FSRU Αλεξανδρούπολης
LNG terminal
FSRU Αλεξανδρούπολης
LNG terminal
Πηγή Εικόνας: Jan Arrhénborg / AGA / Creative Commons

Έως τα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία για τη δεύτερη και δεσμευτική φάση της διαδικασίας του market test για τον πλωτό τερματικό σταθμό αερίου LNG (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη. Προς το παρόν, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) προχώρησε στην έγκριση των κειμένων και των όρων συμμετοχής στη διαδικασία προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο για όλες τις πλευρές.

Ο πήχης των προσδοκιών, όπως έχει γράψει το economix.gr, έχει τεθεί υψηλά κι αυτό γιατί στην α’ φάση σημειώθηκε μεγάλη επιτυχία καθώς το ενδιαφέρον τους για δέσμευση στον σταθμό εκδήλωσαν 20 εταιρείες (12,2 δισ. κ.μ. / έτος για την επόμενη δεκαετία) ενώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αυτές θα κινηθούν σε εξίσου υψηλά επίπεδα και στη β’ φάση – με εκδήλωση ενδιαφέροντος από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Αυτό που αναμένεται είναι να ξεκαθαριστεί η νέα μετοχική σύνθεση της Gastrade. Αυτή τη στιγμή θεωρείται σχεδόν σίγουρο πως η ΔΕΠΑ θα πάρει το 20% των μετοχών της εταιρείας ενώ ένα αντίστοιχο ποσοστό προσανατολίζεται να διεκδικήσει και η Bulgarian Energy Holding EAD (BEH), η κρατική εταιρεία της Βουλγαρίας που έχει πολλάκις διαμηνύσει το ενδιαφέρον της για συμμετοχή. Στο «παιχνίδι» του ενδιαφέροντος για την εταιρεία έχουν μπει και οι Ρουμάνοι που διεκδικούν μέσω της Romgaz, της μεγαλύτερης παραγωγού – προμηθευτή στη χώρα, ένα αντίστοιχο ποσοστό. Φυσικά, στην εταιρεία μετέχουν ήδη ο Όμιλος Κοπελούζου με ποσοστό 20% καθώς και η GasLog του Πήτερ Λιβανού.

Η επένδυση για το έργο αγγίζει τα 380 εκατ. ευρώ ενώ έως το τέλος του 2022 θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία. Το έργο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον αγωγό ΤΑΡ, που πριν από λίγες εβδομάδες ολοκληρώθηκε η κατασκευή του στην ελληνική πλευρά αλλά και τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB για τον οποίον έχουν πέσει κι επίσημα οι υπογραφές με τη βουλγαρική πλευρά. Υπενθυμίζεται πως η πλωτή μονάδα αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) είναι 17.6 χλμ. Ν.Δ. του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και έχει δυνατότητα αποθήκευσης 150.000 – 170.000 κ.μ. αερίου. Η άφιξή του θα πραγματοποιείται μέσω δεξαμενόπλοιων ενώ η μεταφορά του σε αγωγούς στη στεριά, μετά τη διαδικασία επαναεριοποίησης, θα γίνεται από αγωγό μήκους 28χλμ.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΕ ΝΟΗΜΑ

Επίσκεψη στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης πραγματοποίησε, κατά τη χθεσινή ημέρα, ο πρέσβης της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, Yasuhiro Shimizu. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ενημερώθηκε από τους ιθύνοντες του Λιμανιού αναφορικά με μία σειρά ζητημάτων όπου υπάρχει ενδιαφέρον από πλευράς ιαπωνικών επιχειρήσεων. Το ενδιαφέρον περιελάμβανε και τον τομέα της ενέργειας και του FSRU ενώ ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ), Κώστας Χατζημιχαήλ, σημείωσε μεταξύ άλλων πως «είμαστε αισιόδοξοι ότι το καλοκαίρι θα ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση από την κοινοπραξία της Gastrade για τη δημιουργία του FSRU».