Ο νέος γραμματέας της Κ.Ο της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης στην πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος, στη Βουλή , Αθήνα, Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019.
Ο νέος γραμματέας της Κ.Ο της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης στην πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος, στη Βουλή , Αθήνα, Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019.
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, με θέμα την παράταση στις προθεσμίες για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, φέρνει στο νου τη συστηματική δουλειά που είχε γίνει και τις προβλέψεις του Ν. 4178, γνωστού ως νόμου Καλαφάτη.

Είναι ο νόμος που αντιμετώπισε ριζικά και για πρώτη φορά μετά από συνεχείς προσπάθειες επί δεκαετίες, το χάος της αυθαίρετης δόμησης στη χώρα. Και αυτό το έκρινε θετικά και το Συμβούλιο της Επικρατείας, για πρώτη φορά (για νόμο αυθαιρέτων, αλλάζοντας την πάγια νομολογία του) από το 1983 και τον αείμνηστο Αντώνη Τρίτση.

Τα αποτελέσματα του νόμου Καλαφάτη (έτσι έμεινε στη δημοσιογραφική αργκό, καθώς ο Σταύρος Καλαφάτης, ως τότε ανΥΠΕΚΑ, τον εισηγήθηκε και τον υποστήριξε σθεναρά) φάνηκαν από την πρώτη στιγμή της εφαρμογής του από τη μεγάλη συμμετοχή των πολιτών που έσπευσαν να δώσουν λύση σε ένα πραγματικό πρόβλημα, με κέρδος για το περιβάλλον, την κοινωνία και τους πολίτες που επιθυμούσαν τη νομιμότητα.

Δεν είναι τυχαίο ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΤΕΕ, στον νόμο Καλαφάτη έχουν ενταχθεί τα περισσότερα αυθαίρετα, δηλ. περισσότερα από 750 χιλιάδες συνολικά.

Ο Παραπολιτίξ λέει στον Εκολοτζίξ ότι για αυτόν τον λόγο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Γιώργο Σταθάκη τότε υπουργό μόλις ενός μήνα, ενώ έφερε νέο νόμο το 2016, αντέγραψε κατά 85% τον νόμο Καλαφάτη (με τον νόμο 4495 που σήμερα ισχύει) και σε αυτόν το ΥΠΕΝ δίνει τώρα παράταση μέχρι το καλοκαίρι.

Και ο Παραεκονομίξ συμπληρώνει τη συζήτηση στην πλατεία του γαλατικού χωριού σημειώνοντας ότι ο Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε πως τα αυθαίρετα θα συνδεθούν από το καλοκαίρι με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, δηλαδή αυτό ακριβώς που προέβλεπε ο νόμος Καλαφάτη αλλά δεν υλοποίησε ποτέ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τόσα χρόνια, παρά το ότι παρέλαβε έτοιμο το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα και το ηλεκτρονικό σ΄συτημα και τα άφησε να… κάααααααααθονται επί 4,5 χρόνια!