Ηλιακά πάνελ δίπλα σε νερό - Δύση του ηλίου
Ηλιακά πάνελ δίπλα σε νερό - Δύση του ηλίου
Πηγή Εικόνας: pixabay στο pexels

Ένας τυπικός ηλιακός θερμοσίφωνας μειώνει τις εκπομπές ρύπων κατά 1500 κιλά διοξειδίου του άνθρακα το χρόνο, όσο περίπου εκπέμπει ένα μέσο αυτοκίνητο στην Ευρώπη ενώ συνολικά η ελληνική βιομηχανία ηλιακής ενέργειας (με τους συλλέκτες που έχουν εγκατασταθεί μέχρι στιγμής) συμβάλει στη μείωση των εκπομπών κατά 3,2 εκατ. τόνους το χρόνο.

Τα στοιχεία αυτά ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας (ΕΒΗΕ) Χάρης Μιχαλόπουλος μιλώντας σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) για την παρουσίαση του έργου “MAIA-TAQA – Mobilizing new Areas of Investments And Together Aiming to increase Quality of life for All”, μέσω του οποίου ελληνική τεχνογνωσία στην εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας θα μεταφερθεί σε χώρες της Μεσογείου, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το έργο, με προϋπολογισμό 3,17 εκ. ευρώ, χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά 90% (2,85 εκ. ευρώ), έχει τριετή διάρκεια και σκοπός του είναι η μεταφορά τεχνογνωσίας για την ανάπτυξη καινοτόμων ενεργειακών υπηρεσιών και τεχνολογιών, από την Ευρώπη στις χώρες της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής. Το MAIA-TAQA παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, καθώς, όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΚΑΠΕ Σπύρος Οικονόμου, «μέσω της ενεργής συμμετοχής της ΕΒΗΕ σε αυτό, θα προωθηθεί δυναμικά η μεταφορά της τεχνολογίας των Θερμικών Ηλιακών Συστημάτων, στην οποία η χώρα μας έχει ηγετικό ρόλο, στις αναπτυσσόμενες αγορές της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και του Λιβάνου».

Η ελληνική βιομηχανία ηλιακών συστημάτων κατέχει ηγετική θέση στην ευρωπαϊκή αγορά, με ετήσιο κύκλο εργασιών της τάξης των 300 εκ. ευρώ και 4.000 εργαζόμενους, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Οι ελληνικές βιομηχανίες παράγουν 270.000 συλλέκτες και 120.000 δεξαμενές (τανκς) το χρόνο και εξάγουν πάνω από το 50 % της παραγωγής τους σε 40 χώρες του κόσμου. Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Solar Heat Europe) εξελέγη τον περασμένο Νοέμβριο ο κ. Κώστας Τραβασάρος, ο οποίος σημείωσε ότι το πρόγραμμα MAIA-TAQA δημιουργεί και ευκαιρίες επιχειρηματικών συνεργασιών με βιομηχανίες του κλάδου που είναι ήδη εγκατεστημένες στην Αίγυπτο, την Ιορδανία και το Λίβανο.