The completion of offshore construction of TurkStream on 19 November 2018
The completion of offshore construction of TurkStream on 19 November 2018
Πηγή Εικόνας: TurkStream

Την πρόθεση της Βουλγαρίας να ξεκινήσει, εντός των επόμενων ημερών, την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Balkan Stream διεμήνυσε ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ. Το σχέδιο υλοποιείται με πρωτοβουλία της Ρωσίας, τον υπουργό Βιομηχανίας και Εμπορίου της οποία συνάντησε χθες ο βούλγαρος πρωθυπουργός, και δημιουργεί έναν ασφυκτικό ενεργειακό κλοιό γύρω από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το συνολικό κόστος του έργου θα φτάσει περί τα 1,4 δισ. ευρώ ενώ τα κέρδη της εταιρείας Bulgartransgaz θα κυμαίνονται περί τα 180 εκατ. ευρώ / έτος. Σημειώνεται πως η κοινοπραξία Arcad (Ιταλοί και Σαουδάραβες) κέρδισε τον Απρίλιο τον διαγωνισμό για την κατασκευή του αγωγού αλλά η σύμβαση υπεγράφη στα μέσα Σεπτεμβρίου εξαιτίας μίας σειράς δικαστικών υποθέσεων.

Ο Balkan Stream είναι στην πραγματικότητα ο «Turkish Stream 2» ενώ αποτελεί ένα επόμενο στάδιο στην απόπειρα κατασκευής του South Stream. Το πλάνο γι’ αυτόν τον αγωγό είχε βρει «βέτο» από την Ε.Ε. καθώς διαμόρφωνε ένα ασφυκτικό πλαίσιο στην κεντρική και νοτιοανατολική Ευρώπη σε ό,τι αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Στο γεωπολιτικό ενεργειακό παιχνίδι μπαίνουν και οι αγωγοί Nord Stream 1 και Nord Stream 2 που δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο τις συνθήκες για την Ε.Ε.

Πέφτουν οι υπογραφές για τον Turkish Stream

ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ

H προσπάθεια για την κατασκευή του South Stream βρήκε εμπόδιο στις αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οδήγησε, στα τέλη του 2014, τη Ρωσία να ακυρώσει το σχέδιό της που προέβλεπε έναν υποθαλάσσιο αγωγό που από τα νότια της χώρας θα κατευθυνόταν στη Βουλγαρία μέσα από τη Μαύρη Θάλλασα, και στη συνέχεια στη νότια Σερβία, την Ουγγαρία και την Αυστρία.

Η αποτυχία του σχεδίου οδήγησε τη Μόσχα να στραφεί προς την Άγκυρα, με την οποία είχαν συνεργαστεί για τον υποθαλάσσιο αγωγό Blue Stream, στο παρελθόν για να δρομολογήσουν από κοινού την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού Turkish Stream. Οι εξελίξεις, ωστόσο, στο συριακό μέτωπο με την κατάρριψη του αεροσκάφος Su-24, τον Νοέβριο του 2015, αποτέλεσαν τροχοπέδη προς την κατεύθυνση της διμερούς συνεργασίας. Η απόπειρα πραξικοπήματος άλλαξε τις ισορροπίες στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας και, μέσα από ένα μπαράζ ενεργειών, έφερε τις δύο χώρες πιο κοντά, με αποτέλεσμα να επισπευθούν οι διαδικασίες για την κατασκευή του Turkish Stream. Ο υποθαλάσσιος αγωγός αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2020 κα να μεταφέρει 15,74 δισ. κυβικά μέτρα αερίου στην Τουρκία, μέσω της βασικής γραμμής του που προορίζεται αποκλειστικά για την εγχώρια τουρκική αγορά.

Από εκεί και πέρα, υπάρχει και μία δεύτερη γραμμή που αποσκοπεί να μεταφέρει ίδια ποσά αερίου κάθε χρόνο στην Ευρώπη. Οι αρχικές διαβουλεύσεις αφορούσαν και την Ελλάδα έτσι ώστε να μεταφερθεί ρωσικό αέριο στην Ε.Ε. ακολουθώντας τη διαδρομή Κήποι – Β. Ελλάδα – Ιόνιο Πέλαγος – Ιταλία αλλά το σχέδιο απερρίφθη από τη Μόσχα. Οι Ρώσοι φρόντισαν παρασκηνιακά να προβούν σε αποκατάσταση των σχέσεών τους με τη Βουλγαρία και να «περάσουν» τον αγωγό από τη γειτονική χώρα. Η επισημοποίηση της πολιτικής της Μόσχας έγινε μέσα από τις δηλώσεις του Ρώσου ΥΠΕΝ, Αλεξάντρ Νόβακ, που δήλωνε ότι ο αγωγός «θα περάσει μέσω Βουλγαρίας, Ουγγαρίας και Σερβίας. Στη Βουλγαρία απευθείας».

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας έσπευσε να χαιρετίσει την προσπάθεια που γίνεται για την κατασκευή του Balkan Stream κάνοντας λόγο για «ευκαιρία που δίνεται στα Βαλκάνια για να υλοποιηθεί το έργο κατασκευής ενός διεθνούς αγωγού φυσικού αερίου» μετά την αποτυχία του South Stream.

«Η κατασκευή του Balkan Stream ξεκινάει και την έχει αναλάβει – μετά από μια έντιμη και ανοιχτή διαδικασία – η κρατική εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας. Ενόσω μερικοί μας ρωτούσαν για τις σχέσεις με τους γείτονές μας, με τη Ρωσία, τη Σαουδική Αραβία, σήμερα υπογράφηκε η συμφωνία (για την ανάληψη του έργου). Το 90% των σωλήνων που θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή του Balkan Stream, έχει ήδη φθάσει στη Βουλγαρία από τη Ρωσία και από αύριο μάλιστα αρχίζουμε να τους τοποθετούμε στην όδευση, η χρηματοδότηση έχει διασφαλισθεί και τα 308 χιλιόμετρα του αγωγού φυσικού αερίου θα κατασκευασθούν έως το τέλος Ιανουαρίου του 2020», σημείωσε ο Μπορίσοφ.

«Μας αρέσει η ονομασία Balkan Stream, αποδεχθήκαμε όλους τους όρους, τους οποίους έθεσε η βουλγαρική ηγεσία για την κατασκευή του αγωγού, η ρωσική πλευρά προμηθεύει τους σωλήνες και συμμετέχουμε στο έργο αυτό με το δικό μας προϊόν», τόνισε, από τη δική του πλευρά, ο Ρώσος υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου Ντενίς Μαντούροφ.

Εκτός παιχνιδιού η Ελλάδα – Από Βουλγαρία ο Turkish Stream