Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην τελική ευθεία έχει περάσει πλέον η διαδικασία για τη δημοσιοποίηση της πρόσκλησης ενδιαφέροντος για το 100% της ΔΕΠΑ Εμπορίας που αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από τα τέλη Ιανουαρίου που ήταν αρχικά προγραμματισμένο. Με αυτό ως δεδομένο, όλες οι πλευρές έχουν αρχίσει πλέον να εξετάζουν τα δεδομένα και τις λεπτομέρειες για την επόμενη ημέρα, προκειμένου να κλείσουν όλες οι σχετικές εκκρεμότητες.

Το πρώτο ανοιχτό ζήτημα αφορά τα ΕΛΠΕ και την ιταλική Edison που συνεργάζονται (με 50% έκαστος) στην Elpedison. Εν προκειμένω, τα ΕΛΠΕ έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να λάβουν συμμετοχή στον διαγωνισμό για το 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας που έχει υπό τον έλεγχό του το ελληνικό Δημόσιο (ΤΑΙΠΕΔ) ώστε να αποκτήσουν το 100% της εταιρείας. Μέχρι και σήμερα, οι μέτοχοι της Elpedison δεν έχουν ξεκαθαρίσει αν στη διαδικασία θα συμμετέχουν από κοινού και οι δύο εταιρείες. Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε διαβουλεύσεις αλλά, σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος δεν πιέζει σ’ αυτό το στάδιο καθώς η υποβολή προτάσεων θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα μέσα στην άνοιξη.

Το δεύτερο ανοιχτό ζήτημα αφορά το σενάριο όπου τα ΕΛΠΕ δεν καταφέρουν να πλειοδοτήσουν στον σχετικό διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Σ’ αυτό το σημείο θα ήταν εύλογο, όπως έχει γράψει το economix.gr (δείτε εδώ) να υπάρξει μια ρητή δέσμευση ότι θα πωληθεί το 35% στον νικητή του διαγωνισμού για το πακέτο των μετοχών που έχει υπό τον έλεγχό του το ΤΑΙΠΕΔ με κάποιο ενδεχόμενο επιπρόσθετο κίνητρο. Σε κάθε περίπτωση, οι συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές προχωράνε με ικανοποιητικούς ρυθμούς ενώ μένει να ανακοινωθεί στο προσεχές διάστημά η απόφασή τους για τη διαχείριση της εκκρεμότητας.

Το τρίτο ζήτημα αφορά τον βαθμό που είναι ικανή η οφειλή των 120 εκατ. ευρώ των ELFE στη ΔΕΠΑ να επηρεάσει την αξία της πώλησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Στην εξίσωση θα πρέπει να προστεθεί η πολιτική παραφιλολογία που αναπτύσσεται γύρω από τη συγκεκριμένη υπόθεση καθώς και η άρνηση της πλευράς Λαυρεντιάδη να αναγνωρίσει μέρος της συνολικής οφειλής. Το αξιοσημείωτο, όμως, είναι ότι ο αναβαθμισμένος ρόλος και το ισχυρό χαρτοφυλάκιο της ΔΕΠΑ ξεπερνά τα διάφορα ερωτηματικά γύρω από παράπλευρες υποθέσεις που αφορούν την επιχείρηση.