Συνεργατικό ρομπότ (co-bot) και εργαζόμενος σε εργοστάσιο της Ford στην Κολωνία, Γερμανία
Συνεργατικό ρομπότ (co-bot) και εργαζόμενος σε εργοστάσιο της Ford στην Κολωνία, Γερμανία

Άριστη είναι η συνεργασία των μηχανικών της Ford στην Κολωνία με μία ομάδα συνεργατικών ρομπότ για να πετύχουν το τέλειο φινίρισμα για κάθε Ford Fiesta.

Τα έξι ρομπότ εκτελούν μία σειρά από τέλεια συγχρονισμένες κινήσεις σε μορφή χορογραφίας για το βάψιμο ολόκληρης της επιφάνειας του αμαξώματος σε μόλις 35 δευτερόλεπτα.

Η μέθοδος αυτή δεν στοχεύει στην παραγκώνιση των εργαζομένων, αλλά στην καλύτερη αξιοποίηση του χρόνου τους και στην ενασχόλησή τους με πιο περίπλοκα καθήκοντα, αποτρέποντας παράλληλα την κόπωση που σχετίζεται με την εκτέλεση επαναλαμβανόμενων εργασιών.

Στο στάδιο της παραγωγής, κάθε Ford Fiesta εμβαπτίζεται σε μία ειδική «μπανιέρα» περνώντας από μία διαδικασία που του διασφαλίζει πάνω από δέκα χρόνια προστασίας από φαινόμενα διάβρωσης. Στη συνέχεια, μικρές κηλίδες, μη ορατές με γυμνό μάτι, αλλά αντιληπτές με την αφή, είναι πιθανόν να παραμείνουν στην επιφάνεια επηρεάζοντας την ποιότητα του τελικού φινιρίσματος του οχήματος. Τα έξι ρομπότ εξομαλύνουν αυτά τα σημάδια και αφαιρούν τα υπολείμματα σκόνης με τη μέθοδο της αναρρόφησης. Οι τελικοί έλεγχοι ολοκληρώνονται από δύο εργαζόμενους πριν το αμάξωμα προχωρήσει για αστάρωμα.

Η Ford εξετάζει τη χρήση των ρομπότ και στις άλλες εγκαταστάσεις της όπως στη Βαλένθια (Ισπανία) και στην Κραϊόβα (Ρουμανία).