Άδωνις Γεωργιάδης
Άδωνις Γεωργιάδης
Άδωνις Γεωργιάδης
Άδωνις Γεωργιάδης
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Χωρίς συγκεκριμένες χρονικές ή ποσοστικές δεσμεύσεις για αύξηση πόρων, αλλά και με ευθείες βολές για λάθος σχεδιασμό μέχρι σήμερα, ο αρμόδιος για το ΕΣΠΑ υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης άρχισε να σχηματοποιεί με πιο συγκεκριμένο τρόπο τις πληροφορίες που κυκλοφορούν για νέο κύκλο χρηματοδότησης (όχι άμεσα) του προγράμματος Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα με τον τρέχοντα Β κύκλο ολοκληρώνει τον κύκλο του στο ΕΣΠΑ, καθώς, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χρήστες του σχετικύ πληροφοριακού συστήματος που έχει αναθέσει το ΥΠΕΝ, εξαντλούνται τα χρήματα που είχε σχεδιάσει η προηγούμενη κυβέρνηση να δοθούν για αυτή τη δράση.

Πριν όμως λιμήσει για τα χρήματα, ο Άδωνις Γεωργιάδης εξέφρασε έντονη κριτική για τον τρόπο που σχεδιάστηκε το ίδιο το πρόγραμμα και όχι μόνο η χρηματοδότησή του.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ είπε ότι το «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ» «είναι χρήσιμο πρόγραμμα αλλά είναι σχεδιασμένο απ’ την προηγούμενη κυβέρνηση με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Ποιο τρόπο; Όποιος μπαίνει πρώτος. Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι αναγκάζει χιλιάδες ανθρώπους να τρέξουν με πάρα πολύ μεγάλη ταχύτητα να μπουν πρώτοι ταυτόχρονα όλοι μαζί. Αυτό δημιουργεί τεχνικά προβλήματα στην πλατφόρμα».

Η θέση του αρμόδιου για τα χρήματα του προγράμματος Υπουργού δικαιώνει πλήρως το ρεπορτάζ και τις θέσεις που εξέφρασε εγκαίρως πριν και αμέσως μετά την έναρξη του Β κύκλου του προγράμματος το economix.gr.

Εξοικονομώ: τα «καλά» του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει η ΝΔ – λεφτά να πέφτουν, ποιός νοιάζεται για την εξοικονόμηση ενέργειας…

Δηλαδή ότι αφενός το Υπουργείο Ανάπτυξης είχε γνώση των τεχνικών προβλημάτων και πίεσε τις εταιρείες να τα λύσουν με επάρκεια πριν την έναρξη – το οποίο μόνο επί μέρους κατάφεραν – και ότι αφετέρου το πρόγραμμα είναι λάθος σχεδιασμένο.

Αποκάλυψη – το παρασκήνιο του Εξοικονομώ: ο Άδωνις, ο Κωστής, το σύστημα και οι σύμβουλοι

Αναπροσαρμογή πόρων του ΕΣΠΑ για περισσότερα χρήματα στο Εξοικονομώ

Όμως στην ίδια συνέντευξη ο Άδωνις Γεωργιάδης αποκάλυψε ότι το Υπουργείο προχωρά σε αίτημα και διαπραγμάτευση με την Κομισόν προκειμένου να αυξηθούν οι πόροι του προγράμματος. Δεδομένου ότι το πρόγραμμα ολοκληρώνεται ήδη, όσον αφροά τη διαθέσιμη χρηματοδότηση, τυχόν επίτευξη επιπλέον χρηματοδότησης θα σημάνει και νέο, τρίτο, κύκλο για τους ενδιαφερόμενους. Αλλά αυτό φυσικά θα μπορεί να γίνει αφού περάσουν αρκετοί μήνες – ίσως και ολόκληρο το 2020, χωρίς να είναι ακόμη σίγουρο.

Πιο συγκεκριμένα, ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι «επειδή το πρόγραμμα έχει μεγάλη απορρόφηση, έχω δώσει εντολή στις υπηρεσίες του υπουργείου, με τις οποίες έχουμε κάνει αίτημα στην Κομισιόν να μας επιτρέψει να επανασχεδιάσουμε το ΕΣΠΑ, να σχεδιάσουν την αναπροσαρμογή του προγράμματος. Κυρίως διότι η προηγούμενη Κυβέρνηση έχει δεσμεύσει το ΕΣΠΑ πάνω από το 100%, αλλά σε προγράμματα που δεν έχουν καμία ζήτηση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μας μένουν χρήματα. Έχουμε ζητήσει, λοιπόν, τη μεταφορά χρημάτων από προγράμματα που δεν έχουν ζήτηση σε προγράμματα όπως το «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον». Αλλά αυτό θέλει και την έγκριση της Ευρώπης. Δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας».

Σημειώνουμε ότι τόσο εμείς στα ρεπορτάζ μας όσο και αρμόδιοι τεχνικοί φορείς είχαν διατυπώσει τις προτάσεις τους για άμεση κινητοποίηση προε εξεύρεση νέων πόρων για το πρόγραμμα.

Εξοικονομώ: ΛΥΣΗ ΤΩΡΑ ζητεί ο Στασινός – ΤΕΕ