Qatar
Το Κατάρ
Qatar
Το Κατάρ
Πηγή Εικόνας: Pixabay

Στην ενίσχυση της παρουσίας του στην Ελλάδα προσβλέπει το Κατάρ και γι’ αυτό αντιπροσωπεία από επικεφαλής ορισμένων από τις μεγαλύτερες εταιρείες του Εμιράτου επισκέφθηκε τη χώρα μας στο πλαίσιο συναντήσεων για νέες επενδύσεις στον τουρισμό και την ενέργεια. Πρόκειται για τον Aamal Artic, πρόεδρο του μεγαλύτερου επενδυτικού ομίλου στο Κατάρ Al Faisail Holding και τον Σεΐχη Faisal Al Thani και πρόεδρος του συνδέσμου επιχειρήσεων του Κατάρ. Ο Faisal Al Thani συνοδευόταν από τους γιούς του, τον Σεΐχη Mohammed Al-Thani (πρόεδρος της Powerlgobe Qatar  και Optimized Holding) και τον Σεΐχη Jassim Al-Thani  (Αντιπρόεδρο της Al Faisal Holding), όπως και τους Δρ. Θεόδωρο Θεοδωρόπουλο (δ/νοντα σύμβουλο της Powerlgobe Qatar) και Tareq El Sayed (δ/νοντα σύμβουλο της Artic Investments).

Οι επενδύσεις

Ο Faisal Al Thani ενδιαφέρεται να επενδύσει στο ξενοδοχείο King George, που αγόρασε, πριν από δύο χρόνια, η Λάμψα Α.Ε., συμφερόντων του ομίλου Λασκαρίδη. Ο τελευταίος ελέγχει και το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία.

Επίσης, η καταριανή Powerglobe, που είναι θυγατρική των Optimized Holding και Al Faisal Holding  έχει αγοράσει έκταση στον Αθερινόλακκο της Κρήτης για να αναπτύξει το σχέδιό της “Power4Crete», το οποίο προβλέπει την εγκατάσταση ενός πλωτού τερματικού LNG και μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με σκοπό την κάλυψη των ηλεκτρικών αναγκών του νησιού.

Η Al Faisal Holding διαθέτει περιουσιακά στοιχεία σε 30 χώρες παγκοσμίως, τα οποία περιλαμβάνουν ξενοδοχεία, μαρίνες, αεροδρόμια, τράπεζες, στον τομέα της ενέργειας και της ναυσιπλοΐας.  Η θυγατρική της Artic, που αγόρασε, εδώ και μερικές ημέρες, το ξενοδοχείο Sheraton & Marriott στην Κωνσταντινούπολη,  δραστηριοποιείται στην αγορά ακινήτων και τον τουρισμό στο Κατάρ και διεθνώς. Αυτή τη στιγμή, η Artic έχει στο χαρτοφυλάκιό της περισσότερα από 120 ανακαινισμένα και μοναδικά σε ομορφιά ακίνητα στα κέντρα μεγάλων πρωτευουσών και σε θέρετρα στη Μέση Ανατολή και την Νότια Αφρική, την Ασία, την Ευρώπη και την Βόρειο Αμερική.

Το Art Island και η Οξιά

Επίσης, όπως ανέφερε πρόσφατα, ο πρεσβευτής του Κατάρ στην Αθήνα, Αμπντουλαζίζ Άλι Αλ-Νάαμα, το νέο πολιτικό περιβάλλον θα βοηθήσει ώστε να ξεπεραστούν προβλήματα του παρελθόντος και πως θα βρεθούν νέες επενδυτικές ευκαιρίες. Στο πλαίσιο αυτό, το Qatar Investment Authority, το επενδυτικό fund του Εμιράτου του Κατάρ δρομολογεί την ενεργοποιήση των τουριστικών επενδύσεων σε Ζάκυνθο και Οξυά, που είχαν βρεθεί αντιμέτωπες με μακροχρόνια δικαστική εμπλοκή. Στην Οξυά, η εταιρεία Pimara –μεγαλομέτοχος της οποίας είναι το επενδυτικό fund Al Rayyan-σχεδιάζει την κατασκευή ενός πρότυπου art island,  που θα διαθέτει πολυτελή ξενοδοχεία, bungalows, μαρίνες, τουριστικά χωριά, εμπορικούς χώρους, οικισμό καλλιτεχνών, ελικοδρόμια, εγκαταστάσεις για υδροπλάνα, γκαλερί, αλλά και μουσεία, αποτελώντας επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ. Η επένδυση είχε “παγώσει” λόγω  δικαστικής αντιδικίας της εταιρείας με γνωστό αρχιτεκτονικό γραφείο. Εν τέλει, η Pimara δικαιώθηκε, επιδιώκοντας, πλέον, την επανεκκίνηση της απαιτούμενης αδειοδοτικής διαδικασίας, με στόχο να ξεκινήσει η αξιοποίηση του νησιού, με το χρονοδιάγραμμα των Καταριανών επενδυτών να προβλέπει την ολοκλήρωση των εργασιών σε διάστημα τριετίας.

Στην επανεκκίνηση της τουριστικής επένδυσης, της τάξης των 2  δισ. ευρώ, σε έκταση 15.000 στρεμμάτων στη βορειοδυτική πλευρά της Ζακύνθου προσβλέπει και η έτερη εταιρεία του πρώην εμίρη του Κατάρ Pimana. To έργο είχε παγιδευτεί στη δίνη της αντιδικίας των επενδυτών με την Εκκλησία της Ζακύνθου, που αφορά το εάν το συμβόλαιο αγοραπωλησίας της έκτασης είναι νόμιμο. Ωστόσο, το τοπίο έχει, ως ένα βαθμό, ξεκαθαρίσει ύστερα από την απόφαση του πρωτοδικείου Ζακύνθου (20/2018), που κρίνει ως νόμιμη τη συναλλαγή, ενώ επιφυλάσσεται μόνο για τη νομή 3.000 στρεμμάτων της Εκκλησίας. Εξάλλου, με πρόσφατη ανακοίνωσή του το δικηγορικό γραφείο Σ.Ν. Σαγιάς και Συνεργάτες ανέφερε ότι στην αγορασθείσα έκταση δεν περιλαμβάνονται η συνολική περιοχή του Ναυαγίου, η νόμιμη και βάσει τίτλων ιδιοκτησία της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου των Κρημνών και οποιαδήποτε άλλη έκταση κατέχεται από ιδιώτες.

«Η μεταβιβασθείσα έκταση υποστηρίζεται από αδιάλειπτη σειρά εγκύρων νομίμων τίτλων από το έτος 1783 μέχρι σήμερα, γνωμοδοτήσεις και ένορκες καταθέσεις εγκρίτων νομικών και τεχνικών, η έρευνα δε για την επιβεβαίωση των τίτλων ιδιοκτησίας διήρκεσε περίπου δύο χρόνια πριν την υπογραφή του οριστικού συμβολαίου. Τα ανωτέρω έγγραφα τέθηκαν υπ’ όψιν του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ζακύνθου, το οποίο  έκρινε νόμιμο το συμβόλαιο της αγοραπωλησίας» σημείωσε, πριν από μερικές εβδομάδες η δικηγορική εταιρεία.