Ελληνικό Κτηματολόγιο
Ελληνικό Κτηματολόγιο

Την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου αναμένει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να ξεκινήσει τις διασταυρώσεις και να επιβάλλει πρόστιμα σε όσους ιδιοκτήτες έκαναν αναληθείς δηλώσεις. Με αυτό τον τρόπο, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα έχουν άμεση πρόσβαση στα αρχεία του Φορέα, προκειμένου να εντοπίζουν ευκολότερα όλα τα ακίνητα και τα εμπράγματα δικαιώματα, σε περιοχές εντός και εκτός σχεδίου πόλεως.

Σύμφωνα με πηγές, ήδη το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει περιπτώσεις ιδιοκτητών οι οποίοι δεν έχουν δηλώσει στο Ε9 το σύνολο της ακίνητης περιουσίας τους, είτε αποκρύπτοντας ακίνητα, είτε δηλώνοντας άλλα στοιχεία, όπως για παράδειγμα λιγότερα τετραγωνικά μέτρα.

Όπως αναφέρουν μηχανικοί στο economix.gr, με βάση τα στοιχεία που έχουν προκύψει από τα κτηματολογικά γραφεία που λειτουργούν ήδη σε περιοχές που έχει ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο, φαίνεται ότι πολλοί ιδιοκτήτες δεν έχουν δηλώσει πλήρως την ακίνητη περιουσία τους. Αυτό που επικαλούνται οι πολίτες στους επαγγελματίες του κλάδου σχετικά με την απόκρυψη στοιχείων κατά την κτηματογράφηση, έχει να κάνει με τον φόβο να μην χάσουν το ακίνητο τους από κατασχέσεις τραπεζών ή από την εφορία. Παράλληλα, μεγάλη μερίδα κόσμου φαίνεται πως δεν έχει προχωρήσει στην αποδοχή κληρονομιάς, της οποίας το κόστος είναι σημαντικό. Φυσικά, δεν λείπουν και οι ιδιοκτήτες που δηλώνουν λιγότερα τετραγωνικά, για να έχουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ, αποφεύγοντας πρόσκαιρα τον «μεγάλο αδερφό».

Αξίζει να σημειωθεί πως στο Κτηματολόγιο, δεν επιβάλλεται ο ιδιοκτήτης να δηλώσει την ιδιοκτησία του αλλά τα ιδιοκτησιακά του δικαιώματα επί της γης. «Η κτηματογράφηση επικεντρώνεται σε ιδιοκτησιακά ζητήματα και εμπράγματα δικαιώματα επί της γης ή των κτισμάτων ανεξαρτήτως τυχόν πολεοδομικών ή άλλων παραβάσεων. Η καταγραφή των κτισμάτων επί γεωτεμαχιων στα πλαίσια της κτηματογράφησης δεν αποτελεί τεκμήριο νομιμότητας αυτών ούτε προϋποθέτει την πολεοδομική ρύθμιση τους» σημειώνουν πηγές από το Κτηματολόγιο.

Σε κάθε περίπτωση, όταν καταρτιστεί Κτηματολόγιο για όλη την χώρα, θα γίνει, όπως προβλέπει η νομοθεσία, η διασύνδεση των δύο συστημάτων και άμεσα θα ξεκινήσουν οι διασταυρώσεις για να εντοπιστούν τόσο οι φορολογούμενοι που δεν έχουν δηλώσει την πραγματική αξία των ακινήτων, όσο και εκείνοι που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία, αλλά διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία. Όσοι μάλιστα πιαστούν στην τσιμπίδα της ΑΑΔΕ, θα βρεθούν αντιμέτωποι, με διάφορες κυρώσεις. Μεταξύ αυτών, η επιβολή κύριου και συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, πρόστιμα για την υποβολή ανακριβών δηλώσεων φόρου ακινήτων και πρόσθετο φόρο, ο οποίος υπολογίζεται ως τόκος εκπρόθεσμης καταβολής.

Πρόστιμα και για τους ασυνεπείς της κτηματογράφησης

Μέχρι όμως να έρθει εκείνη η ώρα, οι ιδιοκτήτες φαίνεται ότι θα έρθουν αντιμέτωποι και με πρόστιμα αν δεν συμμετάσχουν στην διαδικασία κτηματογράφησης που τρέχει από πέρσι τον Νοέμβριο και αφορά το 63% της χώρας. Ειδικότερα, δρομολογείται για αρχές του 2020 – εκτός απροόπτου – να ενεργοποιηθούν τα – ήδη προβλεπόμενα από τη νομοθεσία πρόστιμα – και μάλιστα κλιμακωτά. Έτσι όσοι ιδιοκτήτες δεν προχωρήσουν σε ενέργειες, θα έχουν και τις ανάλογες κυρώσεις. Μάλιστα, ο Φορέας έχει πάρει την έγκριση του ΥΠΕΝ να αναλάβει το κομμάτι της επιβολής προστίμων και όσοι ιδιοκτήτες δεν κατέθεσαν εντός χρονικών πλαισίων τα απαραίτητα δικαιολογητικά, θα πληρώσουν ποσά ανάλογα των ημερών που ήταν ασυνεπείς. Κατά τις ίδιες πηγές, εκείνοι που δεν συμμετείχαν καθόλου στην κτηματογράφηση εξετάζεται να παραμένει μεν το ακίνητο στην περιουσία τους, ωστόσο να μην έχουν το δικαίωμα μεταβίβασης ή πώλησης. Ταυτόχρονα, δεν θα έχουν την δυνατότητα να εκδώσουν οικοδομική άδεια.

ΥΠΕΝ και Φορέας, προχωρούν σε αυτές τις ενέργειες, επιδιώκοντας αφενός να μην εκτροχιαστεί ο σχεδιασμός και αφετέρου να ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο χωρίς να  υπάρξουν κυρώσεις από την ΕΕ.

Πάντως, το Κτηματολόγιο τονίζει πως έχει προχωρήσει σε σειρά διευκολύνσεων έτσι ώστε να μην υπάρχει «δικαιολογία» ασυνέπειας. Μεταξύ αυτών, είναι οι έως 9 δόσεις μέσω πιστωτικής κάρτας για το τέλος κτηματογράφησης το οποίο ανέρχεται στα 35 ευρώ ανά δικαίωμα, να μην κατατίθενται όλα τα δικαιολογητικά την ίδια ημέρα αλλά και η δυνατότητα χρήσης δωρεάν υπηρεσίας για τον εντοπισμό και την οριοθέτηση ακινήτου με χρήση εφαρμογής μέσω κινητού τηλεφώνου.