου στις κτηματογραφήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη (δηλώσεις-ενστάσεις αγωγές) νέο διοικητικό, τεχνικό και επαγγελματικό αντικείμενο έλλειψη κινήτρου.

Η κατάσταση ως σήμερα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στην διάθεση του το economix.gr, προκύπτει ότι:

– Θεωρημένοι δηλ. χαρτογραφημένο το σύνολο των υπό κατάρτιση περιοχών  71.316.096 στρ. ήτοι 54,04%.

– Αναρτημένοι δηλ. δημοσιοποιημένοι προς υποβολή αντιρρήσεων, με εξαίρεση τις οικιστικές πυκνώσει, είναι 67.290.486 στρ. ήτοι 50,99%

Λοιπά στατιστικά στοιχεία:

– Οι εκτάσεις που εξαιρέθηκαν της ανάρτησης ανέρχονται σε 4.025.610 στρ. ήτοι 5,64% στο σύνολο της έκτασης που θεωρήθηκε.

– Καταρτισμένοι δασικοί χάρτες που βρίσκονται σε εκκρεμότητα προς ανάρτηση είναι 1.432.039 στρ. ήτοι 1,08%

– Υπόλοιποι δασικοί χάρτες σε κατάρτιση και ευρισκόμενοι σε στάδιο ελέγχου για θεώρηση, προκειμένου να αναρτηθούν 57.466.064 στρ. ήτοι 43,55%

Συμπερασματικά προκύπτει ότι οι εκτάσεις που αναρτήθηκαν και κυρώθηκαν πριν το 2016 (θέση σε ισχύ του ν. 4389/2016), που ανέρχονται σε 1.436.3591 στρ. και 1,09% της Επικράτειας, οι συνολικά κυρωμένοι δασικοί χάρτες αφορούν σε 58.471.766 στρ. και ποσοστό της χώρας 44,31%.

– Αριθμός αντιρρήσεων 162.256

– Αριθμός αιτημάτων προδήλου σφάλματος που έχουν προωθηθεί στις ΕΠ.Ε.Α. ως αποδεκτά 12.462

– Συνολικός αριθμός των ανωτέρω 174.718

– Συνολικός αριθμός εξετασθέντων 9.289

– Εκκρεμούν 165.429.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παραπάνω αφορούν τις περιοχές για τις οποίες έχουν κυρωθεί (μερικώς) δασικοί χάρτες, δηλ. 60.489.959 στρ. Κατόπιν μέτρησης του εμβαδού των εδαφοτεμαχίων των ανωτέρω συνολικών αιτημάτων (αντιρρήσεων και προδήλων σφαλμάτων), η έκταση, που αμφισβητείται ο δασικός χαρακτήρας μέσω αυτών, ανέρχεται σε 2.411.207 στρ. και ποσοστό 3,99% σε αναφορά επί τού εμβαδού των αναρτημένων εκτάσεων.

Την ίδια ώρα, η ανάρτηση των δασικών χαρτών θα παραταθεί για τον Μάρτιο, όπου και θα έχει κατατεθεί στην Βουλή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος. Αναμένονται δηλαδή χάρτες, τον επόμενο αντί για αυτό τον μήνα, σε νησιά του Ιουνίου και του Αιγαίου αλλά και σε περιοχές σε Κρήτη, Έβρο, Ροδόπη, Ξάνθη, Γρεβενά, Καστοριά, Φλώρινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία, Αιτωλοακαρνανία, Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Βοιωτία, Αργολίδα και Κόρινθο.

Χρηστικά

Για να δει ο πολίτης το δασικό χάρτη, πρέπει να μπει στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου (https://www.ktimanet.gr). Ο πολίτης μπορεί να αναζητήσει το ακίνητό του εστιάζοντας στις αεροφωτογραφίες ή χρησιμοποιώντας τις συντεταγμένες του. Αν δεν ξέρει πώς να το κάνει, θα πρέπει να ζητήσει βοήθεια από δασολόγο ή μηχανικό. Οσοι δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο θα πρέπει να απευθυνθούν είτε στα σημεία υποστήριξης ανάρτησης του δασικού χάρτη στο δασαρχείο της περιοχής τους, είτε σε ειδικό επιστήμονα (δασολόγο ή τοπογράφο).

Η αντίρρηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω της ίδιας της ιστοσελίδας. Στη συνέχεια, εκδίδεται ο αριθμός λογαριασμού πληρωμής του τέλους αντίρρησης, το οποίο πληρώνεται στην τράπεζα. Εντός 24ώρου από την πληρωμή του τέλους, η αίτηση αντίρρησης κατοχυρώνεται και παίρνει αριθμό πρωτοκόλλου.

Αφού κατοχυρωθεί η αντίρρηση με την πληρωμή του τέλους, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθυνθούν σε τοπογράφο για να εκπονήσει τοπογραφικό διάγραμμα με τις συντεταγμένες του ακινήτου. Παράλληλα, θα πρέπει να συμβουλευτούν δασολόγο, ο οποίος θα αποφανθεί αν η γη τους είναι δάσος, δασική έκταση, χορτολιβαδική έκταση κ.λ.π., αλλά και να συνεργαστούν με δικηγόρο που θα συντάξει το κείμενο των αντιρρήσεων, με το οποίο θα θεμελιώσει έννομο συμφέρον και θα ετοιμάσει και τα στοιχεία του φακέλου.

Εφόσον η έκταση έχει χαρακτηριστεί ΔΑ ή ΧΑ (και δεν είναι ιδιωτικό χορτολίβαδο), τότε μπορείτε:

  1. Να υποβάλετε αίτηση ατελώς στο δασαρχείο της περιοχής σας είτε για εξαγορά της έκτασης, εφόσον η εκχέρσωση έχει γίνει προ του 1975, είτε για χρήση (έγκριση επέμβασης) της έκτασης, εφόσον η εκχέρσωση έχει γίνει μέχρι το 2007.

Εάν αιτηθείτε την εξαγορά, τότε θα χρειαστεί να υποβάλετε στο δασαρχείο:

* Αίτηση εξαγοράς.

* Τοπογραφικό διάγραμμα με συντεταγμένες κορυφών, βασιζόμενες στο Εθνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς (ΕΓΣΑ 87).

* Αποδεικτικό χρήσης της έκτασης προ του 1975.

Εάν αιτηθείτε τη χρήση (έγκριση επέμβασης), τότε θα χρειαστεί να υποβάλετε στο δασαρχείο:

* Αίτηση χρήσης (έγκριση επέμβασης).

* Τοπογραφικό διάγραμμα με συντεταγμένες κορυφών, βασιζόμενες στο Εθνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς (ΕΓΣΑ 87).

  1. Να υποβάλετε αίτηση ατελώς για την υπαγωγή σε προφανές σφάλμα του δασικού χάρτη.

* Να υποβάλετε ατελώς αίτηση πρόδηλου σφάλματος μέσω της ειδικής εφαρμογής που υπάρχει στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα της ΕΚΧΑ Α.Ε., www.ktimatologio.gr.

* Να υποβάλετε ατελώς αίτηση πρόδηλου σφάλματος απευθείας στη Διεύθυνση Δασών της περιοχής σας.

  1. Να υποβάλετε αντίρρηση επί του χαρακτήρα της έκτασης.

* Η αντίρρηση υποβάλλεται εφόσον υπάρχει αμφισβήτηση για τη φωτοερμηνεία που έχει γίνει στο δασικό χάρτη και το χαρακτήρα που παρουσιάζεται σε αυτόν.

* Τα τέλη αντίρρησης είναι μειωμένα έως και 80% σε σχέση με το παρελθόν και υπάρχουν στην ΚΥΑ 151585/323/3.2.2017 (ΦΕΚ Β´ 347/08.02.2017).

* Στην ίδια ΚΥΑ υπάρχουν οι περιπτώσεις που οι αντιρρήσεις υποβάλλονται ατελώς (για παράδειγμα, κληροτεμάχια από διανομή τα οποία φαίνονται ως ΔΑ ή ΧΑ στο χάρτη).