Ο νέος πρόεδρος και δνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης (1-A) μιλά στη σημερινή Έκτακτη Γενική Συνέλευση τω μετόχων της ΔΕΗ, Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο νέος πρόεδρος και δνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης (1-A) μιλά στη σημερινή Έκτακτη Γενική Συνέλευση τω μετόχων της ΔΕΗ, Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές

Σημαντικές εξελίξεις αναμένονται στο αμέσως επόμενο διάστημα για τη ΔΕΗ. Την Παρασκευή θα συγκληθεί, όπως φαίνεται, το Δ.Σ. της μεγαλύτερης ελληνικής δημόσιας επιχείρησης προκειμένου να δώσει το τελικό «οκ» για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους. Στην ίδια συνάντηση αναμένεται να τεθούν και οι στρατηγικές στοχεύσεις που προβλέπει το business plan που έχει αναλάβει η McKinsey.

Ως προς αυτή την κατεύθυνση, αναμένεται το πλάνο να ανακοινωθεί τρεις ημέρες αργότερα, στις 16 Δεκεμβρίου, προκειμένου να προχωρήσει άμεσα η υλοποίησή του. Στη συνέχεια αναμένεται εντός του επόμενου μήνα να παρουσιαστεί αναλυτικά στους επενδυτές ώστε η ΔΕΗ να επιχειρήσει με αξιώσεις την έκδοση ομολόγου.

Σε ό,τι αφορά το επιχειρησιακό πλάνο, αυτό θα κινηθεί σε τρεις κεντρικούς πυλώνες. Αυτούς περιέγραψε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, στο ετήσιο επενδυτικό συνέδριο της Capital Link με τίτλο «21st Annual Capital Link Inverst in Greece Forum», που διοργανώθηκε στη Νέα Υόρκη:

Α. Η ΔΕΗ θα αναλάβει τα ηνία στην παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) αλλάζοντας το, μέχρι σήμερα, αρνητικό μομέντουμ για την επιχείρηση. Προς αυτή την κατεύθυνση, η επιχείρηση αναμένεται να προχωρήσει σε συνεργασίες και με άλλους ενεργειακούς παίχτες ώστε να υπάρξουν συνεργασίες προς αυτή την κατεύθυνση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανάπτυξη στις πράσινες επενδύσεις δεν υφίσταται καν αυτή την περίοδο.

Β. Η ΔΕΗ θα διαμορφώσει την εμπορική της πολιτική θέτοντας ως βασικό στόχο της την εξυπηρέτηση των αναγκών των πελατών της. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι στο νέο σύστημα λειτουργίας θα υπάρξει βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους καταναλωτές καθώς και νέες υπηρεσίες ή εκπτωτικά πακέτα για τους πελάτες της επιχείρησης.

Γ. Η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε ψηφιοποίηση των δικτύων της. Τα δίκτυα διανομής της επιχείρησης (ΔΕΔΔΗΕ) αναμένεται να ιδιωτικοποιηθούν μερικώς και γι’ αυτό το διεθνές ενδιαφέρον που θα προκύψει θα είναι έντονο. Όποιος, δηλαδή, αναλάβει τα δίκτυα διανομής θα αναπτύξει και σημαίνοντα ρόλο στην ψηφιοποίηση των δικτύων ηλεκτροδότησης.

Το «άνοιγμα» του προέδρου της ΔΕΗ με την παρουσίαση στοιχείων για τους στόχους της εταιρείας αφορά την πρόθεσή του να απευθύνει πρόσκληση στο επενδυτικό κοινό των ΗΠΑ προκειμένου να βάλουν τα κεφάλαιά τους στην επιχείρηση, με δεδομένη και την επιχειρηματική προοπτική που ανοίγεται από την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ. Αυτό που αποκόμισε η πλευρά της ΔΕΗ είναι ένα ιδιαίτερα θετικό κλίμα καθώς ο επενδυτικός κόσμος αντελήφθη τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται το εκσυγχρονιστικό πλάνο της επιχείρησης. 

Σε κάθε περίπτωση, η στρατηγική στόχευση της ελληνικής κυβέρνησης να αναδείξει τον φιλοεπενδυτικό της χαρακτήρα και την επιμονή που επιδεικνύει στην προσέλκυση ξένων κεφαλαίων στην Ελλάδα εναρμονίζεται πλήρως με τη στάση που ακολούθησε η ΔΕΗ.