Πηγή Εικόνας: Euroasia Interconnector
Την έγκριση για πολεοδομική άδεια που αφορά την κατασκευή σταθμού μετατροπής HVDC στην Κοφίνου έλαβε ο EuroAsia Interconnector από την πολεοδομία της Κύπρου. Η εταιρεία θα προχωρήσει σε κατασκευαστικά έργα για τον σταθμό μετατροπής υψηλής τάσης με μέγιστη δυνατότητα μεταφοράς τα 2,000 MW.
Η διάρκεια της σύμβασης για την παραχώρηση γης για κατασκευή του σταθμού μετατροπής, που υπεγράφη τον Ιούνιο, έχει διάρκεια 33 ετών με δυνατότητα συνολικής ανανέωσης έως τα 99 έτη. Το κόστος για την α’ φάση της διασύνδεσης Ισραήλ – Κύπρος – Ελλάδα (μεταφορά 1000MW), ανέρχεται στα 2,5 δισ. ευρώ ενώ το χρονοδιάγραμμα περιλαμβάνει τη λειτουργία της διασύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας τον Δεκέμβριο του 2023 και, πριν από αυτό, τη διασύνδεση της Κύπρου με το Ισραήλ.
H EuroAsia Interconnector Limited έχει αναλάβει το ευρωπαϊκό Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (Project of Common Interest – PCI) και, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της, παραμένει αφοσιωμένη και εργάζεται εντατικά για την έγκαιρη υλοποίηση του συνολικού έργου κοινού ενδιαφέροντος εντός του πλαισίου του Κανονισμού TEN-E και όπως αυτό εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ.
Στο PCI ήταν αρχικά ενταγμένο και το έργο για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής που, όμως, ανετέθη τελικά στην «Αριάδνη», τη θυγατρική εταιρεία του ΑΔΜΗΕ. Όπως έχει γράψει το economix.gr, η απόφαση οδήγησε την EuroAsia Interconnector, που είχε οριστεί ως φορέας υλοποίησης του PCI από την Ε.Ε., να προσφύγει στη δικαιοσύνη χωρίς, ωστόσο, να καταφέρει να δικαιωθεί. Οι δύο πλευρές δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν κοινό πεδίο συνεργασίας μέσω μίας συμβιβαστικής λύσης ώστε να μην γίνει το έργο ως εθνικό και να υπάρξει πρόσβαση στα χρηματοδοτικά εργαλεία που προβλέπει η Ε.Ε.