Ο Κώστας Καραμανλής στο βήμα της Βουλής
Ο Κώστας Καραμανλής στο βήμα της Βουλής
Ο Κώστας Καραμανλής στο βήμα της Βουλής
Ο Κώστας Καραμανλής στο βήμα της Βουλής
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνεδρίασε χθες η Επιτροπή ΔΕΚΟ στη Βουλή, όπου υπερψηφίστηκε ο διορισμός των Πολυχρονίου Ακριτίδη και Χρήστου Βίνη στη διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ.

Συγκεκριμένα, για τον διορισμό του κ. Ακριτίδη, στη θέση του προέδρου, «υπέρ» ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ (10 βουλευτές), «παρών» οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης (8 βουλευτές) και κατά το ΜέΡΑ 25 (1 βουλευτής).

Για τον διορισμό του κ. Βίνη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, «υπέρ» ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ (10 βουλευτές), κατά ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ 25 (6 βουλευτές), και παρών το ΚΙΝΑΛ το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση (3 βουλευτές).

«Η χώρα μας βρίσκεται σε ένα γεωστρατηγικό σημείο: Μετά τη διαπλάτυνση της διώρυγας του Σουέζ, ο Πειραιάς παίζει πλέον ένα κομβικό ρόλο στις μεταφορές. Δυστυχώς, μετά το 2009, έχω την αίσθηση ότι έχουμε χάσει το παράθυρο της ευκαιρίας, διότι δεν εκμεταλλευτήκαμε στο έπακρο την παρουσία της COSCO στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να να καθυστερήσει η ιδιωτικοποίηση για το Θριάσιο 1 και το Θριάσιο 2. Επίσης, είδαμε πολλές φορές ότι οι παραχωρήσεις των άλλων λιμένων προχώρησαν με πολύ αργούς ρυθμούς», ανέφερε μιλώντας στην Επιτροπή ο υπουργός Μεταφορών και συνέχισε:

«Πιστεύουμε στην ολοκλήρωση των σιδηροδρομικών έργων, πιστεύουμε στην ολοκλήρωση των συστημάτων ηλεκτροκίνησης, σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης, όπως πιστεύουμε στην αναβάθμιση των γραμμών, όπως της Θεσσαλονίκης – Αλεξανδρούπολης και με τη νέα πεδινή χάραξη που είπαμε Θεσσαλονίκη – Καβάλα.

Επίσης, θεωρούμε ότι πρέπει να επανασχεδιαστεί ένα άμεσο πρόγραμμα συντήρησης του δικτύου ΟΣΕ, το οποίο περιλαμβάνει την ανάταξη της υποδομής του υπάρχοντος δικτύου, το οποίο – επιτρέψτε μου να πω – τα 4,5 χρόνια είναι πραγματικά στο έλεος του Θεού. Θα σας θυμίσω τον πολύ μεγάλο αριθμό εκτροχιασμών που είχαμε τα τελευταία χρόνια, τόσο εμπορικών, όσο και επιβατικών αμαξοστοιχιών, όπως το τραγικό δυστύχημα στο Άδενδρο το Μάιο του 2017. Επομένως, πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία στη συντήρηση της υποδομής και αυτό προτεινόμαστε να κάνουμε».

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στο θέμα της συντήρησης των υποδομών και κατά την συζήτηση της πρότασης διορισμού του Πολυχρονίου Ακριτίδη στη θέση του προέδρου της ΕΡΓΟΣΕ και του Χρήστου Βίνη, στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στην ίδια εταιρεία.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών μελών της επιτροπής, ο υπουργός Μεταφορών είπε πως «η συντήρηση των υποδομών έχει να κάνει πάλι με το ποιος είναι αυτός που χρησιμοποιεί την υποδομή για να πληρώνει», σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Κόντρες στη Βουλή για ΟΣΕ – Σπηλιόπουλο

«Έχουμε δύο τρόπους να συντηρήσουμε μια υποδομή, όποια κι αν είναι αυτή. Ή να πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος (που πληρώνει βασικά – για να είμαστε ειλικρινείς – τώρα) ή να φέρουμε ιδιώτες μέσα, να χρησιμοποιούν την υποδομή και να πληρώνουν.

Εγώ προκρίνω ότι πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία και σε άλλους παρόχους και σε άλλες ΤΡΑΙΝΟΣΕ να έρθουν και να χρησιμοποιήσουν την υποδομή μας και να μας πληρώνουν για αυτή την υπηρεσία. Διότι και πάλι θα είμαι κουραστικός και θα σας πω ότι αυτό συμβαίνει παντού σε όλη την Ευρώπη που έχουν σύγχρονους σιδηροδρόμους. Αν θέλουμε να έχουμε έναν κρατικό σιδηρόδρομο, μια κρατική υποδομή, θα έχουμε τον σιδηρόδρομο που έχουμε σήμερα και νομίζω ότι αυτό δεν το αξίζουν οι Έλληνες».