Πηγή Εικόνας: Euractiv.com

Οι υπουργοί της ΕΕ ενέκριναν την Τρίτη συμπεράσματα σχετικά με τη σημασία και την ασφάλεια της τεχνολογίας 5G, τα οποία τονίζουν ότι μια προσέγγιση για την ασφάλεια του κυβερνοχώρου 5G πρέπει να είναι ολοκληρωμένη και βασισμένη σε ανάλυση κινδύνου, ενώ παράλληλα θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι «μη τεχνικοί παράγοντες».

Οι δημοσιογράφοι του δικτύου της EURACTIV σε όλη την Ευρώπη σκάβουν λίγο βαθύτερα για να μάθουν περισσότερα για την ουσία αυτών των κινδύνων και για τις ανησυχίες που περιβάλλουν αυτούς τους «μη τεχνικούς» παράγοντες.

Αυτό που διαπιστώσαμε ήταν απολύτως σαφές: το μέλλον της Ευρώπης στο 5G εξαρτάται εντελώς από τις ευρύτερες γεωπολιτικές σχέσεις, δηλαδή από τις ΗΠΑ και, αναμφίβολα, από την Κίνα. Όταν η Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Ursula von Der Leyen αναφέρεται στη δική της ως «γεωπολιτική» Επιτροπή, δεν κάνει λάθος.

Γενικότερα, στην έκθεση του Οκτωβρίου που υπέβαλε η Επιτροπή σχετικά με τη συντονισμένη εκτίμηση κινδύνων των δικτύων 5G σημειώθηκε ότι «οι απειλές των κρατών ή των υποστηριζόμενων από το κράτος φορέων θεωρούνται ότι έχουν ύψιστη σημασία» και ότι τα κράτη μέλη έχουν τώρα την εντολή να εργάζονται σε ένα σύνολο μέτρων αποτροπής για να απαντήσουν στους κινδύνους για την ασφάλεια του κυβερνοχώρου που περιγράφονται στην έκθεση.

Τα κράτη της ΕΕ θα συνεργαστούν μαζί με την Επιτροπή και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στον Παγκόσμιο Ιστό (ENISA) κατά την εκπόνηση των σχεδίων που πρόκειται να είναι έτοιμα μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους. Σε ποια κατεύθυνση πρόκειται να ακολουθήσουν τα κράτη μέλη;

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα.

-Samuel Stolton, ψηφιακός συντάκτης, EURACTIV.

///

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Η Άνγκελα Μέρκελ αρνήθηκε να αποκλείσει την κινεζική εταιρεία Huawei ως δυνητικό φορέα παροχής υποδομής 5G στη Γερμανία, παρά τις προειδοποιήσεις της ίδιας της δικής της υπηρεσίας πληροφοριών (BND). Ο διευθυντής της BND, Μπρούνο Κάχλ, δήλωσε κατά τη διάρκεια ακρόασης στο γερμανικό κοινοβούλιο τον Οκτώβριο ότι «δεν μπορεί κανείς να εμπιστευτεί πλήρως»τη Huawei.

Σε μια ομιλία την περασμένη Τετάρτη, η Μέρκελ επιβεβαίωσε την απόφασή της να μην αποκλείσει «ορισμένους ανταγωνιστές» από τον διαγωνισμό 5G, επειδή «δεν θα μας άρεσε να απομονώσουμε τον εαυτό μας». Ωστόσο, αναγνώρισε επίσης ότι μια τέτοια ανοιχτή πολιτική θα έπρεπε να συμβαδίζει με μια εμπεριστατωμένη εξέταση των ανταγωνιστών προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε απειλή για την εθνική ασφάλεια. Για το σκοπό αυτό, πρότεινε τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού οργανισμού για τον έλεγχο και την παρακολούθηση των ευρωπαϊκών υλικών 5G, βασισμένο στον υπάρχοντα Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, που διασφαλίζει την τήρηση των ευρωπαϊκών προτύπων για τα φάρμακα στο πλαίσιο του μπλοκ.

Έχει λάβει υποστήριξη από το κόμμα της, το συντηρητικό CDU: Σε συνέδριο του κόμματος στις 25 Νοεμβρίου, το CDU ενέκρινε την απόφαση να μην αποκλείσει την Huawei, σε συνδυασμό με την επιτάχυνση των προτύπων ασφαλείας για να διασφαλιστεί ότι το 5G δίκτυο της Γερμανίας θα προστατευθεί από ξένη επιρροή.Και σε συνέντευξή του στη Handelsblatt την περασμένη Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομίας Peter Altmaier (CDU) προειδοποίησε ότι ένας εκ πρώτης όψεως αποκλεισμός ορισμένων ανταγωνιστών θα έρχονταν σε αντίθεση με τις αρχές της οικονομίας της ελεύθερης αγοράς και του κράτους δικαίου, λέγοντας: «Δεν φοβάμαι την Κίνα.»

(Philipp Grull, EURACTIV.de)

///

ΑΘΗΝΑ

Η Κίνα πιέζει την ελληνική κυβέρνηση να μην επιβάλει περιορισμούς στην ανάπτυξη του δικτύου 5G της Ευρώπης. Οι Κινέζοι αξιωματούχοι αισθάνονται σίγουροι ότι η Ελλάδα δεν θα ακολουθήσει κανένα συνασπισμό χωρών κατά εξοπλισμού της Huawei για το 5G, επειδή η Κίνα είναι ήδη ένας μεγάλος επενδυτής στη χώρα. Υπάρχει επίσης ένας άλλος λόγος: δύο από τις τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα χρησιμοποιούν ήδη προϊόντα του Huawei στο δίκτυο τους. Ωστόσο, η αμερικανική κυβέρνηση, από την άλλη πλευρά, κατέστησε σαφή τη θέση της στις ελληνικές αρχές. Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Ελλάδα ήταν ξεκάθαροι: οι ΗΠΑ δεν θέλουν κανένα κινεζικό εξοπλισμό στην αγορά 5G της Ελλάδας.

Ανώτερες πηγές του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης δήλωσαν στην EURACTIV ότι «το 5G δεν είναι εθνικό θέμα, αλλά ευρωπαϊκό. Η Ελλάδα θα αποφασίσει το δρόμο της όταν η Ευρώπη αποφασίσει την πορεία της», σημειώνοντας ότι θα είναι σύμφωνο με το τί θα αποφασίζουν από κοινού όλα τα κράτη μέλη. Μια επίσημη ελληνική αντιπροσωπεία υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη επισκέφθηκε την Κίνα πριν από ένα μήνα και οι τηλεπικοινωνίες ήταν στην ημερήσια διάταξη. «Αλλά η 5G και η Huawei δεν συζητήθηκαν», ανέφερε ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος στη EURACTIV.

Ο πρόεδρος της Κίνας επισκέφθηκε την Ελλάδα στις αρχές Νοεμβρίου για να υπογράψει 16 εμπορικές και πολιτιστικές συμφωνίες μεταξύ των δύο κυβερνήσεων. Ενώ η EURACTIV αντιλαμβάνεται ότι οι ανατολικοί αξιωματούχοι πίεσαν επίσης για συνομιλίες 5G, δεν υπογράφηκε καμία συμφωνία επί του θέματος και δεν πραγματοποιήθηκε επίσημη συνάντηση με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η ελληνική κυβέρνηση πάντως θα έχει αρκετό χρόνο να αποφασίσει: προγραμματίζει μια δημοπρασία ραδιοφάσματος 5G για το τέλος του 2020.

5G: Οι πιέσεις στην Αθήνα και οι επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης στο γεωπολιτικό παιχνίδι για τα δίκτυα 5ης γενιάς

(Θοδωρής Καραουλάνης | EURACTIV.gr)

///

ΡΩΜΗ

Η πιθανή συμμετοχή των κινεζικών κατασκευαστών εξοπλισμού Huawei και ZTE στην ανάπτυξη δικτύων επικοινωνιών 5G δημιουργεί προβλήματα με τις ΗΠΑ. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Giuseppe Conte, αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, προκειμένου να μειωθούν οι εντάσεις.

Τον περασμένο Ιούλιο, η πρώην κυβέρνηση ενέκρινε νομοθεσία έκτακτης ανάγκης για την ενίσχυση των κρατικών αρμοδιοτήτων στις συμφωνίες εφοδιασμού για δίκτυα 5G. Οι αποκαλούμενες χρυσές εξουσίες επιτρέπουν στην Ιταλία να αποκλείσει ορισμένες εταιρείες από δημόσιες προσφορές για TLC για λόγους εθνικού συμφέροντος. Παρά τις διαβεβαιώσεις της Ιταλίας, οι ΗΠΑ μένει ακόμη να πεισθούν.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς, η κινεζική διείσδυση στο δίκτυο 5G της Ιταλίας θα αποτελέσει απειλή για την ασφάλεια της Ατλαντικής Συμμαχίας, καθώς θα επιτρέψει στους Κινέζους να αφαιρούν ευαίσθητα δεδομένα από ολόκληρο το σύστημα επικοινωνίας του ΝΑΤΟ. Αλλά οι καταγγελίες των ΗΠΑ δεν περιορίζονται στο 5G. Από τότε που η Ιταλία προσχώρησε στην πρωτοβουλία Belt and Road του Πεκίνου, η διοίκηση Trump δεν φαίνεται πλέον βέβαιη για την πίστη της χώρας.

(Gerardo Fortuna – EURACTIV.com)

///

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Η Ρουμανία έχει αναβάλει τις δημοπρασίες 5G μέχρι το επόμενο έτος. Ο τηλεπικοινωνιακός ρυθμιστής της χώρας ANCOM δήλωσε αρχικά ότι οι δημοπρασίες θα διεξάγονταν μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου του 2019 και η κυβέρνηση ήλπιζε να λάβει σχεδόν 500 εκατομμύρια ευρώ από την πώληση. Ωστόσο, στις 31 Οκτωβρίου, ο πρόεδρος της ANCOM, Sorin Grindeanu, δήλωσε ότι οι πλειστηριασμοί αναβλήθηκαν για το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Ένας από τους λόγους, είπε, ήταν η ανάγκη να εφαρμοστεί ένα πρόσφατα συμφωνημένο μνημόνιο κατανόησης με τις ΗΠΑ. Προκειμένου να εφαρμοστούν οι διατάξεις του μνημονίου, πρέπει να αλλάξει η πρωτογενής νομοθεσία, όπως είπε τότε ο Grindeanu, εξηγώντας ότι η Αρχή πρέπει να παρουσιάσει στους παρόχους όλα τα κόστη και τους περιορισμούς, και δεν μπορεί να το υποσχεθεί αυτό μέχρι να εφαρμοστεί η νομοθεσία. Ένα μήνα αργότερα, και μετά από μια αλλαγή της κυβέρνησης, οι νομοθετικές αλλαγές δεν έχουν ακόμη προχωρήσει.

Το μνημόνιο που υπογράφηκε με τις ΗΠΑ δεν αναφέρει καμία εταιρεία ή χώρα προέλευσης, αλλά λέει ότι «απαιτείται αυστηρή αξιολόγηση προμηθευτών» και συνιστά «να χρησιμοποιούνται μόνο αξιόπιστοι και εμπιστοσύνης προμηθευτές για την προστασία των δικτύων μας από μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση ή παρεμβολές.» Δείτε ολόκληρο το μνημόνιο εδώ

(Bogdan Neagu, EURACTIV.ro).

///

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Στο Βέλγιο, τη χώρα που φιλοξενεί την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, οι αξιωματούχοι κυβερνοασφάλειας είναι μάλλον απρόθυμοι να προχωρήσουν με την ανάπτυξη τεχνολογίας 5G λόγω ανησυχιών για αυξημένη κινεζική επιρροή. Μόνο πρόσφατα, η μεγαλύτερη εμπορική αποστολή του Βελγίου στην Κίνα έπεσε θύμα μαζικής κυβερνοπαρακολούθησης.

Παρόλο που οι ένοχοι δεν έχουν ακόμη κατονομαστεί, οι διευθύνσεις IP υποδεικνύουν ότι η κινεζική κρατική ασφάλεια θα μπορούσε να έχει εμπλακεί. Τον περασμένο μήνα, η ομοσπονδιακή και οι περιφερειακές κυβερνήσεις του Βελγίου παροτρύνθηκαν από δεκάδες χιλιάδες υπογράφοντες παγκοσμίως να σταματήσουν την ανάπτυξη του 5G. Οι Βρυξέλλες αποφάσισαν πρόσφατα ότι δεν θέλουν να σπεύσουν να ξεκινήσουν το δίκτυο 5G, όπως ανακοίνωσε τον Οκτώβριο ο Περιφερειακός Υπουργός Περιβάλλοντος της πόλης, Alain Maron.

«Το δίκτυο 5G δεν μπορεί να εγκατασταθεί στις Βρυξέλλες, ούτε στο Βέλγιο, όσο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν θέτει τις άδειες 5G προς πώληση», δήλωσε ο Maron. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση, δεν είναι μόνο μια πολιτική απόφαση: Τα αυστηρά πρότυπα ακτινοβολίας ενδέχεται να καθυστερήσουν την ανάπτυξη 5G στην πρωτεύουσα της ΕΕ.

(Alexandra Brzozowski – EURACTIV.com)

///

ΛΟΝΔΙΝΟ

Τον Νοέμβριο, αποκαλύφθηκαν αναφορές ότι ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, θα χορηγήσει στην Huawei πρόσβαση σε «μη αμφισβητούμενα» μέρη του δικτύου 5G του Ηνωμένου Βασιλείου. Μια ανακοίνωση σχετικά με την πρόσβαση της Huawei στην υποδομή 5G του Ηνωμένου Βασιλείου αναμενόταν αυτό το φθινόπωρο, αλλά θα μπορούσε να καθυστερήσει μέχρι μετά τις γενικές εκλογές του Ηνωμένου Βασιλείου στις 12 Δεκεμβρίου. «Η ασφάλεια των τηλεπικοινωνιακών δικτύων του Ηνωμένου Βασιλείου είναι υψίστης σημασίας και μια απόφαση για προμηθευτές υψηλού κινδύνου θα παρθεί εν ευθέτω χρόνω», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου στη EURACTIV.

Τούτου λεχθέντος, ο εξοπλισμός 5G της Huawei 5G είναι «πολύ πιθανό» να χρησιμοποιηθεί σε βασικές πτυχές της μελλοντικής υποδομής δικτύου 5G του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε ο ιδρυτής της Huawei Ren Zhengfei στη EURACTIV τον Ιούλιο.

Μια επιστολή που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό το χρόνο προς τον προηγούμενο Ψηφιακό Γραμματέα του Ηνωμένου Βασιλείου, Jeremy Wright, από τον πρόεδρο της Επιτροπής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ηνωμένου Βασιλείου Norman Lamb προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση πρέπει να δώσει εντολή για τον αποκλεισμό της Huawei από τον πυρήνα των τηλεπικοινωνιακών δικτύων του Ηνωμένου Βασιλείου».

Παρά τη σύσταση αυτή, ο Lamb είπε επίσης ότι ένας «πλήρης αποκλεισμός» της εταιρείας από τα δίκτυα του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα αποτελούσε «αναλογική απάντηση στην πιθανή απειλή ασφάλειας»

(Samuel Stolton – EURACTIV.com)

///

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο Πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki υπέγραψε δήλωση με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Mike Pence σχετικά με την ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών στο πλαίσιο της ανάπτυξης 5G. Αυτό σημαίνει ότι σύντομα η συμμετοχή της Huawei στην κατασκευή του δικτύου 5G στην Πολωνία μπορεί να αποκλειστεί.

Η Πολωνία προσπαθεί εδώ και αρκετό καιρό να κατασκευάσει το εργοστάσιο παραγωγής της Ericsson στη χώρα. Αυτή η εταιρεία έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ. Θεωρείται ότι η παραίτηση της Πολωνίας από τη συνεργασία με την Huawei είναι ένα τίμημα που καταβάλλει προς τις ΗΠΑ την κατάργηση των θεωρήσεων (visa) για Πολωνούς πολίτες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump υπέγραψε το διάταγμα για το θέμα αυτό στις 4 Οκτωβρίου, το οποίο εγκαινιάζει τη διαδικασία προσθήκης της Πολωνίας στο πρόγραμμα Visa Waiver. Η Πολωνία έχει συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα αυτό από τις 11 Νοεμβρίου.

Φαίνεται ότι οι δηλώσεις που έγιναν τον Ιούλιο από τον Πρόεδρο Andrzej Duda – ότι η Πολωνία δεν θα ακούσει τις αμερικανικές απαιτήσεις και δεν θα εισαγάγει κανονισμούς που κλείνουν το δρόμο για τη Huawei να συμμετάσχει στην κατασκευή του πολωνικού δικτύου 5G – δεν θα επιβεβαιωθούν. Ο Πρόεδρος Duda το είπε κατά τη διάρκεια συνάντησης στη Βαρσοβία με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κίνας Wang Yi.

Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Ψηφιακών Υποθέσεων δήλωσε στη EURACTIV.pl ότι κανένας δεν έχει αποκλείσει επίσημα την Huawei. Στα τέλη Οκτωβρίου, οι κυβερνητικές και τηλεπικοινωνιακές εταιρείες υπέγραψαν συμφωνία για την ίδρυση νέας εταιρείας με την επωνυμία «Polskie 5G», η οποία θα κατασκευάσει υποδομή δικτύου πέμπτης γενιάς στην Πολωνία.

(Mateusz Kucharczyk EURACTIV.pl)

///

ΠΑΡΙΣΙ

Ενώ η διοίκηση διαβεβαιώνει ότι δεν έχει γίνει καμία συμφωνία με τη διοίκηση Trump για να αποφευχθεί η συνέχιση της εισόδου της Huawei στη γαλλική αγορά, η πόρτα δεν είναι πλήρως ανοικτή στον κινέζο κατασκευαστή.

Σύμφωνα με την κ. Agnès Pannier-Runacher, γραμματέα του κράτους για την οικονομία και τη χρηματοδότηση, η γαλλική κυβέρνηση «δεν θέλει να αποκλείσει ή να εξουσιοδοτήσει τους παρόχους αυτόματα, καθώς έχουμε ευθύνη, δηλαδή την ασφάλεια των πολιτών», δήλωσε στην τηλεόραση BFM την περασμένη εβδομάδα.

Η μοίρα της Huawei βρίσκεται τώρα στα χέρια της ANSSI, της εθνικής υπηρεσίας για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, η οποία υποτίθεται ότι θα επεξεργαστεί μια σύσταση για τον πρωθυπουργό, ο οποίος θα αποφασίσει για την υπόθεση. Αυτή η διαδικασία έχει σχεδιαστεί με νόμο που ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια δικτύων 5G.

Η Γαλλία δεν θέλει να ακολουθήσει τις θέσεις της Αυστραλίας ή των ΗΠΑ και επιμένει να έχει τη δική της στάση. Η Huwaei έχει ήδη μερίδιο αγοράς 25% για τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό στη Γαλλία, μαζί με τη Nokia και την Ericsson.

(Aline Robert, EURACTIV.fr)

///

 

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ

Η Ουγγαρία θα συνεργαστεί με την Huawei στην οικοδόμηση του δικτύου 5G της, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σζιτζιάτο σε εκδήλωση στην Κίνα στις 5 Νοεμβρίου. Ο Szijjarto δήλωσε ότι η Huawei θα συνεργαστεί με την Vodafone και την Deutsche Telekom στην ανάπτυξη 5G. Η Ουγγαρία ξεκίνησε τον διαγωνισμό για το 5G τον Ιούνιο. Τον ίδιο μήνα, ο υπουργός Καινοτομίας και Τεχνολογίας Λάζελο Πάλκοβιτς δήλωσε ότι η Ουγγαρία δεν είχε στοιχεία ότι εξοπλισμός από την Huawei αποτελούσε απειλή για την ασφάλεια. Τον Νοέμβριο, προέκυψαν αναφορές ότι οι συσκευές που παρέχονται από την κινεζική εταιρεία διαδραματίζουν επίσης βασικό ρόλο στη λειτουργία της ουγγρικής κρατικής υποδομής, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης της χώρας.

(Vlagyiszlav Makszimov, EURACTIV.com)

///

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ

Η Σλοβακία προετοιμάζει επί του παρόντος τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό των συχνοτήτων στη ζώνη των 700 MHz που έχει διατεθεί για την οικοδόμηση δικτύων 5G. Οι συχνότητες στις ζώνες των 3,5 GHz και 3,7 GHz, οι οποίες είναι κατάλληλες για 5G και βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη διαδικασία κατανομής σε άλλες χώρες της ΕΕ, είχαν ήδη διατεθεί από τη Σλοβακία το καλοκαίρι του 2017.Εν μέσω συζήτησης σχετικά με το ενδιαφέρον της Κίνας για την κατασκευή τους, η Μπρατισλάβα φαίνεται να αναθέτει τις ευθύνες ασφαλείας στους φορείς εκμετάλλευσης. Η Ρυθμιστική Υπηρεσία για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες και τις Ταχυδρομικές Υπηρεσίες, υπεύθυνη για την υλοποίηση του 5G στη Σλοβακία, υπενθυμίζει ότι η Huawei Technologies «είναι προμηθευτής τεχνολογίας και η διαδικασία επιλογής του προμηθευτή αφορά τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους», δήλωσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας, Roman Vavro, στη EURACTIV . Ως εκ τούτου, οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι είναι «υπεύθυνοι για την ασφάλεια των δικτύων τους».

Παράλληλα με άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένου του Γραφείου Εθνικής Ασφάλειας, το σλοβακικό υποκατάστημα της Huawei Technologies Ltd. συμμετείχε πρόσφατα σε δημόσια συζήτηση για την προετοιμασία και την υλοποίηση των διαγωνσιμών για την κατανομή συχνοτήτων από τέσσερις ζώνες συχνοτήτων, εκ των οποίων μία – στα 700 MHz – θα είναι αφιερωμένη στο 5G.

(Lucia Yar, EURACTIV.sk)

///

ΠΡΑΓΑ

Στη Δημοκρατία της Τσεχίας, το μήνυμα της Εθνικής Υπηρεσίας για την Ασφάλεια Πληροφοριών και Κυβερνοχώρου (NÚKIB) είναι απολύτως σαφές: η Huawei αποτελεί απειλή για την ασφάλεια όσον αφορά την ανάπτυξη τεχνολογίας 5G.

Ο Τσέχος Υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου Karel Havlíček δεν συμμερίζεται αυτή την άποψη, αλλά από τις δηλώσεις του, είναι σαφές ότι η Τσεχική Δημοκρατία θα πάρει πιθανώς το σύνθημά της από τη Γερμανία.

«Ας ξεχωρίσουμε ιδεολογικές, πολιτικές και οικονομικές απόψεις. Πρέπει να σκεφτούμε σε παγκόσμιο επίπεδο και να παρακολουθούμε την κατάσταση στην Ευρώπη. Η τεχνολογία στην οποία στηρίζεται το 5G έχει παγκόσμιο χαρακτήρα και δεν μπορώ να φανταστώ ότι η προσέγγισή μας προς την Huawei ή άλλες εταιρείες στην Τσεχική Δημοκρατία θα ήταν διαφορετική από την προσέγγιση στη Γερμανία ή την Πολωνία «, ανέφερε ο υπουργός.

Το υπουργείο τόνισε ότι η προειδοποίηση της Εθνικής Υπηρεσίας για την Ασφάλεια Πληροφοριών και Κυβερνοχώρου δεν θέτει σε κίνδυνο μια δημοπρασία συχνοτήτων των 700 MHz και 3,5 GHz που προβλέπεται για το 2020. Το υπουργείο έχει ήδη δημοσιεύσει νομοθετική πρόταση για τον έλεγχο των άμεσων ξένων επενδύσεων, που θα επικεντρωθεί σε δυνητικά επικίνδυνες επενδύσεις σε υποδομές ζωτικής σημασίας στην Τσεχική Δημοκρατία.

(Lukáš Hendrych, EURACTIV.cz)

///

ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Το Υπουργείο Ναυτιλιακών Υποθέσεων, Μεταφορών και Υποδομών, το οποίο εφαρμόζει επί του παρόντος την πρωτοβουλία των πόλεων 5G της Κροατίας, δήλωσε ότι οι αρμόδιες αρχές στενά «παρακολουθούν και αναλύουν την κατάσταση στην αγορά δικτύων και υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών στον κόσμο», λαμβάνοντας υπόψη την ευρύτερη πολιτική σε σχέση με τις απαιτήσεις της εθνικής ασφάλειας και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Ενώ τόνισε την ανεξαρτησία των φορέων επικοινωνιών, οι οποίοι μπορούν να αποφασίσουν ελεύθερα τους προμηθευτές ή τους κατασκευαστές τους, το υπουργείο δήλωσε ότι οι κινεζικές εταιρείες, ως κατασκευαστές εξοπλισμού ΤΠΕ, δεν έχουν επί του παρόντος νομικά ή κανονιστικά εμπόδια για να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς στην Κροατία για την προμήθεια εξοπλισμού ΤΠΕ, συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού για την κατασκευή δικτύων 5G.

Αυτό που δεν είναι σήμερα σαφές είναι τα ονόματα των εταιρειών που θα συνεργαστούν στην υλοποίηση, αλλά είναι σαφές ότι η διάσκεψη κορυφής 16 + 1 της Κίνας και των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε στο Ντουμπρόβνικ τον Απρίλιο περιελάμβανε αμοιβαίες επενδύσεις και «διαφανές και χωρίς διακρίσεις επενδυτικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις» ως μία από τις κατευθυντήριες γραμμές για τη μελλοντική συνεργασία.

(Κάρλα Γουνίκιτς – EURACTIV.hr)

///

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Από το 2020, η Σερβία θα μπορούσε να δημιουργήσει προϋποθέσεις για την εισαγωγή της τεχνολογίας 5G, με την Huawei ως βασικό εταίρο στην κατασκευή της τηλεπικοινωνιακής υποδομής, ανακοίνωσε ο υπουργός τηλεπικοινωνιών Rasim Ljajić στις αρχές Νοεμβρίου. Η εμπορική εφαρμογή του δικτύου 5G αναμένεται το 2021.

Κάποια στιγμή πριν από αυτό, στα μέσα Σεπτεμβρίου, εκπρόσωποι του γραφείου της κυβέρνησης για την πληροφορική και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση μίλησαν με τους εκπροσώπους της Huawei σχετικά με τη δυνατότητα συμμετοχής της εταιρείας στην ανάπτυξη της υποδομής cloud του μελλοντικού Κρατικού Κέντρου Δεδομένων στο Kragujevac της κεντρικής Σερβίας. Συζητήθηκαν επίσης οι προετοιμασίες για το άνοιγμα ενός κέντρου καινοτομίας για ψηφιακό μετασχηματισμό στο περιφερειακό κέντρο Huawei για τα Δυτικά Βαλκάνια, με έδρα το Βελιγράδι.

Η Huawei δραστηριοποιείται ήδη στον τομέα της βιντεοεπιτήρησης στη Σερβία. Το φθινόπωρο του 2018, ο υπουργός Οικονομικών Siniša Mali υπέγραψε συμφωνία για την αγορά εξοπλισμού, κατασκευών και υπηρεσιών για ένα έργο επιτήρησης της κυκλοφορίας μεταξύ της Σερβίας και της Huawei. Στις αρχές του 2019 εγκαταστάθηκαν στην πρωτεύουσα της Σερβίας οι πρώτες κάμερες νέας γενιάς για βιντεοεπιτήρηση. Το Βελιγράδι πρόκειται να αποκτήσει 1.000 κάμερες παρακολούθησης μέχρι τα τέλη του 2020.

(Julija Simić, EURACTIV.rs).

***[Επιμέλεια έκδοσης στα αγγλικά από τους Samuel Stolton και Zoran Radosavljevic]

*** [Επιμέλεια μετάφρασης στα Ελληνικά από τον Θοδωρή Καραουλάνη]