Ακρόπολη, Αθήνα
Ακρόπολη, Αθήνα
Πηγή Εικόνας: Russell_Yan / Pixabay

Τη νέα ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος περιμένουν οι επενδυτές σχετικά με τους όρους δόμησης, νοτίως της Ακρόπολης, στις περιοχές Μακρυγιάννη-Κουκάκι. Ύστερα από τον περιορισμό των 17,5 μέτρων στο ύψος των οικοδομών, που επέβαλε ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, πολλά προσύμφωνα για πώληση ή αντιπαροχή ακινήτων «πάγωσαν», οδηγώντας επενδυτές και ιδιοκτήτες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης. Κι αυτό επειδή, με το σχεδιασμό Σταθάκη, ένα νέο κτήριο «κονταίνει» κατά δύο ορόφους, γεγονός που έχει ακυρώσει πολλά deals, που βρίσκονταν σε προχωρημένο στάδιο. Έτσι, σε αρκετές περιπτώσεις, ιδιοκτήτες ετοιμάζονται να προσφύγουν κατά τεχνικών εταιρειών για αθέτηση των επιχειρηματικών συμφωνιών, που είχαν, αρχικά, συμφωνηθεί.

Στις συνοικίες γύρω από την Ακρόπολη, υπάρχουν περισσότερα από 150 ακίνητα προς αντιπαροχή, όπως και αδόμητες εκτάσεις που προσελκύουν ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον. Ταυτόχρονα, ισραηλινή επενδυτική εταιρεία που διαθέτει παρουσία στην χώρα μας, όπως και αμερικανικών συμφερόντων fund έχουν αναγκαστεί να βάλουν “πάγο” στα επενδυτικά σχέδιά τους στην περιοχή.

Ουδείς, ακόμη και οι επενδυτές που σχεδιάζουν να «ρίξουν» κεφάλαια στην περιοχή, διαφωνεί ότι πρέπει να υπάρξουν περιορισμοί, ώστε τα νέα κτήρια να μην επισκιάζουν το ιερό μνημείο. Ωστόσο, η απόφαση Σταθάκη είναι οριζόντια και χωρίς τεκμηρίωση, όπως αναφέρει ο αντίλογος, την ώρα που υπάρχουν κτήρια με ύψος 34,8 μέτρα στην οδό Τσάμη Καρατάσου, 27,8 μ. στις οδούς Μισαραλιώτη και Μητσαίων, ξενοδοχεία 27 μέτρων και πολυκατοικίες 24 μέτρων.

Πλέον, όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, έχει συσταθεί μία ομάδα εργασίας για την επανεξέταση του πολεοδομικού πλαισίου της ευρύτερης περιοχής που περιβάλλει την Ακρόπολη και δη της περιοχής Μακρυγιάννη / Κουκάκι. Αντικείμενό της, με ορίζοντα τον Μάρτιο του 2020, θα είναι να εισηγηθεί τους νέους πολεοδομικούς όρους της περιοχής, λαμβάνοντας υπόψιν και την υπ’ αριθμόν 2103/2019 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία ακυρώνει την προέγκριση της οικοδομικής άδειας για την ανέγερση εννιαώροφου ξενοδοχείου στην περιοχή Μακρυγιάννη.

Πώς προέκυψε η διαμάχη

Το κτήριο που αποτέλεσε «μήλον της έριδος» είναι το δεκαόροφο ξενοδοχείο Coco-Mat Athens Bc της εταιρείας Μπλε Κέδρος, που βρίσκεται στην οδό Φαλήρου 5 και Παρόδου Συγγρού 34. Αν και φέρεται δικαστικές ενέργειες κατά του έργου να έχουν ξεκινήσει από το 2017, οι αντιδράσεις κορυφώθηκαν αρχές της χρονιάς, όταν το ξενοδοχείο είχε σχεδόν ολοκληρωθεί. Ως εκ τούτου, ενορχηστρώθηκε μία οργανωμένη εκστρατεία συλλογής διαδικτυακών υπογραφών («Μακρυγιάννη SoS») κατά της  αποπεράτωσης του κτηρίου, αλλά και των σχεδιαζόμενων νέων ψηλών κτηρίων.

Σε παράλληλο χρόνο, οι κάτοικοι προσέφυγαν στο ΣτΕ κατά του ξενοδοχείου στην οδό Φαλήρου, όπως και κατά ενός ακόμη ξενοδοχείου, εννέα ορόφων, που βρισκόταν στο στάδιο της λήψης των απαιτούμενων εγκρίσεων. Ο τέως υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, με απόφασή του προχώρησε στην αναστολή οικοδομικών εργασιών ανέγερσης νέων κτιρίων και στην υλοποίηση προσθηκών σε υφιστάμενα κτίρια άνω των 17,5 μέτρων. Σήμερα, παράγοντες της αγοράς, παραδέχονται ότι, παρότι δεν αμφισβητείται ότι πρέπει να τεθούν λελογισμένοι περιορισμοί στα πολύ υψηλά κτήρια, στα «πολεοδομικά εκτρώματα» κατά την έκφραση του δημάρχου Αθήνας Κώστα Μπακογιάννη, η απόφαση Σταθάκη στερείται επιστημονικής βάσης, περιορίζοντας, χωρίς τεκμηρίωση, το μέγιστο ύψος στα 17,5 μ.

Πάντως, πριν από μερικές ημέρες, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκανε δεκτή την προσφυγή 14 κατοίκων της περιοχής του Μακρυγιάννη, ακυρώνοντας την προέγκριση οικοδομικής άδειας που είχε χορηγήσει η υπηρεσία δόμησης του δήμου Αθηναίων για το σχεδιαζόμενο, εννέα ορόφων, κτήριο. Ωστόσο, η προσφυγή έγινε δεκτή για τυπικούς λόγους: της  προέγκρισης της οικοδομικής άδειας είχε προηγηθεί η έγκριση του υπουργού Πολιτισμού σε συνέχεια γνωμοδότησης του ΚΑΣ. Μεταγενέστερα, όμως, η έγκριση του ΥΠΠΟ ανακλήθηκε, με νεότερη γνωμοδότηση του ΚΑΣ. Πλέον, οι επενδυτές αναμένουν την απόφαση της επιτροπής του υπουργείου Περιβάλλοντος για τους νέους όρους δόμησης, όσον αφορά το ύψος, στην περιοχή.