Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα διαχρονικά κακώς κείμενα, που οδήγησαν την ΛΑΡΚΟ να χρωστά τόσο στο Δημόσιο, όσο και στους πιστωτές της, φαίνεται πως θα φέρουν την εταιρεία σε καθεστώς εκκαθάρισης εν λειτουργία. Υπέρογκοι μισθοί, επιδόματα ακόμα και για το γιορτινό τραπέζι, ασφαλιστήρια ζωής, δωρεάν σπίτια είναι μόνο μερικά από τα… bonus που απολάμβαναν οι εργαζόμενοι και οι εργολάβοι της.

Μπορεί κατά καιρούς να έγιναν απόπειρες προκείμενου η επιχείρηση να αλλάξει σελίδα αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να εξυγιανθεί και για τους καλά γνωρίζοντες, όσα αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, μοιάζουν αναπόφευκτα. Σύμφωνα με πηγές του economix.gr, ο λόγος που δεν μπόρεσε να αλλάξει σελίδα «είναι ότι δεν αντιμετωπίζεται ο πυρήνας του προβλήματος, το γεγονός δηλαδή πως οι παραγωγικές εγκαταστάσεις είναι απαρχαιωμένες, το κόστος παραγωγής ελέω κρατικής διαχείρισης είναι ανεξέλεγκτο και πολλαπλάσιο των εσόδων με αποτέλεσμα η εταιρεία να συσσωρεύει διαρκώς ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων και η νοοτροπία που επικρατούσε μέχρι πρόσφατα ήταν υπέρ της διατήρησης του «δημόσιου χαρακτήρα» της επιχείρησης και της αύξησης των μισθών».

Χαρακτηριστικό του… αλαλούμ που επικρατεί, είναι το κόστος της μισθοδοσίας (με στοιχεία 2016) το οποίο υπερβαίνει ακόμη και τις 73.000 ευρώ το χρόνο για εργαζόμενους με πολυετή προϋπηρεσία. Ωστόσο, πέρα από τους μισθούς και τα επιδόματα που καταβάλλονται, η ΛΑΡΚΟ δίνει απλόχερα μεταξύ άλλων πριμ παραγωγής, επίδομα ετοιμότητας, επιδόματα γαλοπούλας και… οβελία. Συγκεκριμένα, για έναν μηχανικό η πρόσθετη αυτή αμοιβή κυμαίνεται στα 300 ευρώ το μήνα. Το επίδομα ετοιμότητας καταβάλλεται μία ή δύο φορές το δίμηνο σε στελέχη και εργαζόμενους για να προστρέξουν αν συμβεί κάποιο έκτακτο γεγονός κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Η αμοιβή για την ετοιμότητα κυμαίνεται για ένα στέλεχος στα 1000 ευρώ. Το επίδομα γαλοπούλας τα Χριστούγεννα είναι 40 ευρώ και αρνιού το Πάσχα 100 ευρώ. Συνολικά, με τα παραπάνω και τα άλλα ισχύοντα επιδόματα ο μηνιαίος μισθός ενός εργοδηγού με 30ετή προϋπηρεσία διαμορφώνεται στα 4.363 ευρώ ενώ για έναν μηχανικό με 3ετή προϋπηρεσία φθάνει στα 3.673 ευρώ.

Όπως προκύπτει, μέχρι στιγμής η εταιρεία έχει κοστίσει περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ στο Δημόσιο και τους πιστωτές της. Κατά τις ίδιες πηγές, «δεν είναι υπερβολή η διαπίστωση ότι αν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση, υπάρχει κίνδυνος η ΛΑΡΚΟ να παρασύρει και τη ΔΕΗ στο γκρεμό», δεδομένου ότι της χρωστάει περισσότερα από 340 εκατ. ευρώ. Επιπλέον,  χρωστά περισσότερα από 60 εκατ. ευρώ σε προμηθευτές και πάνω από 50 εκατ. σε τράπεζες. Στο μεταξύ, με Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου έχουν καταλογιστεί παράνομες κρατικές ενισχύσεις ύψους 136 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο καλείται να επιστρέψει στο Ελληνικό Δημόσιο. Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα η Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την μη εφαρμογή της απόφασης διεκδικώντας πλέον την επιβολή προστίμου.

Κατά τις ίδιες πηγές, το πρόγραμμα παροχής κατοικίας στους εργαζόμενους εφαρμόζεται στον οικισμό Μεταλλείων Αγίου Ιωάννη και στο εργοστάσιο στην Λάρυμνα Φθιώτιδας και περιλαμβάνει εκτός από τη στέγη και τα κόστη διαμονής (νερό, ρεύμα, τηλέφωνο). Όπως επισημαίνουν πηγές της εταιρείας, στον οικισμό του Αγίου Ιωάννη έχουν δοθεί κατοικίες όχι μόνο σε υπαλλήλους της αλλά και σε τρίτους (όπως σε εργαζόμενους εργολάβων και σε εργολάβους). Πρόκειται για 300 οικογένειες που ζουν στον οικισμό της Λάρυμνας.