Ατμοηλεκτρικό Σταθμός Αγ. Δημητρίου - ΔΕΗ
Ατμοηλεκτρικό Σταθμός Αγ. Δημητρίου - ΔΕΗ
Ατμοηλεκτρικό Σταθμός Αγ. Δημητρίου - ΔΕΗ
Ατμοηλεκτρικό Σταθμός Αγ. Δημητρίου - ΔΕΗ
Πηγή Εικόνας: ΔΕΗ - flickr
Με μεικτά πρόσημα έκλεισε η περιοδεία του υφυπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γεράσιμου Θωμά, στη Δυτική Μακεδονία το προηγούμενο τριήμερο. Στην ατζέντα του υφυπουργού ετέθησαν ζητήματα που αφορούν την απολιγνιτοποίηση και τη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για ολοκλήρωση της διαδικασίας έως το 2028 και τη στροφή της Ελλάδας προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Στα θετικά της αποτίμησης της περιοδείας του υφυπουργού εντάσσεται αρχικά η επαφή και ο διάλογος που είχε με τοπικούς φορείς και στελέχη της περιφέρειας. Το πρόγραμμά του περιελάμβανε συνάντηση με τον περιφερειάρχη Γ. Κασαπίδη και τους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, δημάρχους από τους ενεργειακούς δήμους Φλώρινας, Κοζάνης, Εορδαίας και Αμύνταιου καθώς και τοπικούς φορείς ενώ, μεταξύ άλλων, ο κ. Θωμάς αποκόμισε μία σφαιρική εικόνα της κατάστασης στη Δυτική Μακεδονία. Μάλιστα, βρέθηκε στο υπό κατασκευή «Πτολεμαΐδα 5», τις λιγνιτικές μονάδες σε Αμύνταιο, Καρδια και Μελίτη αλλά και το λιγνιτωρυχείο Νοτίου Πεδίου και τον οπωρώνα στις αποκατεστημένες περιοχές του Ορυχείου Κυρίου Πεδίου.

Στο επίκεντρο των συζητήσεών του βρέθηκε, κατά κύριο λόγο, η περίοδος μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας στη μεταλιγνιτική εποχή, με τον υφυπουργό να στέκεται στις διαρκείς αυξήσεις που παρουσιάζουν οι τιμές των δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, οι οποίες καθιστούν μη ανταγωνιστικές τις λιγνιτικές μονάδες και επισπεύδουν τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για απόσυρσή τους. Ο στόχος για τη μετάβαση στην εποχή της πράσινης ενέργειας, όπως εξήγησε ο ίδιος, αναμένεται να υλοποιηθεί με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα εξασφαλίζει «δίκαιη μετάβαση» και παράλληλα θέσεις εργασίας για την αξιοποίηση του εργατικού δυναμικού και της τεχνογνωσίας του.
Ο υφυπουργός στάθηκε στον παράγοντα της τοπικής κοινωνίας, την οποία δεσμεύτηκε να αντιμετωπίσει ως κοινωνό στη διαδικασία προσαρμογής στη μεταλιγνιτική εποχή, αλλά και στις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για χρηματοδοτήσεις, στο πλαίσιο της υλοποίησης του σχεδίου, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης αλλά και το ΕΣΠΑ. Παράλληλα, ο ίδιος υπενθύμισε πως όλα τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. έχουν δεσμευτεί για μηδενική εκπομπή CO2 έως το 2050 ενώ αναφέρθηκε στον σχεδιασμό που θα καλύψει την ασφάλεια εφοδιασμού και την ενεργειακή επάρκεια της χώρας.
Στον αντίποδα, παρά και τη συμμετοχή των εργαζομένων της ΔΕΗ, του προεδρείου της ΓΕΝΟΠ αλλά και στελεχών των πρωτοβάθμιων συνδικάτων στη συνάντηση του υφυπουργού με εκπροσώπους της διοίκησης της επιχείρησης, η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ προκήρυξε την επόμενη ημέρα 24ωρη γενική απεργία στις 2 Οκτωβρίου προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για το νέο πολυνομοσχέδιο. Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ζητάει την ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων επιχειρήσεων στρατηγικού χαρακτήρα που θέτουν σε κίνδυνο τα βασικά κοινωνικά αγαθά, όπως το ρεύμα. Σημειώνεται ότι οι έχοντες γνώση των εξελίξεων στο εσωτερικό των συνδικαλιστικών οργάνων της επιχείρησης κάνουν λόγο για προειλημμένη απόφαση που δύσκολα θα μπορούσε να επηρεαστεί από την πορεία της συνάντησης.