Σε προσπάθεια της κυβέρνησης να απαξιώσει τη μεγαλύτερη δημόσια επιχείρηση για να μπορέσει να την πουλήσει σε χαμηλότερο κόστος του πραγματικού αποδίδει τα προβλήματα της ΔΕΗ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στη συνέντευξη Τύπου της 84ης ΔΕΘ, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι το νεοφιλελεύθερο μοντέλο της νέας κυβέρνησης απαιτεί «να διαμορφώνουν τους όρους κοινωνικής συναίνεσης για να πουλήσουν τη ΔΕΗ» σημειώνοντας πως ο αρμόδιος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, ακολούθησε το ίδιο μοτίβο και για την αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής όπου «αντί για μονοπώλιο δημοσίου, κυριάρχησε το μονοπώλιο του ιδιωτικού τομέα».

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε κριτική απέναντι στη δική του κυβέρνηση, η οποία παρέλαβε την επιχείρηση με 90 εκατ. κέρδη ετησίως και την παρέδωσε με ζημίες που ανέρχονται περί τα 900 εκατ. ευρώ και αναλώθηκε σε ένα ευρύ «κατηγορώ» απέναντι στην κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. «Τα προβλήματα στη ΔΕΗ βεβαίως και δεν προέκυψαν από την κοινωνική μας πολιτική αλλά κατά την περίοδο διακυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, μετά το 2010», σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Μία πολιτική που είχε οδηγήσει σε απώλεια εισοδήματος και εκτίναξη της ανεργίας και αδυναμία πληρωμής των τιμολογίων του ρεύματος. Εκείνη την περίοδο υπήρξε γιγάντωση του δανεισμού της επιχείρησης αλλά και τρομακτική επιβάρυνση του μέσου καταναλωτή με αύξηση τιμολογίων κατά 60%».
Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της επιχείρησης από την προηγούμενη κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «μειώσαμε τα τιμολόγια κατά 12% και αντιμετωπίσαμε το φαινόμενο της ενεργειακής φτώχειας ενώ αντίστοιχα μειώθηκε και ο δανεισμός της εταιρείας κατά 1 δισ. ευρώ». Αναφορικά με τα λογιστικά προβλήματα, σημείωσε πως «είχαμε σχέδιο να το αντιμετωπίσουμε: Δεν θα επιβαρύναμε τους καταναλωτές και θα βασιζόμασταν σε νέες επενδύσεις, εξορθολογισμό των δαπανών».

Τέλος, ο πρώην πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν επιθυμεί να στηρίξει στην πράξη τη μεσαία τάξη καθώς, όπως είπε, οι τιμολογιακές αυξήσεις επηρεάζουν κυρίως τις μ.μ. επιχειρήσεις. «Είναι δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις που έχουν πρόβλημα με την αποπληρωμή των χρεών της ΔΕΗ», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.