Μητσοτάκης Τραμπ
Μητσοτάκης Τραμπ

Ως κρίσιμο άξονα για την ενεργειακή ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αντιμετωπίζει η Ουάσιγκτον τις ενεργειακές πρωτοβουλίες της Αθήνας. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την προσπάθεια που καταβάλλει η Ελλάδα να καταστεί περιφερειακός κόμβος ενεργειακής ανάπτυξης και κρίνουν πως, μέσω των περιφερειακών συνεργασιών που αναπτύσσει στην ευρύτερη περιοχή, επιτυγχάνεται η οικονομική ανάπτυξη και σταθερότητα, διευρύνεται η πρόσβαση και ενισχύεται η αξιοπιστία των ενεργειακών πηγών για τη χώρα μας και τους γείτονές της.

Την υποστήριξη της Ουάσιγκτον στις πρωτοβουλίες που παίρνει η Αθήνα για την περιφερειακή ανάπτυξη και την ενεργειακή ασφάλεια αναμένεται να συζητήσουν και κατά τη συνάντησή τους, σήμερα το βράδυ, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο Αμερικανό αξιωματούχο, στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης αναμένεται να τεθεί η πρόοδος που έχει κάνει η Ελλάδα στο πεδίο της ενέργειας με την ολοκλήρωση του αγωγού TAP, την έναρξη του ελληνο-βουλγαρικού αγωγού IGB και την εξαγωγή αμερικανικού LNG στη χώρα μας. Τα τρία αυτά παραδείγματα αποτελούν για την αμερικανική διπλωματία έναν οδικό άξονα για την εξασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας και διαφοροποίησης στη γηραιά ήπειρο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν την αξιόπιστη πρόσβαση στην ενέργεια ως ζήτημα μείζονος σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου. Εξάλλου, το αμερικανικό ενδιαφέρον στρέφεται γύρω από τη διαφοροποίηση των πηγών και των οδεύσεων του φυσικού αερίου για την ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης και, κατ’ επέκταση, τον περιορισμό του ρωσικού φυσικού αερίου της κρατικά ελεγχόμενης εταιρείας Gazprom.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος έκανε σαφή αναφορά και στην υπογραφή για την κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου East Med μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ στις 2 Ιανουαρίου, στην Αθήνα, σημειώνοντας πως αποτελεί φυσικό συμπλήρωμα της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, στην Ιερουσαλήμ τον περασμένο Μάρτιο, όπου και πραγματοποιήθηκε η διάσκεψη «3+1». Μάλιστα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να επενδύσουν ακόμη περισσότερο στα περιφερειακά σχήματα συνεργασίας της Ανατολικής Μεσογείου προκειμένου να επιτευχθεί η ενεργειακή ασφάλεια και ανάπτυξη σε μια περιοχή που, όπως επισημαίνουν, επικρατεί ένας αδιάκοπος ανταγωνισμός μεταξύ μεγάλων δυνάμεων και στην οποία θέλουν να εργαστούν όσο το δυνατόν πιο στενά με τους εταίρους και τις χώρες που μοιράζονται κοινές δημοκρατικές αξίες και συμφέροντα.

Τέλος, ιδιαίτερα ενισχυμένο φαίνεται να είναι το αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας από εταιρείες όπως GE, Ameresco και Invenergy. Εξάλλου, στην αμερικανική διοίκηση θεωρείται πλέον κοινός τόπος ότι το επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα έχει αλλάξει εξαιτίας των μεταρρυθμίσεων που έχουν γίνει όλο το προηγούμενο διάστημα και αφορούν τη μείωση της γραφειοκρατίας, την άρση των capital control, τον μειωμένο φόρο ακίνητης περιουσίας και τα 1,2 δισ. ευρώ μειώσεων στη φορολογία που ενέκρινε, τον προηγούμενο μήνα, το ελληνικό κοινοβούλιο.