Τέλος και οι σιωπηρές παρατάσεις του Κτηματολογίου
Τέλος και οι σιωπηρές παρατάσεις του Κτηματολογίου
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελείωσαν και επίσημα οι σιωπηρές παρατάσεις του Κτηματολογίου και τα πρόστιμα φαίνεται πως βρίσκονται προ των πυλών για όσους ιδιοκτήτες δεν συμμετείχαν στην διαδικασία κτηματογράφησης για το υπόλοιπο 67% της χώρας. Ωστόσο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του το economix.gr, μεγάλη μερίδα πολιτών στην εκπνοή του χρόνου έδωσε δυναμικό παρόν, ικανοποιώντας τις προσδοκίες του Φορέα και απαλλάσσοντας τους εαυτούς τους από τυχόν ταλαιπωρία στο μέλλον.  

Ειδικότερα, τα συνολικά δικαιώματα που συλλέχθηκαν ανέρχονται σε 1.403.927. Μάλιστα, όλες οι περιοχές έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τον αρχικό στόχο του 50% ενώ η συλλογή δηλώσεων που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα αφορά σε περιοχές: δυτικής Αττικής και νησιών Αργοσαρωνικού που η προθεσμία εκπνέει στις 31 Ιανουαρίου αλλά και σε Λέσβο και Λήμνο που καταληκτική ημερομηνία έχει ορισθεί στις 28 Φεβρουαρίου.

Αναλυτικότερα, έως τις 8 Ιανουαρίου από τα συνολικά 12.608.580 δικαιώματα που περιλαμβάνονται στις 24 τρέχουσες συμβάσεις, έχουν συλλεχθεί 1.403.927 δηλώσεις. Πιο συγκεκριμένα, πρωτιά συμμετοχής έχουν οι Π.Ε. Δράμας και Ξάνθης των οποίων το ποσοστό συλλεχθέντων δικαιωμάτων ανέρχεται στο 96,28 %, ακολουθούν η Π.Ε. Λασιθίου με 91,09%, η Π.Ε. Καλύμνου, Καρπάθου, Κω και Ρόδου με 90,59% και 87,23% έχει η Π.Ε. Ηρακλείου. 

Χαμηλά όμως παραμένουν τα ποσοστά σε κάποιες περιοχές. Πρόκειται για την Δυτική Αττική και Νήσων που έχουν 21,44% ωστόσο η διαδικασία ακόμα τρέχει αλλά και οι Π.Ε. Λήμνου και Λέσβου που επίσης βρίσκεται σε εξέλιξη και το ποσοστό ανέρχεται στο 18,94%. 

Όσον αφορά τα πρόστιμα, το ΥΠΕΝ έχει δεσμευτεί πως δεν θα προβεί αυτόματα στην ενεργοποίηση τους παρά το γεγονός πως υπάρχει ο σχετικός νόμος (2308/1995) που παραμένει ως σήμερα ανενεργός. Σε κάθε περίπτωση, κανένας πολίτης δεν πρόκειται να χάσει την περιουσία του επειδή καθυστέρησε να δηλώσει το ακίνητο του στο Κτηματολόγιο. Εκείνο όμως που θα συμβεί είναι πως δεν θα μπορεί να αξιοποιήσει εκ των πραγμάτων όσο εύκολα νομίζει την ιδιοκτησία του. «Θα ταλαιπωρείται κάθε φορά που θα θέλει να μεταβιβάσει ή να αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ακινήτου του» εξηγεί η ηγεσία του ΥΠΕΝ.

Με την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου πάντως, ένας τεράστιος όγκος γραφειοκρατίας θα εκλείψει. Θα υπάρξει πλήρης εκσυγχρονισμός του πλαισίου διαχείρισης γης και ο κάθε πολίτης θα μπορεί να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή πληροφορίες που αφορούν το ακίνητο του ή την περιοχή στην οποία θέλει να επενδύσει. Αποτελεί επίσης το πρώτο βήμα για την δημιουργία του ενιαίου ψηφιακού χάρτη στον οποίο θα αποτυπώνεται η οικοδομική και ρυμοτομική γραμμή, τα όρια των δασικών εκτάσεων, τα όρια των προστατευόμενων περιοχών, τα όρια των αρχαιολογικών χώρων, οι γραμμές των αιγιαλών, οι όροι δόμησης, οι χρήσεις γης και φυσικά τα όρια των οικοπέδων.

Σημειώνεται ότι το πάγιο τέλος κτηματογράφησης είναι 35 ευρώ για κάθε δικαίωμα σε κύριο χώρο (διαμέρισμα, κατάστημα, οικόπεδο κ.λπ.). Για τους βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, χώροι στάθμευσης), που αποτελούν αυτοτελείς ιδιοκτησίες, δηλαδή έχουν χιλιοστά στο οικόπεδο και δεν αναφέρονται στον τίτλο ως παρακολουθήματα, το τέλος κτηματογράφησης είναι 20 ευρώ για κάθε δικαίωμα. Στις αγροτικές περιοχές τα φυσικά πρόσωπα μόνον, που δηλώνουν περισσότερα από δύο δικαιώματα κυριότητας ή δουλείας στον ίδιο προκαποδιστριακό ΟΤΑ, καταβάλλουν πάγιο τέλος για δύο μόνο δικαιώματα, ανεξάρτητα από τον συνολικό αριθμό δικαιωμάτων που δηλώνουν στον συγκεκριμένο ΟΤΑ.

Τρέχουν και οι αναρτήσεις 

Σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται το Κτηματολόγιο δεδομένου ότι τρέχουν παράλληλα οι συλλογές δηλώσεων αλλά και οι αναρτήσεις για περιοχές που ολοκληρώθηκαν κατά το παρελθόν.

Την… σκυτάλη μετά την Αθήνα όπου θα ξεκινήσει στις 10 Φεβρουαρίου, πρόκειται να πάρουν οι εξής: 

20 Φεβρουαρίου: Κιλκίς και Λάρισα

20 Μαρτίου: Ημαθία και Θεσσαλονίκη 

20 Απριλίου: Αχαΐα, Ηλεία, Πιερία, Ανατολική Αττική

20 Μαΐου: Βοιωτία, Εύβοια, Μαγνησία, Καρδίτσα 

20 Ιουνίου: Έβρος, Αχαΐα (υπόλοιπο)

Προανάρτηση

20 Μαρτίου: Φθιώτιδα και Βοιωτία (υπόλοιπο)

Σύμφωνα με πηγές από το Κτηματολόγιο, τόσο η ανάρτηση, όσο και η προανάρτηση θα έχουν 2 μήνες διάρκεια και είναι πολύ σημαντικό στάδιο για τη διασφάλιση της περιουσίας των ιδιοκτητών. Οι πολίτες πρέπει να ελέγξουν πώς έχει καταγραφεί η περιουσία τους κι αν υπάρχουν λάθη θα πρέπει να διατυπωθούν οι απαραίτητες αντιρρήσεις.