Μάσκες, παπούτσια και σιδερένιοι σωλήνες, ήταν μερικά από όσα ανέσυραν οι εθελοντές δύτες της περιβαλλοντικής οργάνωσης «WE DIVE WE CLEAN», κατά την επιχείρηση στο Ναυάγιο Ζακύνθου. Μάλιστα, το αποτέλεσμα της κατάδυσης σε σύνολο 56 λεπτών ήταν να έρθουν στην επιφάνεια 100 κιλά απορριμμάτων.

Ειδικότερα, ανελκύθηκαν πλαστικά μπουκάλια, βατραχοπέδιλα, μάσκες, παπούτσια, γυαλιά ηλίου, κουτάκια αλουμινίου, γυάλινες συσκευασίες, σιδερένιοι σωλήνες, κ.λ.π. Όπως εξηγούν οι δύτες, «η κατάσταση του βυθού ήταν σε πολύ κατάσταση και τα απορρίμματα που βρέθηκαν έδειξαν ότι μεγάλος μέρος από αυτών που βρέθηκαν εκεί ήταν από αμέλεια των λουομένων».

 

Στα 7 χρόνια ζωής της η οργάνωση έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 164 δράσεις υποβρύχιων καθαρισμών σε 39 προορισμούς, περισυλλέγοντας 60 και πλέον τόνους στερεών απορριμμάτων σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Μεταξύ αυτών σε Κατάκολο – Νέα Επίδαυρο – Αρχαία Επίδαυρο – Μάτι – Παράλιο Άστρος – Κιβέρι – Σέριφο – Αίγινα – Μέθανα – Αγκίστρι – Πάρος – Νέα Πέραμο – Ελευσίνα – Πάχη – Γύθειο – Αίγιο – Ζάκυνθο – Ανάβυσσο – Ελαφόνησο – Κρήτη – Πάτρα – Διακοπτό – Βραχάτι – Σίφνο – Αμοργό – Πύλο – Αντίκυρα – Μικρολίμανο – Άσσο – Κιάτο – Τολό – Ναύπλιο – Κόρινθο – Ύδρα – Βάρκιζα – Άγιοι Θεόδωροι – Λουτράκι, καταφέρνοντας με την χρήση κατάλληλου υλικοτεχνικού εξοπλισμού να απομακρύνουν από τον βυθό όσο το δυνατόν μεγαλύτερο όγκο στερεών απορριμμάτων.

 

Την δράση πραγματοποίησε το κλιμάκιο της «WE DIVE WE CLEAN» σε συνεργασία με την ομάδα Εθελοντών Ζακύνθου (Ε.ΘΟ.ΖΑ), το καταδυτικό κέντρο Divers Paradise, την Κοινοπραξία Πλοίων Πόρτο Βρώμης Μαριές, & το ΚΤΕΛ Ζακύνθου επιχείρησε υποβρύχιο & Παράκτιο καθαρισμό στο Ναυάγιο Ζακύνθου στις 13.10.2019 με στόχο να απομακρύνει από τον βυθό όσο το δυνατόν μεγαλύτερο όγκο απορριμμάτων.

 

Σημειώνεται πως η ομάδα βουτά μόνο σε λιμάνια και αφού πρώτα έχει συνεννοηθεί με την τοπική αυτοδιοίκηση, κάτι που θεωρείται επιβεβλημένο καθώς χρειάζονται φορτηγά για να μεταφέρουν σε χωματερές τα ευρήματα.

 

Το πρόβλημα με τα θαλάσσια απορρίμματα έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις. Σύμφωνα με μελέτη του WWF, η Ελλάδα που έχει 16 χιλ. χιλιόμετρα ακτογραμμής καταναλώνει περίπου 0,6 εκατ. τόνους πλαστικών τον χρόνο και ανακυκλώνει μόλις το 20%. Από έρευνα που προέκυψε από τα στοιχεία 80 καθαρισμών στην Ελλάδα καταδεικνύει ότι το πιο κοινό υλικό ρύπανσης είναι τα πλαστικά (43-51%), ενώ ακολουθεί το χαρτί (13-18%) και το αλουμίνιο (7-12%). Όπως αναφέρεται, τα βασικά σκουπίδια που βρίσκει κανείς στις ελληνικές παραλίες είναι φίλτρα τσιγάρων, καπάκια από μπουκάλια, καλαμάκια και αναδευτήρες, πλαστικά μπουκάλια, συσκευασίες φαγητών και πλαστικές σακούλες. Την ίδια στιγμή, η ευαισθητοποίηση των πολιτών παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, καθώς μόλις το 24% των Ελλήνων αποφεύγει την αγορά πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης.

 

Ενδεικτικά:

 

– Η παραγωγή απορριμμάτων στις μεσογειακές χώρες κυμαίνεται από 208 έως 760 κιλά ανά κάτοικο ετησίως. Τους θερινούς μήνες τα παραγόμενα απορρίμματα αυξάνονται κατά 40% λόγω του τουρισμού.

 

– Κάθε χρόνο 150 χιλ. – 500 χιλ. τόνοι μακροπλαστικών και 70 χιλ. – 130 χιλ. τόνοι μικροπλαστικών εισέρχονται στις ευρωπαϊκές θάλασσες. Η πλειονότητα των πλαστικών αυτών καταλήγουν στη Μεσόγειο.

 

Η ρύπανση της Μεσογείου έχει ιδιαίτερα σημαντικές συνέπειες στην αλιεία και στον τουρισμό. Εκτιμάται ότι τα θαλάσσια απορρίμματα κοστίζουν στον ευρωπαϊκό αλιευτικό στόλο 61,7 εκατ. ετησίως από τη μείωση της ψαριάς, τις καταστροφές στα σκάφη ή τη μείωση της κατανάλωσης ψαριών εξαιτίας ανησυχιών για την ποιότητα του αλιεύματος.

 

Βασικά θύματα της «πλαστικής ρύπανσης» στη Μεσόγειο είναι τα πουλιά (35%), τα ψάρια (27%), τα ασπόνδυλα (20%), τα θαλάσσια θηλαστικά και οι θαλάσσιες χελώνες (13%). Εκτιμάται ότι το 90% των θαλασσοπουλιών έχουν κάποιο μικρό κομμάτι πλαστικού στο στομάχι τους, ενώ όλα τα είδη χελωνών που ζουν στη Μεσόγειο έχουν καταπιεί πλαστικά.