ΔΕΗ
ΔΕΗ
ΔΕΗ
ΔΕΗ
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εντός του επόμενου μήνα αναμένεται να παραδοθεί από την McKinsey το επικαιροποιημένο σχέδιο για το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου από τη ΔΕΗ. Το business plan που θα καταρτιστεί, στη βάση αυτού που είχε προηγηθεί, θα αφορά τον αριθμό των εργαζομένων που θα δουν τελικά την πόρτα της εξόδου -δεδομένης και της δέσμευσης για την απολιγνιτοποίηση-, τα χρονοδιαγράμματα και τις ανάγκες για θέσεις εργασίας.
Σε ό, τι αφορά τα τεχνικά θέματα για τις εθελούσιες, ο αριθμός των αποχωρήσεων μπορεί να αγγίξει ακόμη και τους 5.000 εργαζόμενους, γεγονός που σημαίνει ότι θα χρειαστεί να δαπανηθούν μεγάλα ποσά ενώ πρόκειται για μείωση 30% στο προσωπικό του ομίλου, που απασχολεί περισσότερους από 16.500 εργαζόμενους. Όπως έχει γράψει το economix.gr, η αποζημίωση για την αποχώρηση ανέρχεται στα 15.000 ευρώ ενώ στην εθελούσια που έγινε πέρυσι για 220 υπαλλήλους, δόθηκε “μπόνους” 5.000 ευρώ.
Η πρόθεση του υπουργού να ακολουθήσει την ίδια λογική με αυτή που έγιναν οι εθελούσιες στον ΟΤΕ μεταφράζεται σε κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για όλους τους εργαζόμενους που βρίσκονται πέντε χρόνια από τη σύνταξη. Κατά συνέπεια, τα βλέμματα στρέφονται κυρίως γύρω από αυτή την κατηγορία εργαζομένων καθώς όλοι οι υπόλοιποι ενδέχεται να μεταφερθούν σε άλλο δημόσιο φορέα.
Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι «περιορίζεται δραστικά ο αριθμός των υπαλλήλων, που θα οδηγήσει σε δραστικό περιορισμό του κόστους εργασίας και παράλληλα την κατάργηση της μονιμότητας των νέων υπαλλήλων» για να συμπληρώσει ότι «θα είναι ιδιαίτερα αποδοτικό το μέτρο της εθελούσιας εξόδου», για το οποίο σχολίασε πως «δεν θα επιβαρύνει καθόλου τα Ταμεία» και «θα αποπληρωθεί μέσα σε δύο χρόνια».
Τέλος, τις επόμενες ημέρες, ο υπουργός αναμένεται να βρεθεί σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη προκειμένου να συζητήσει με τις τοπικές κοινωνίες αναφορικά με την προσπάθεια απολιγνιτοποίησης. Μάλιστα, το νομοσχέδιο αναμένεται να φτάσει στη Βουλή στις 20 Νοεμβρίου, διάστημα στο οποίο θα έχει πραγματοποιηθεί ουσιαστικός διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες και τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να αρθούν οι προβληματισμοί αναφορικά με τις δεσμεύσεις της ελληνικής πολιτείας και το μέλλον των εργαζομένων.