Ακίνητα
Ακίνητα
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νέο σύστημα αντικειμενικών αξιών θα αποκτήσει το υπουργείο Οικονομικών μέχρι τον προσεχή Μάιο, διαμορφώνοντας νέα δεδομένα στις μεταβιβάσεις ακινήτων και στον ΕΝΦΙΑ. Η κυβέρνηση δια του οικονομικού της επιτελείου, διαβεβαιώνει ότι οι πρόσφατες ελαφρύνσεις που έγιναν στη φορολογία ακινήτων θα διατηρηθούν και με τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Η αρμόδια επιτροπή, που έχει ξεκινήσει το έργο της αναμορφώνοντας το καθεστώς το αντικειμενικών αξιών, έχει ως σκοπό να φέρει επιπλέον έσοδα 500 εκατ. ευρώ στα κρατικά ταμεία.

Η αρμόδια επιτροπή θα αναλάβει τον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου πλαισίου για τις περιοχές που έχουν ήδη ενταχθεί στο σύστημα -με 21 από τους 51 νομούς- και πλήρη κάλυψη όλης της χώρας, με αναπροσαρμογή των τιμών στις τρέχουσες αξίες.

Ακόμη, θα επεκτείνουν το σύστημα των αντικειμενικών αξιών σε 7.500 περιοχές που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλης ή ορίων οικισμών. Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία επέκταση είχε γίνει το 2011, οπότε και εντάχθηκαν 4.489 περιοχές.   

Επίσης, θα υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο εμπλοκής των πιστοποιημένων εκτιμητών, ώστε να μην αλλοιώνονται οι προτάσεις τους με πολιτικά κριτήρια.

Αυτό, σύμφωνα με την κυβέρνηση, μπορεί να γίνει με τη χρήση μιας ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων, στην οποία θα καταγράφονται οι τάσεις και οι εμπορικές τιμές στην αγορά ακινήτων, προκειμένου με βάση αυτά τα δεδομένα να υπάρχει ακριβής και κυρίως δίκαιη αντιστοίχιση στις αντικειμενικές αξίες.

Εκτιμάται ότι η ένταξη των περιοχών εκτός σχεδίου στις αντικειμενικές αξίες θα οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση της φορολογίας. Σήμερα τα ακίνητα αυτά θεωρούνται αγροτεμάχια, τα οποία μάλιστα εξαιρούνται από τον συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος επιβαρύνει υπέρμετρα την αστική ιδιοκτησία.

Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών δεν αφορά μόνο περιοχές-φιλέτα, όπως στις Κυκλάδες και την βόρεια Αττική, αλλά και λαϊκές περιοχές όπου γενικά εφαρμόζεται ένα σύστημα προσδιορισμού με χαμηλή επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες, για τους οποίους η αύξηση της συνολικής φορολογίας μπορεί να αγγίξει, όπως εκτιμούν μεσιτικά γραφεία και το 80%.

Όπως λένε πηγές της αγοράς στο economix.gr, όλα αυτά τα χρόνια κάποιοι κατάφεραν να μείνουν στο απυρόβλητο που πλέον έρχεται η ώρα για να σηκώσουν το βάρος που τους αναλογεί, δυστυχώς όχι αναδρομικά. Πρόκειται για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, που παραμένουν εκτός αντικειμενικού συστήματος, με αποτέλεσμα ο φόρος τους να υπολογίζεται σε εξωφρενικά χαμηλές τιμές. Δυστυχώς, οι φωνές που ακούστηκαν από την πρώτη στιγμή για τις αδικίες του συστήματος, αγνοήθηκαν και κάπως έτσι φτάσαμε στο σημείο να φορολογείται με τον ίδιο τρόπο ένα διαμέρισμα στα Σεπόλια ή στα Λιόσια, με ένα παραθαλάσσιο ακίνητο- φιλέτο σε κάποιο Κυκλαδονήσι ή σε κάποια περιοχή της Αττικής, επειδή για έναν περίεργο λόγο αυτά δεν έχουν ενταχθεί ακόμα στο αντικειμενικό σύστημα.  

Τι υποστηρίζει το υπουργείο Οικονομικών

Το υπουργείο Οικονομικών σε σχετική ανακοίνωση υποστηρίζει ότι «μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία, κατά την πρώτη φάση αυτής, θα εστιάσει σε δύο πεδία, τα οποία και παρουσιάζουν δομικές αδυναμίες. Το ένα πεδίο αφορά την επέκταση και τον εξορθολογισμό του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας της ακίνητης περιουσίας. Συγκεκριμένα, σημαντικό μέρος της περιουσίας είναι εκτός ζωνών αντικειμενικού προσδιορισμού αν και είναι εντός σχεδίου, ενώ και η προσέγγιση επί της ακίνητης περιουσίας που βρίσκεται εκτός σχεδίου παρουσιάζει αδυναμίες. Συνεπώς, το ζητούμενο είναι να διορθωθούν αυτές οι δομικές υστερήσεις μέσα από τη χρήση τεχνολογίας και ψηφιακών δεδομένων, αλλά και με τη συνεργασία εμπλεκόμενων φορέων.

Το άλλο πεδίο αφορά τα κενά που εντοπίστηκαν στο σύστημα των ιδιωτών εκτιμητών και χρήζουν αλλαγών και βελτίωσης, δίνοντας έμφαση στην τυποποίηση της διαδικασίας ώστε να δίνει καλύτερα, πιο αξιοποιήσιμα και όσο γίνεται πιο αντικειμενικά αποτελέσματα μέσα στην υποκειμενικότητα της εκτίμησης.

Σε αυτό το πλαίσιο θα κινηθεί και το έργο της Ομάδας Εργασίας, η οποία και αποτελείται από πανεπιστημιακούς, εμπειρογνώμονες και στελέχη των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και υπουργείων»

Ειδικότερα, το έργο της Ομάδας Εργασίας θα είναι η εξέταση του νομοτεχνικού και τεχνικού πλαισίου εκτιμήσεων και προσδιορισμού αντικειμενικών αξιών, η αναμόρφωση του υφιστάμενου πλαισίου, η υποβολή προτάσεων για την καλύτερη υλοποίηση της μεταρρύθμισης, η δημιουργία σχεδίου δράσης και η παρακολούθηση της υλοποίησης του μεταρρυθμιστικού εγχειρήματος. Ένα εγχείρημα που, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει (α) τον εκσυγχρονισμό του συστήματος προσδιορισμού αντικειμενικών αξιών των ακινήτων μέσα από τη χρήση νέων τεχνολογιών, (β) την τυποποίηση, με βάση τα ευρωπαϊκά εκτιμητικά πρότυπα, της διαδικασίας εκτιμήσεων από τους ιδιώτες εκτιμητές, (γ) την προώθηση της ψηφιοποίησης της διαδικασίας προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών ώστε να αυτοματοποιηθεί η εν λόγω διαδικασία κατά τα επόμενα χρόνια, (δ) την επέκταση της κάλυψης των ζωνών του συστήματος προσδιορισμού αντικειμενικών αξιών των ακινήτων εντός σχεδίου για να μην υπάρχουν κενά, (ε) τη δικαιότερη αντιμετώπιση των ακινήτων που βρίσκονται, σε όλη την επικράτεια, εκτός σχεδίου, και (ζ) την προώθηση όλων των αναγκαίων νομοθετικών αλλαγών και διατάξεων, ώστε να καταστεί το περιβάλλον της φορολογίας της ακίνητης περιουσίας οικονομικά πιο αποτελεσματικό και, κυρίως, κοινωνικά πιο δίκαιο.