ΙΙΒΕΑ
Το Ίδρυμα ιατροβιολογικών ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών
ΙΙΒΕΑ
Το Ίδρυμα ιατροβιολογικών ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών
Πηγή Εικόνας: ΙΙΒΕΑΑ

Λίγο πριν από τη γραμμή εκκίνησης βρίσκεται ο διαγωνισμός για το έργο – ΣΔΙΤ που αφορά το σχεδιασμό, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Συντήρηση, Λειτουργία και Προμήθεια εξοπλισμού για την ανέγερση κτιρίου παροχής υπηρεσιών εξατομικευμένης ιατρικής του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ). Το έργο έχει κόστος ανάπτυξης 60 εκατ. ευρώ, ενώ ο φορέας που θα επιλεγεί να υλοποιήσει το έργο θα πληρωθεί σε διάστημα 24 ετών, όσο, δηλαδή, διαρκεί η λειτουργία με το ποσό των 72 εκατ. ευρώ. Ας πάρουμε όμως, τα πράγματα από την αρχή.

Το συγκεκριμένο έργο, ένα, δηλαδή, κέντρο έρευνας με προδιαγραφές που υπάρχουν σε αντίστοιχες εγκαταστάσεις σε Ευρώπη και Αμερική είχε εγκρίνει η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ το 2017.  Αποτελεί χρόνιο αίτημα της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ το έργο είχε ενταχθεί στο προηγούμενο ΕΣΠΑ, αλλά απεντάχθηκε. Ωστόσο, ο δρόμος για την υλοποίησή του είναι, πλέον, ανοιχτός, καθώς με απόφασή του ο πρόεδρος του ΙΙΒΕΑΑ Λουκάς Παπαδήμος ενέκρινε, πριν από μερικές ημέρες, τη διενέργεια δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού, με την διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου. Αυτό σημαίνει ότι οι ενδιαφερόμενοι, μέσα από «διάλογο» με την αναθέτουσα αρχή, θα καθορίσουν τον τρόπο που θα υλοποιηθεί το έργο, κάτι που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην υποβολή της προσφοράς τους. Να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (EBRD) είναι τεχνικός σύμβουλος του Δημοσίου στην προετοιμασία του διαγωνισμού του έργου.

Χρονοδιάγραμμα

Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα; Μέσα στις επόμενες ημέρες θα δημοσιευθούν τα τεύχη δημοπράτησης, ενώ υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου οι υποψήφιοι θα μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Το τελικό βήμα του διαγωνισμού είναι η εκδήλωση δεσμευτικού ενδιαφέροντος που υπολογίζεται μέχρι το τέλος του 2020, με το έργο να είναι «μαγνήτης» για τις τεχνικές εταιρείες. Ο ανάδοχος θα πρέπει να αποπερατώσει σε διάστημα τριών χρόνων το project, ενώ θα διαθέτει για 24 χρόνια τη συντήρηση και λειτουργία των κτιριακών εγκαταστάσεων. Θα πρέπει ακόμη, να βρει τη χρηματοδότηση, ενώ δεν αποκλείεται η EBRD να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση του έργου. Σε “αντάλλαγμα” θα αποπληρωθεί, μέσω πληρωμών διαθεσιμότητας με το ποσό των 72 εκατ. ευρώ.

Το έργο αφορά στην ανέγερση και τον εξοπλισμό νέου κτιρίου παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών στον τομέα της εξατομικευμένης ιατρικής. Πρόκειται για εκσυγχρονισμένη κτιριακή εγκατάσταση υψηλών προδιαγραφών συνολικού ενδεικτικού εμβαδού 20.000 τ.μ. με σκοπό την επίτευξη δυναμικής συνέργειας μεταξύ ακαδημαϊκών και επιχειρηματικών φορέων προς νέες εφαρμογές. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις θα στεγάσουν τις πλέον εκσυγχρονισμένες εργαστηριακές υποδομές για την ανάπτυξη και προσφορά απολύτως εξιδεικευμένων ιατρικών υπηρεσιών εξατομικευμένης ιατρικής.  Το κτίριο θα βρίσκεται σε χώρο δίπλα στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις του ΙΙΒΕΑΑ, ενώ θα ανακαινιστεί και το Λοβέρδειο κτίριο που βρίσκεται στο νοσοκομείο Σωτηρία και έχει παραχωρηθεί στο ΙΙΒΕΑΑ από την Περιφερειακή Διοίκηση της Υγείας, για τη δημιουργία μονάδας κλινικών μελετών πρωτοτύπων και γενοσήμων φαρμάκων, συνολικού εμβαδού 555 τ.μ.

Όπως αναφέρουν στην αγορά, το ερευνητικό κέντρο θα είναι ένα κτήριο – «κόσμημα», ενώ εκτιμάται ότι θα προσελκύσει εταιρείες από το εξωτερικό.