Οδός Αγρινίου
Οδός Αγρινίου
Πηγή Εικόνας: Google maps

Το αλαλούμ που επικρατεί με τις οδούς σε περιοχές εκτός σχεδίου δόμησης, επιχειρεί να λύσει το υπουργείο Περιβάλλοντος. 

Όπως εξηγούν πηγές στο economix.gr, το φαινόμενο πρέπει να περιοριστεί δεδομένου ότι ολοένα και περισσότερο παρατηρείται σε περιοχές εκτός σχεδίου δόμησης η διάνοιξη οδών που δεν οδηγούν πουθενά. Ωστόσο, οι όποιες αλλαγές που θα φέρει η ομάδα εργασίας που συστάθηκε και συγκροτήθηκε, θα είναι σύμφωνες με την νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου ζητά εδώ και έτη να υπάρξει σχεδιασμός για το ζήτημα. 

Κατά τις ίδιες πηγές, το ΥΠΕΝ προσανατολίζεται στη δημιουργία δύο κατηγοριών τοπικών οδών. Οι πρώτες θα συνδέονται με τη δόμηση δίνοντας «πρόσωπο» σε ένα οικόπεδο και δεύτερες που απλώς θα συνδέουν δύο περιοχές, χωρίς να δίνουν δικαίωμα δόμησης σε παρόδιες ιδιοκτησίες.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι εκτός από τους αγροτικούς δρόμους, απαγορεύεται ένας ιδιώτης να προβεί σε αυτή την ενέργεια, δηλαδή να ανοίξει έναν δρόμο με σκοπό να εξυπηρετήσει την ιδιοκτησία του. 

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος που αναρτήθηκε στην Διαύγεια, η ομάδα εργασίας καλείται να ολοκληρώσει το έργο της έως τέλος Φεβρουαρίου 2020, ενώ το τελικό παραδοτέο θα αποτελεί το σχέδιο των απαραίτητων νομοθετικών ρυθμίσεων που θα συμπληρώσουν την υφιστάμενη νομοθεσία και θα την εναρμονίσουν με την πάγια νομολογία.

«Συγκροτούμε ομάδα εργασίας με σκοπό την επίλυση των θεμάτων που αφορούν σε πράξεις αναγνώρισης οδών σε εκτός σχεδίου περιοχές. Αντικείμενο της ομάδας εργασίας είναι η εισήγηση για τη συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Η ομάδα εργασίας αποτελείται από τους:

  1. Σταύρο Παυλόπουλο του κλάδου ΠΕ Μηχανικών με Α΄βαθμό, Προϊστάμενο του τμήματος πολεοδομικών μελετών και ρυθμίσεων στην Δ/νση Πολεοδομικού Σχεδιασμού.
  2. Γεωργία Σπηλιοπούλου του κλάδου ΠΕ Μηχανικών με Α’ Βαθμό στην Δ/νση Πολεοδομικού Σχεδιασμού, οριζόμενη και ως συντονίστρια της ομάδας εργασίας.
  3. Ελένη Κουρή του κλάδου ΠΕ Μηχανικών με Α’ Βαθμό στην Δ/νση Αρχιτεκτονικής, Οικοδομικών Κανονισμών και Αδειοδοτήσεων.
  4. Μόνικα Θέμου του κλάδου ΠΕ Μηχανικών με Α΄βαθμό στη Δ/νση Πολεοδομικού Σχεδιασμού.
  5. Κωνσταντίνο Σερράο, καθηγητή Πολεοδομίας και Αστικού Σχεδιασμού στο ΕΜΠ.
  6. Δέσποινα Ανδρουλάκη, Αγρονόμο Τοπογράφο Μηχανικό, εκπρόσωπο ΤΕΕ.
  7. Παρασκευή Γιωτάκου, Πάρεδρο Ν.Σ.Κ.

Όπως αναφέρεται στην Απόφαση, για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της, η ομάδα δύναται να συνεργάζεται με όποιες υπηρεσίες και φορείς, κρίνει απαραίτητο.

«Η ομάδα εργασίας θα συνεχίσει και θα ολοκληρώσει το έργο της ομάδας με αρ.πρ. ΥΠΕΝ/ΓΔΠΟΛ/60012/340/12/09/2018 (ΑΔΑ 65ΚΝ4653Π8-ΥΣ3) Απόφασης της Γεν. Δ/ντριας Πολεοδομίας. Ειδικότερα θα λάβει υπόψη της το από 21/12/2018 πρακτικό της παραπάνω ομάδας, το Πρακτικό Επεξεργασίας με αρ. 38/2019 ΣτΕ και όποια άλλα στοιχεία κρίνει πρόσφορα προκειμένου να καταλήξει στην εισήγησή της. Το τελικό παραδοτέο αποτελεί σχέδιο των απαραίτητων νομοθετικών ρυθμίσεων που θα συμπληρώσουν την υφιστάμενη νομοθεσία και θα την εναρμονίσουν με την πάγια νομολογία» επισημαίνεται συγκεκριμένα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ομάδα εργασίας δεν είναι αμειβόμενη και οι εργασίες της θα πραγματοποιούνται εντός του υπαλληλικού ωραρίου.