«Θα μπορούσαμε ήδη να έχουμε δρομολογήσει την εκμετάλλευση σημαντικού μέρους των τεραστίων κοιτασμάτων Φυσικού Αερίου της Ελλάδας ακόμα και χωρίς ανακήρυξη ΑΟΖ και σ` αυτό δεν μας εμποδίζει καθόλου η στάση της Τουρκίας. Μας εμποδίζουν η δική μας ατολμία, η γραφειοκρατία και οι απαρχαιωμένοι νόμοι!»

Τα παραπάνω αποκάλυψε μιλώντας στο Radio North 98 της Θεσσαλονίκης και στην εκπομπή «Βόρειος Αντίκτυπος» με τον Βαγγέλη Μωυσή, ο χημικός μηχανικός, μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών και της Επιτροπής Σοφών που είχε συσταθεί για το θέμα της ΑΟΖ κ. Ηλίας Κονοφάγος, ο οποίος χαιρετίζει την πρόθεση της νέας κυβέρνησης να «τρέξει» το θέμα φέρνοντας προς κύρωση στη Βουλή τις συμβάσεις για την εκκίνηση ερευνών από ενδιαφερόμενες εταιρείες.

Η διερεύνηση των προς εκμετάλλευση κοιτασμάτων είχε προωθηθεί επί συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, αλλά τα χρόνια που ακολούθησαν, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται πως οι διαδικασίες “πάγωσαν”.

«Είναι παγκόσμια πρωτοτυπία το γεγονός ότι αντί για λίγους μήνες, έχουν περάσει 3-4 χρόνια για να ολοκληρωθούν οι συμβάσεις με εταιρείες που ενδιαφέρονται να κάνουν γεωτρήσεις στα όρια της προς ανακήρυξη ελληνικής ΑΟΖ, νοτίως της Κρήτης» τόνισε ο κ. Κονοφάγος. «Και είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι αναμένουμε να έρθουν στη Βουλή προς κύρωση περί τα τέλη Σεπτεμβρίου οι συμβάσεις με Τotal, Exxon Mobil και ΕΛΠΕ. Πρέπει να ξεκινήσουμε έρευνες μήπως γίνουμε ξαφνικά πάμπλουτοι. Κανείς δεν τολμάει να το πει, αλλά σας διαβεβαιώ πως οι εταιρείες που είναι έτοιμες να επενδύσουν 12 δις για έρευνα το πιστεύουν. Πρέπει να παταχθεί η γραφειοκρατία και να βελτιωθεί η νομοθεσία μας. Στην Ακαδημία Αθηνών έχουμε εντοπίσει επτά σημεία που πρέπει να αλλάξουν στο νόμο. Ισχύουν διατάξεις από το 1976 που ο κ. Μανιάτης είχε ξεχάσει να αλλάξει.»

«Δεν υπάρχει επαρκής τεχνοκρατική υποστήριξη για ανακήρυξη της ΑΟΖ και μας λείπει η αξιοποίηση συμμαχιών», συμπλήρωσε ο κ. Κονοφάγος. «Ξέρουμε ότι μεταξύ Κρήτης και Λιβύης υπάρχουν τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου στον κόσμο και δεν προχωράμε. Έχουμε απέναντί μας στη Λιβύη έναν φιλικό ηγέτη αντίπαλο της Τουρκίας και δεν έχουμε τολμήσει ακόμα ούτε Προξενείο να ανοίξουμε στη Βεγγάζη, όπως το έκαναν οι ΗΠΑ και η Γαλλία, ενώ εμείς απλώς κοιτάμε.»

Ο ίδιος κατέληξε: «Κάποιοι, Βαρουφάκης, οικολογικές οργανώσεις και άλλοι, μιλάνε για πράσινη ενέργεια και ζητούν να μη γίνουν εξορύξεις και να αφήσουμε την Τουρκία να  κάνει τις δικές της έρευνες. Δεν είναι έτσι όμως. Το φυσικό αέριο, θα στηρίξει την πράσινη ενέργεια, καθώς είναι και πολύ πιο καθαρό από τον λιγνίτη που αντιπροσωπεύει το 30%-40% της ενέργειας στην Ελλάδα και πρέπει να κλείσει!»